Η ρωσική οικονομία βρίσκεται στην αρχή ενός νέου ανοδικού κύκλου, δήλωσε στο Διεθνές Τραπεζικό Φόρουμ η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Elvira Nabiullina, επισημαίνοντας παράλληλα ότι είναι αναγκαίο να γίνουν άμεσα σημαντικές μεταρρυθμίσεις.
«Αυτή τη στιγμή η οικονομία μας βρίσκεται στην αρχή ενός νέου κύκλου. Η ρωσική οικονομία επέστρεψε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, που δεν είναι ακόμη υψηλοί. Εφέτος αναμένουμε ανάπτυξη της τάξεως του 1,3-1,8%», είπε η Nabulina, επισημαίνοντας ότι στην ρωσική οικονομία πρέπει να γίνουν άμεσα διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να αυξηθούν οι ρυθμοί ανόδου και να διασφαλιστεί η σταθερότητα της.
Σύμφωνα με την ίδια, κύριος στόχος της Τράπεζας της Ρωσίας τα επόμενα πέντε χρόνια δεν είναι να μειωθεί ο πληθωρισμός, αλλά να παραμείνει σε επιτρεπτά επίπεδα (γύρω στο 4%). Ο δεύτερος τομέας ενδιαφέροντος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας είναι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, είπε Nabiullina, προσθέτοντας ότι η έμφαση θα δοθεί στην αποτροπή νέων συστημικών κινδύνων.
Παράλληλα, η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας επεσήμανε ότι «η ψηφιακή επανάσταση και το νέο κύμα αυτοματοποίησης των θέσεων εργασίας, που αλλάζει την παραδοσιακή εικόνα στην αγορά εργασίας σε μια σειρά επαγγελμάτων και σε διάφορους τομείς, δημιουργεί σημαντικού κοινωνικούς κινδύνους» για την ρωσική οικονομία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να ενισχύεται ο λαϊκισμός στην πολιτική, ο οποίος με την σειρά του δημιουργεί νέους κοινωνικούς κινδύνους και συμβάλλει στο να διατηρούνται οι διακυμάνσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Η διοικητής στάθηκε και στην αύξηση των κινδύνων στον κυβερνοχώρο που συνιστούν όπως είπε απειλή για τα χρηματοπιστωτικά συστήματα, την σταθερότητα τους και την οικονομική ανάπτυξη. Αναφερόμενη στο συνταξιοδοτικό, που αποτελεί θέμα έντονων συζητήσεων στην σημερινή Ρωσία, είπε ότι η Κεντρική Τράπεζα ευελπιστεί ότι το νομοσχέδιο περί Ατομικού Συνταξιοδοτικού Κεφαλαίου θα κατατεθεί σύντομα προς συζήτηση στην Κρατική Δούμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι για να συνεχιστούν στην Ρωσία να υπάρχουν οι συνταξιοδοτικές εισφορές και παράλληλα «πάγια συνταξιοδοτικά κονδύλια», πρέπει να υπάρξει ένα λειτουργικό και μαζικό σύστημα εθελούσιων συνταξιοδοτικών εισφορών.
Τέλος, όσον αφορά στις τάσεις της διεθνούς οικονομίας η Elvira Nabiullina είπε ότι βασική τάση της παγκόσμιας οικονομίας τα προσεχή χρόνια θα είναι η σκλήρυνση της πολιτικής που θα υιοθετήσουν οι κεντρικές τράπεζες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ