KIEFER: Δρομολογεί επενδύσεις 700 εκατ. ευρώ με στόχο σταθμούς ΑΠΕ 1GW

KIEFER: Δρομολογεί επενδύσεις 700 εκατ. ευρώ με στόχο σταθμούς ΑΠΕ 1GW

Το επενδυτικό πλάνο ύψους 700 εκατ. ευρώ έως το 2024, που στόχο έχει την κατασκευή νέων σταθμών ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1 GW παρουσίασε η KIEFER κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου. Όπως σημείωσε ο CEO της εταιρείας Χρήστος Πετρόχειλος, η εταιρεία εντάσσει στο σχεδιασμό την ανάπτυξη σταθμών αποθήκευσης ενέργειας συνολικής ισχύος 500 MW μέσα στην επόμενη τριετία, ενώ η εταιρεία ταυτόχρονα προετοιμάζει τα πρώτα διμερή συμβόλαια (PPAs) πώλησης «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, καθώς δραστηριοποιείται και ως Φo.Σ.Ε.

Η KIEFER στοχεύει σε διπλασιασμό του κύκλου εργασιών της στα 200 εκατ. ευρώ το 2022. Αξίζει να σημειωθεί πως ο τζίρος της ενεργειακής εταιρείας υπερπολλαπλασιάστηκε από το 2019 στο 2020, από τα 7 εκατ. ευρώ στα 100 εκατ. ευρώ τη χρονιά που μας πέρασε, ενώ την τρέχουσα χρήση εκτιμάται πως θα διατηρήσει τα οικονομικά της μεγέθη στα περυσινά επίπεδα. Σε ό,τι αφορά στα έργα που έχει αναλάβει η εταιρεία, ο κ. Πετρόχειλος ανέφερε πως από το 2014 που ιδρύθηκε έως σήμερα, η KIEFER έχει κατασκευάσει 150 MW έργων ΑΠΕ, με δραστηριότητα από την κατασκευή, διαχείριση έως τη συντήρηση των έργων ΑΠΕ. Στόχος της εταιρείας είναι στα έργα που κατασκευάζει να διατηρεί το 30% αυτών, καθώς με αυτό τον τρόπο θωρακίζεται κεφαλαιακά και διαφοροποιεί το portfolio της, μειώνοντας ενδεχόμενο ρίσκο καθώς δεν εξαρτάται εξ’ολοκλήρου από τις κατασκευές,

Το 2020 η εταιρεία κατασκεύασε 135 MW σταθμών ΑΠΕ όλων των κατηγοριών, ενώ σημειώνεται πως η KIEFER δραστηριοποιείται από τα αιολικά,το βιοαέριο,τα υδροηλεκτρικά και τα υδροπονικά θερμοκήπια. 

Η ΚΙΕFER δραστηριοποιείται σε 18 διαφορετικές περιοχές σε ολόκληρη την Ελλάδα, έχοντας αναλάβει την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1 GW για την επόμενη τριετία, μέχρι το 2024. Η εταιρεία έχει στο ενεργητικό της μέχρι σήμερα σημαντικές στρατηγικές συνεργασίες για την ανάπτυξη έργων πράσινης ενέργειας, μεταξύ άλλων, με τις εταιρείες: Motor Oil, Enel, Lightsource BP, ΔΕΠΑ και ARCHIRODON.

Αναφερόμενος ευρύτερα στην αγορά των ΑΠΕ, ο κύριος Πετρόχειλος τάχθηκε υπέρ της θέσπισης εγγυητικών επιστολών εκ μέρους των υποψήφιων επενδυτών ΑΠΕ προκειμένου να λάβουν οριστικούς όρους σύνδεσης. Όπως ανέφερε ο ίδιος, ένα τέτοιο μέτρο «θα επιτρέψει στις σοβαρές εταιρείες, όπως η δική μας, να μην μπερδεύονται, στα μάτια του κόσμου, με εταιρείες που πιθανόν δεν έχουν αντίστοιχη υπόσταση». Επισήμανε ωστόσο, πως παραμένει η ανάγκη να προχωρούν με ταχύτητα οι διαδικασίες της αδειοδότησης και ταυτόχρονα, οι αναγκαίες επενδύσεις στο δίκτυο, «ανοίγοντας» έτσι νέο ηλεκτρικό «χώρο» για τα νέα έργα ΑΠΕ.

Τέλος, στις στοχεύσεις της εταιρείας, δραστηριοποιούμενη και ως Φορέας Σωρευτικής Εκπροσώπησης, είναι να δημιουργήσει προϊόντα που είναι επικερδή και στέρεα, ικανά να λειτουργήσουν ως εγγύηση για τραπεζικές χρηματοδοτήσεις.