Κλειδί της συνεργασίας ΕΛΠΕ- Rosneft οι τιμές του ρωσικού αργού

Κλειδί της συνεργασίας ΕΛΠΕ- Rosneft οι τιμές του ρωσικού αργού

Του Γιώργου Φιντικάκη

Στις τιμές των πρώτων υλών πετρελαίου που θα προμηθεύει τα ΕΛΠΕ η Rosneft βρίσκεται το κλειδί της σημαντικής συμφωνίας που υπεγράφη χθες μεταξύ των δύο ομίλων στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του Προέδρου Πούτιν και του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις τιμές που θα προτείνουν οι Ρώσοι, λέει στέλεχος κοντά στις συζητήσεις, αυτές θα κρίνουν και την επιτυχία της συμφωνίας, εφόσον είναι ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο, τότε και ο όγκος των πρώτων υλών που θα παραγγείλουν τα ΕΛΠΕ θα είναι σημαντικός.

Τόσο το ζήτημα των τιμών, όσο και της ποσότητας των πρώτων υλών πετρελαίου δεν περιλαμβάνεται στη χθεσινή συμφωνία, που όπως είχε γράψει το liberal.gr, δεν είναι παρά ένα μνημόνιο συναντίληψης, δηλαδή ένα γενικό κείμενο αρχών. Τα κομβικά αυτά θέματα θα συζητηθούν εντός του Ιουνίου, οπότε και θα συσταθεί κοινή επιτροπή, προκειμένου να χαράξει τα πρώτα βήματα και να δώσει στη συνεργασία σάρκα και οστά.

Διάρκειας ενός χρόνου, αλλά με δυνατότητα ανανέωσης, το μνημόνιο προβλέπει τη δυνατότητα προμήθειας με πρώτες ύλες πετρελαιοειδών των ΕΛΠΕ από τη Rosneft και την παράλληλη πώληση στους Ρώσους πετρελαϊκών προϊόντων που διυλίζει ο ελληνικός όμιλος.

Στην πράξη, η συμφωνία ανοίγει ένα ακόμη πεδίο συνεργασίας για τα ΕΛΠΕ αφού η Rosnfet είναι ο μεγαλύτερος πετρελαικός όμιλος της Ρωσίας, ένας από τους σημαντικότερους παγκοσμίως, και με ένα από τα πιο χαμηλά κόστη εξόρυξης διεθνώς, μόλις 2,6 δολάρια το βαρέλι, όταν σε άλλους ομίλους φτάνει τα 15 δολάρια. Το ανταγωνιστικό κόστος της Rosneft οφείλεται στο γεγονός ότι τα κοιτάσματα που εκμεταλλεύεται στη Σιβηρία είναι τεράστια σε μέγεθος, αλλά κυρίως επιφανειακά, έχουν δηλαδή χαμηλές δαπάνες εξόρυξης.

Στο ερώτημα πάντως, τι “βλέπει” στη συνεργασία του με τα ΕΛΠΕ ένας όμιλος βεληνεκούς Rosneft, υπάρχει απάντηση. Αφενός τα ΕΛΠΕ, παρ' ότι περιφερειακός πάικτης, έχουν αρκετά υψηλές επιδόσεις καθώς διυλίζουν 350.000 βαρέλια την ημέρα. Αφετέρου, στη δύσκολη αυτή εποχή του φθηνού πετρελαίου, όλοι οι μεγάλοι παίκτες του κλάδου, όπως οι ρωσικές εταιρείες, αναζητούν ευκαιρίες παντού στον κόσμο προκειμένου να αναπληρώσουν τη χασούρα τους. Σημειωτέον ότι από του χρόνου, η Rosneft σταματά τη συνεργασία της με ένα κολοσσό στο παγκόσμιο trading, τη Vitol, που τυγχάνει πελάτης των ΕΛΠΕ.

Το πλοίο θα ξεφορτώνει και θα φεύγει γεμάτο

Η συμφωνία ΕΛΠΕ- Rosneft, η πιο αξιόλογη από όλες όσες υπέγραψε χθες η κυβέρνηση με τους Ρώσους, διέπεται από τη νέα λογική που ακολουθεί τελευταίως ο ελληνικός όμιλος, αυτήν της απευθείας συνεργασίας με τους προμηθευτές του και όχι μέσω traders, με απώτερο σκοπό τον περιορισμό του κόστους αγοράς του αργού.

Σε αυτήν ακριβώς τη πολιτική εξεύρεσης νέων πηγών προμήθειας πετρελαϊκών προϊόντων σε ανταγωνιστικές τιμές, αναφέρθηκε στη δήλωσή του και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρ. Στεργιούλης που συνυπέγραψε το μνημόνιο με τον ομόλογό του της Rosneft Ι. Σέτσιν, στενό συνεργάτη του Πούτιν και από τους ισχυρότερους άνδρες της Ρωσίας.

Διαβάζωντας το μνημόνιο, μιλά απλώς “για τη θέληση των δύο πλευρών να καθορίσουν -ύστερα από μελέτη, ανάλυση και αξιολόγηση- τους πιθανούς τομείς για μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία”. Αναφέρεται πάντα γενικά στη “δρομολόγηση των διαδικασιών συζήτησης, όπου θα εξεταστούν οι επιχειρηματικές δυνατότητες και θα καθοριστούν οι βασικές προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε μελλοντικές συμφωνίες και υπογραφή συμβολαίων”, για ανταλλαγή τεχνογνωσίας, κ.ά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σκεπτικό της συμφωνίας είναι ότι το ίδιο πλοίο που θα μεταφέρει το ρωσικό αργό στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ θα αναχωρεί από αυτές γεμάτο με ελληνικά διυλισμένα προϊόντα, επομένως θα εξοικονομείται σημαντικός κόστος σε μεταφορικά (win-win).

Τα θέματα αυτά θα εξειδικευτούν και κατά την επικείμενη επίσκεψη Στεργιούλη στη Ρωσία έπειτα από πρόσκληση του Σέτσιν.

Συνυπολογίζοντας πάντως μια σειρά από αντίστοιχες κινήσεις που έχουν πρόσφατα κάνει τα ΕΛΠΕ, μετά από ταξίδια σε Ιράκ, Αίγυπτο και Ιρακινό Κουρδιστάν, ο ελληνικός όμιλος έχει καταφέρει να περιορίσει το κόστος αγοράς του αργού κατά μισό δολάριο το βαρέλι. Αυτό φυσικά είναι δυναμικό, αντανακλά τις τρέχουσες τιμές πετρελαίου, εφόσον η αγορά κινηθεί ανοδικά το όποιο όφελος θα εξανεμισθεί.

Του σημερινού μνημονίου είχε προηγηθεί τον Απρίλιο ταξίδι στη Μόσχα και συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη της Rosneft του επικεφαλής των ΕΛΠΕ Γρ. Στεργιούλη, στο πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθεί τελευταίως για στενότερες συνεργασίες με τους προμηθευτές του ελληνικού ομίλου.

Διαβάστε ακόμα:

- Υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης ΕΛΠΕ-ROSNEFT