Καπνοβιομηχανίες: Σχέδιο που δεν λύνει το πρόβλημα

Καπνοβιομηχανίες: Σχέδιο που δεν λύνει το πρόβλημα

Πρόχειρο νομοσχέδιο που δεν λύνει το πρόβλημα του λαθρεμπορίου και ουσιαστικά στηρίζεται στις εκτελεστικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αναμένονται για την ιχνηλασιμότητα των τσιγάρων χαρακτηρίζουν οι εκπρόσωποι της καπνοβιομηχανίας το ν/σ για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα τσιγάρα, το οποίο έθεσε χθες το απόγευμα σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως δήλωσαν στην Καθημερινή εκπρόσωποι εγχώριων και ξένων καπνοβιομηχανιών, το νομοσχέδιο απαιτεί την έκδοση υπουργικών αποφάσεων για να διευκρινισθούν εκατοντάδες σημεία του και υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση περισσότερο πιέσθηκε να το εκδώσει γρήγορα, όπως είχε υποσχεθεί, χωρίς να λαμβάνει μέτρα προστασίας για όλες τις παραμέτρους του κυκλώματος του λαθρεμπορίου τσιγάρων. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται από τους εκπροσώπους του κλάδου για το άρθρο του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι όλες οι καπνοβιομηχανίες που διαθέτουν άδεια λειτουργίας φορολογικών αποθηκών θα πρέπει να αποκτήσουν συμπληρωματική άδεια εντός 12 μηνών από την ημέρα που θα ισχύσει ο νόμος. Επίσης, σημειώνουν ότι η σύσταση του Διυπουργικού Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, στα πρότυπα άλλων χωρών, θα υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το 2014 κατασχέθηκαν συνολικά 428 εκατ. τσιγάρα, ενώ το 2015 634 εκατομμύρια τσιγάρα, που αντιστοιχούν σε χαμένα έσοδα και δασμούς 75 εκατ. ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο. Το 2014 η Ελλάδα βρισκόταν στην 4η θέση του λαθρεμπορίου τσιγάρων πανευρωπαϊκά, πίσω από Λετονία, Νορβηγία και Λιθουανία, με τα λαθραία τσιγάρα να αντιστοιχούν σε άνω του 20% της συνολικής αγοράς, όταν ο πανευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 10,4%.

Η συντριπτική πλειονότητα των παράνομων τσιγάρων είναι τα «illicit whites» (7 στα 10). Σύμφωνα με την KPMG, 56,6 δισ. παράνομα τσιγάρα καταναλώθηκαν το 2014, αντιπροσωπεύοντας το 10,4% της συνολικής κατανάλωσης. Η παράνομη αγορά τσιγάρων στοιχίζει στους Ευρωπαίους φορολογουμένους και στις κυβερνήσεις τους περισσότερα από 11 δισ. ευρώ σε χαμένους φόρους.