Ινδοί και Ρώσοι στο «πάρτι» ξενοδοχειακών επενδύσεων στη Χαλκιδική

Ινδοί και Ρώσοι στο «πάρτι» ξενοδοχειακών επενδύσεων στη Χαλκιδική

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σε... Ελντοράντο μεγάλων και φιλόδοξων ξενοδοχειακών επενδύσεων εξελίσσεται ο νομός Χαλκιδικής, πιστοποιώντας ότι – μαζί με την Αθήνα και κάποια νησιά κορυφής – η περιοχή αποτελεί ελκυστικότατο προορισμό εγχώριων και διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων.

Ο πανέμορφος νομός με τα ιδιαίτερα και απολύτως ξεχωριστά γεωφυσικά χαρακτηριστικά, πάντα ήταν η τουριστική αιχμή ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας και όχι μόνο, όμως εσχάτως, η ανάληψη από την Fraport της διαχείρισης του Αεροδρομίου Μακεδονία, αναβαθμίζει ολόκληρο το status quo της περιοχής.

Σύμφωνα άριστα πληροφορημένες πηγές λοιπόν, ο Ινδικός όμιλος TATA σχεδιάζει τη δημιουργία δύο πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων πέντε αστέρων, στην περιοχή Ξηροποτάμι στην Ποτίδαια.

Πρόκειται για μονάδες υψηλών απαιτήσεων πέντε αστέρων αμφότερες, δυναμικότητας 300 δωματίων εκάστη με κόστος άνω των 45 εκατ. ευρώ η κάθε μία.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, το μεγάλο επενδυτικό project είναι σε φάση αδειοδότησης, γεγονός που δημιουργεί σαφή ορίζοντα υλοποίησης με τους ιθύνοντες να αναφέρονται για το καλοκαίρι του 2019.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η χρηματοδότηση των δύο μονάδων γίνεται από δυο ρώσικα επενδυτικά funds, τα οποία όμως ανήκουν στην ευρύτερη «ομπρέλα» δραστηριοτήτων του πολυσχιδούς ινδικού ομίλου με τις πολύπλευρες δραστηριότητες.

Οι πληροφορίες λένε ότι το momentum της Χαλκιδικής είναι ισχυρό, συνδυαστικά με την αναβάθμιση των μεταφορικών υπηρεσιών λόγω Fraport, όμως «αγκάθι» και ελλοχεύων κίνδυνος είναι η καθυστέρηση της αξιολόγησης.

Ο ΤΑΤΑ είναι ο μεγαλύτερος όμιλος της Ινδίας και από τους πλέον πολυσχιδείς παγκοσμίως ελέγχοντας δεκάδες απολύτως... ετερόκλητες εταιρείες ποικίλων κλάδων! Κατασκευή οχημάτων, ορυχεία, ενεργειακές εταιρείες, συμβουλευτικές υπηρεσίες, λογισμικό, παραγωγή αλατιού, αλλά και ξενοδοχεία είναι ανάμεσα στις... κεντρικές business του επιχειρηματικού κολοσσού.

Πρόκειται για όμιλο που απασχολεί πάνω από 650.000 εργαζόμενους παγκοσμίως ενώ έχει κεφαλαιοποίηση που προσεγγίζει τα 100 δισ. δολάρια! Σ'' ότι αφορά τα ξενοδοχειακά, μέσω της Indian Hotels Company (IHCL) ελέγχει ξενοδοχειακές μονάδες στην Ασία, την Αυστραλία, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Οι νέες μονάδες στην περιοχή

Πλην των ανωτέρων, αρκετές νέες μονάδες αναμένεται να ενταχθούν στο τουριστικό «μπουκέτο» υψηλών απαιτήσεων του νομού Χαλκιδικής.

Τον Ιούνιο του 2017 το ξενοδοχείο «Sani Dunes» (ανήκει στον όμιλο Sani Resort) αναμένεται να ανοίξει πύλες του στην Κασσάνδρα, πλησίον των υπολοίπων εγκαταστάσεων του ομίλου, μια επένδυση περί τα 24,2 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για νέα μονάδα πέντε αστέρων, σε έκταση 41 στρεμμάτων, θα έχει δυναμικότητα 136 δωματίων και σουιτών, ενώ παράλληλα θα περιλαμβάνει τρία εστιατόρια, σκεπαστή πισίνα και spa.

Επίσης, στη Σιθωνία, στη θέση Νικήτη, μια ακόμη μεγάλη τουριστική επένδυση είναι στα σκαριά, επίσης με ρωσικά κεφάλαια. Το ύψος του project φθάνει τα 30 εκατ. ευρώ και προβλέπεται η κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας πέντε αστέρων που θα αναπτυχθεί σε έκταση 2.500 τ.μ.

Σε φάση ολοκλήρωσης επίσης βρίσκεται η επέκταση του πεντάστερου συγκροτήματος Eagles Palace στην Ουρανούπολη, της οικογένειας Τορνιβούκα, με την κατασκευή 40 βιλών πάνω από το υφιστάμενο ξενοδοχείο. Η νέα επένδυση ύψους 11 εκατ. ευρώ θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει τον Μάιο του 2017, δημιουργώντας 60 νέες θέσεις εργασίας

Σημειώνεται επίσης ότι στο Νέο Μαρμαρά Σιθωνίας Ν. Χαλκιδικής, η βουλγαρική κατασκευαστική εταιρεία "Ultrastroy Eood" αναδείχτηκε πλειοδότρια από το ΤΑΙΠΕΔ στον σχετικό διαγωνισμό.

Τέλος, το Pomegranate Wellness Spa Hotel, που βρίσκεται στην Ποτίδαια και εγκαινιάστηκε ριζικά και είναι μια επένδυση ρωσικών κεφαλαίων, η οποία ξεπέρασε τα 25 εκατ. ευρώ και δημιούργησε διακόσιες νέες θέσεις εργασίας. Διαθέτει 172 δωμάτια και ένα από τα μεγαλύτερα Spa στην Eυρώπη.

Το ξεχωριστό Miraggio Thermal Spa Resort

Και βεβαίως, η πιο μεγάλη όσο και λαμπερή είσοδος των τελευταίων ετών στο νομό (και όχι μόνο) είναι το ξενοδοχείο Miraggio Thermal Spa Resort στην περιοχή Κάνιστρο στο Παλιούρι, που είναι το πρώτο 100% «πράσινο» ξενοδοχείο στην Ελλάδα. Όλη η ενέργεια που καταναλώνει προέρχεται από 100% ανανεώσιμες πηγές, κάτι που λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα ασχέτως τομέα. Το ξενοδοχείο άνοιξε στις 26 Μαΐου του 2016 και η πρώτη (μισή έτσι κι αλλιώς) σεζόν ήταν καλή, τηρουμένων των αναλογιών, ενώ το 2017 η πληρότητα θα χτυπήσει σχεδόν απόλυτα νούμερα.

Η επένδυση έχει και δεύτερη φάση, που περιλαμβάνει τη δημιουργία οικισμού 150 παραθεριστικών κατοικιών, οι οποίες θα διατεθούν κυρίως προς πώληση. Τα κεφάλαια για την επένδυση ανέρχονται σε 120 εκατ. ευρώ.

Άλλες σχεδιαζόμενες επενδύσεις στη Χαλκιδική

Η εταιρεία Happy Holidays Α.Ε. σχεδιάζει τη δημιουργία μεγάλου ξενοδοχειακού συγκροτήματος στη θέση Αχλάδα της Σάρτης στο Δήμο Σιθωνίας Χαλκιδικής, ενώ εδώ και μήνες έχει καταθέσει αίτηση για ένταξη στον... επιταχυντή επενδύσεων, γνωστό και ως fast track.

Το Porto Sarti Resort θα περιλαμβάνει:

  1. Πεντάστερο ξενοδοχείο, με 90 δωμάτια & σουίτες
  2. Πεντάστερο Family hotel με 160 family rooms και 60 bungalows
  3. Πεντάστερο all suites hotel με 150 σουίτες
  4. Μαρίνα για 30 μικρού και μεσαίου μεγέθους yachts
  5. Συγκρότημα 80 πολυτελών κατοικιών (100, 150 και 200 τ.μ. η κάθε μία)
  6. Religious Theme Park, με μουσείο αφιερωμένο στο Άγιο Όρος.

Νέες επενδύσεις στο νομό Χαλκιδικής ετοιμάζουν οι Ιωάννης και Γεώργιος Μεντεκίδης που έχουν κάνει μακροχρόνια μίσθωση έκτασης 261 στρ. στον Αγ. Ιωάννη της Σιθωνίας, που ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο. Στόχος είναι η δημιουργία ξενοδοχείου 12.000 τ.μ., περίπου 250 δωματίων, και ενός παραθεριστικού χωριού 25.000 τ.μ. με 120 κατοικίες.

Επίσης, ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης, νοίκιασε μακροχρόνια έναντι ποσού 14 εκατ. ευρώ, έκταση 211 στρ. στο Παλιούρι της Kασσάνδρας, που ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, ο επιχειρηματίας στοχεύει να επενδύσει κεφάλαια ύψους περίπου 80 εκατ. ευρώ για ανάπτυξη κατοικιών και ξενοδοχειακών υποδομών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η ανακαίνιση και λειτουργία του Ξενία Παλιουρίου.