Jumbo: Tι απαντά  στις καταγγελίες του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Jumbo: Tι απαντά στις καταγγελίες του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Θέση για τις καταγγελίες που έγιναν από τον Σύλλογο  Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (ΣΕΑ) παίρνει η Jumbο. O ΣEA κάνει λόγο για «εργασιακή γαλέρα και ασυδοσία», με πηγές της εταιρείας να υπενθυμίζουν πως «στηρίζουμε 4.000 οικογένειες στην Ελλάδα» και να τονίζουν πως «τηρείται απόλυτα η νομοθεσία σε σχέση με το ωράριο λειτουργίας  των καταστημάτων»

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως «οι ημέρες και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων καθορίζονται πάντα από την ισχύουσα νομοθεσία κάθε χώρας, ενώ τηρούνται με αυστηρότητα οι κανονισμοί υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, καθώς και όλα τα εργασιακά δικαιώματα», ενώ στις καταγγελίες για τη λειτουργία των καταστημάτων, αναφέρουν πως « δεν υφίσταται ούτε τέθηκε ποτέ ζήτημα λειτουργίας των καταστημάτων σε ημέρες ή περιοχές όπου δεν προβλέπει ο νόμος ρητά τη λειτουργία του λιανεμπορίου». 

Σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, σημειώνουν πως «αποτελεί πάγια θέση του ομίλου, ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές δεν είναι απαραίτητη για την ικανοποίηση των αναγκών της αγοράς», προσθέτοντας όμως πως «με μία και μοναδική προϋπόθεση : Ό,τι προβλέπει η νομοθεσία  για τη λειτουργία του λιανεμπορίου τις Κυριακές, να ισχύει για όλους και για όλα τα καταστήματα».

Τέλος, όσον αφορά τον αρμοδίως εγκεκριμένο Εσωτερικό Κανονισμό Εργασίας του προσωπικού της Εταιρείας   ουδεμία πρωτοτυπία υφίσταται, δεδομένου ότι προβλέπονται οι διατάξεις της ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας, καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Τι ισχυρίζεται ο ΣΕΑ

Βάσει του εσωτερικού κανονισμού σύμφωνα με τον ΣΕΑ, η εταιρεία μπορεί «να προσδιορίζει τη θέση εργασίας, να μετακινεί και να αποσπά οποιονδήποτε εργαζόμενο από το τμήμα ή το κατάστημα ή την εγκατάσταση στο οποίο εργάζεται, σε άλλο τμήμα ή κατάστημα ή εν γένει θέση της ίδιας ή σχετικής ειδικότητας στα όρια της Ελληνικής Επικράτειας. Δηλαδή αυτό το μήνα Αθήνα, τον άλλο Θεσσαλονίκη».

Επίσης  «να ορίζει τη διάρκεια της ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας, τις ώρες έναρξης και λήξεως της εργάσιμης ημέρας, τις διακοπές εργασίας του προσωπικού της και το σύστημα εργασίας.  Στην παράγραφο 3  του ίδιου άρθρου αναφέρει ότι ως χρόνος εργασίας θεωρείται αποκλειστικά και  μόνο εκείνος, κατά τον οποίο οι  εργαζόμενοι παρέχουν πραγματική υπηρεσία που τους έχει ανατεθεί».