Κάνει... μισό βήμα πίσω η Κυβέρνηση για το φόρο στο κρασί

Κάνει... μισό βήμα πίσω η Κυβέρνηση για το φόρο στο κρασί

Τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, στο μισό σε σχέση με την αρχική διάταξη του νομοσχεδίου, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης από το βήμα της Βουλής.

Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης θα μειωθεί από 40 λεπτά το λίτρο που προβλεπόταν αρχικά, στα 20 λεπτά το λίτρο.

Η τροποποίηση αυτή, προσέθεσε, μειώνει στο μισό και την επιβάρυνση ανά φιάλη (των 750 ml) στα 15 λεπτά από 30 λεπτά.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης διευκρίνισε ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης αφορά και τα εισαγόμενα κρασιά που καταναλώνονται στη χώρα, ενώ δεν θα αφορά τα εξαγόμενα ελληνικά κρασιά.

Σε κοινή ανακοίνωση που υπογράφουν οι: Ένωση Αποσταγματοποιών Αμπελουργικών Προϊόντων Ελλάδος (ΕΝ.ΑΠ.Α.Π.Ε), Επώνυμο Ελληνικό Κρασί, Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, Σύνδεσμος Ελληνικών Αποσταγμάτων Οινοπνευματωδών Ποτών (ΣΕΑΟΠ) και Ένωση Επιχειρηματιών Αλκοολούχων Ποτών τονίζεται ότι "το κοινό μήνυμα όλων των νόμιμων και φορολογουμένων επιχειρήσεων του ευρύτερου κλάδου μας προς την κυβέρνηση είναι ένα: Να φορολογηθεί η έκνομη και αφορολόγητη δραστηριότητα του χύμα τσίπουρου και κρασιού που έχει κανιβαλίσει τις αγορές μας και να προστατευθεί ο ευρύτερος κλάδος μας από τις στρεβλώσεις που προκαλούν τόσο οι έκνομοι μη φορολογούμενοι εμφιαλωτές όσο και οι λαθρέμποροι".

"Κατανοούμε απολύτως την ανάγκη αύξησης της συγκέντρωσης δημοσίων εσόδων, ωστόσο η διαιώνιση της υπερφορφολόγησης είναι αδιέξοδη. Ζητούμε τεχνοκρατική προσέγγιση, λογική και αποτελέσματα για την αναστροφή της συρρίκνωσης του κλάδου μας" τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Νωρίτερα, οι παραγωγικοί φορείς της χώρας εξέφρασαν τις έντονες αντιδράσεις τους στην επιβολή φόρου στο κρασί.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Μίχαλος, ζητεί με επιστολή του στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, την άμεση απόσυρση του μέτρου, τονίζοντας ότι αποτελεί ένα μέτρο που θα οδηγήσει μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων του κλάδου σε κλείσιμο.

Επιστολή έστειλε και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), τονίζοντας πως «για μια ακόμα φορά βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να επαναλάβουμε ότι τέτοιες  πολιτικές που ακόμα και εάν βραχυπρόθεσμα έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα ως προς το σκέλος των δημοσίων εσόδων, μεσοπρόθεσμα οι επιπτώσεις τους θα είναι ιδιαίτερα δυσμενείς για τη βιωσιμότητα παραγωγικών μονάδων της χώρας μας, την απασχόληση και τελικά και στη μείωση των εσόδων του δημοσίου που είναι και ο αρχικός τους σκοπός».

Παρελκυστική χαρακτηρίζει την πρόθεση της κυβέρνησης να επανεξετάσει την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, ζητώντας να αποσυρθεί η σχετική πρόταση ως προς την αρχή της.

«Μπροστά στην μαζική, έντονη και δικαιολογημένη αντίδραση της οινοποιίας και των συναφών παραγωγικών κλάδων της χώρας αλλά και μεγάλης μερίδας του πολιτικού κόσμου, η Κυβέρνηση δηλώνει πώς θα επανεξετάσει, ως ένδειξη καλής θέλησης, την μείωση κατά το ήμισυ του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί. Μια τέτοια πρόταση είναι παρελκυστική και επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και ενδεχομένως τα μέλη της Βουλής, ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας», σημειώνει ο ΣΕΟ.

Ακόμα και κατά το ήμισυ μειωμένος (έναντι της αρχικής πρόβλεψης) ο σχετικός ΕΦΚ θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τους ευαίσθητους κλάδους της οινοποιίας, της αμπελουργίας και του τουρισμού, ενώ θα ενθαρρύνει την λαθραία παραγωγή και διακίνηση του κρασιού, τονίζεται, ενώ οι οινοποιοί θέτουν το ερώτημα «ποιο θα ήταν το δημοσιονομικό όφελος από την επιβολή ενός φόρου, το μέγεθος του οποίου θα είναι ιδιαίτερα χαμηλό σε σχέση με τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις της ώρας (πόσο μάλλον εφόσον θα επιβληθεί μειωμένος)».

Επιπλέον ο ΣΕΟ επισημαίνει πως ακόμα και η επιβολή Ε.Φ.Κ. ενός λεπτού του ευρώ σημαίνει την αναγκαιότητα ύπαρξης φορολογικής αποθήκης.

Στο ίδιο κλίμα και οι πρόεδροι της Διεπαγγελματικής Οίνου, της ΚΕΟΣΟΕ εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου Ιωάννης Βογιατζής μια τέτοια εξέλιξη που διπλασιάζει το κόστος στον παραγωγό, θα είναι απόλυτα καταστροφική για τον αμπελο-οινικό κλάδο καταβαραθρώνοντας την ανταγωνιστικότητά του με συνέπεια τον αφανισμό των οινοποιητικών επιχειρήσεων και των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων.

Η πολιτική αύξησης της φορολογίας στο προϊόν, σύμφωνα με τον κ. Βογιατζή, δεν θα εξυπηρετήσει κανέναν από τους στόχους και τις πολιτικές μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος. Απεναντίας ο τρόπος αυτός θα έχει ως άμεση συνέπεια τη μείωση της κατανάλωσης του προϊόντος, τη μείωση των πωλήσεων αυτού, την εξαφάνιση των εξαγωγών και τελικά την απώλεια εσόδων από το κράτος.

Σύμφωνα με τον κ. Βογιατζή η επιβολή φορολογίας θα διαταράξει την ισορροπία ολόκληρου του τομέα υπερδιπλασιάζοντας τις τιμές στον καταναλωτή και μηδενίζοντας τις εξαγωγές. Σημείωσε δε ότι τα 40 λεπτά το λίτρο φόρος υπερβαίνει κατά πολύ την αξία των σταφυλιών σε πολλές από τις κυριότερες αμπελουργικές περιοχές της χώρας, ενώ ταυτόχρονα ισούται με τη μέση τιμή διάθεσης των κρασιών στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Η εφαρμογή υψηλής φορολογίας θα καταστήσει τις οινοποιητικές επιχειρήσεις και τις αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις μη βιώσιμες και θα επιδεινώσει τη θέση των Ελλήνων παραγωγών πλήττοντας άμεσα την ελληνική περιφέρεια.

Επιστολή στον υπουργό Οικονομικών έστειλε και ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής για την ανάκληση της φορολόγησης του κρασιού. Ο κ. Πέτρος Φιλίππου σημειώνει ότι η επιπλέον φορολόγηση της οινοπαραγωγής θα προκαλέσει ακόμα περισσότερα προβλήματα στον ήδη επιβαρυμένο οινοπαραγωγικό κλάδο και «πιθανόν να σηματοδοτήσει τη χαριστική βολή για τους οινοπαραγωγούς».

Ο κ.Φιλίππου χαρακτηρίζει «αδιανόητη» μια τέτοια απόφαση που απειλεί τη βιωσιμότητα του κλάδου των οινοπαραγωγών, σε μια περίοδο που ο πρωτογενής τομέας, - μαζί με τον τουρισμό - μπορεί να αξιοποιηθεί και να αναπτυχθεί προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, προσφέροντας, παράλληλα, νέες θέσεις εργασίας.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ