Η Unity εξαγοράζει το στούντιο του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών για να γίνει η Αρχόντισσα του Metaverse

Η Unity εξαγοράζει το στούντιο του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών για να γίνει η Αρχόντισσα του Metaverse

Δεν έχουν περάσει ούτε τρεις μήνες από την τελευταία φορά που το liberal markets ασχολήθηκε με την Unity (U NYSE), με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των πολύ καλών αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου της χρονιάς.

Είχαμε επισημάνει τότε πως η Unity φιλοδοξεί να είναι κάτι παραπάνω από μία από τις βασικές πλατφόρμες πάνω στις οποίες δημιουργούνται χιλιάδες βιντεοπαιχνίδια (Η Unity ανοίγει την πόρτα του Metaverse, προσελκύοντας τους διορατικούς επενδυτές | Liberal Markets), και πως το μεγάλο σχέδιό της είναι να γίνει μία από τις πρωταγωνίστριες στον δρόμο προς τη νέα εποχή του Internet, δηλαδή το (περίφημο πλέον) Metaverse. Μία είδηση που συνόδευσε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου ξάφνιασε και εντυπωσίασε την αγορά και έδειξε πως η εταιρεία έχει πράγματι μεγάλες φιλοδοξίες. 

Τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα από τις εκτιμήσεις των χρηματιστηριακών αναλυτών, σχεδόν σε όλους τους τομείς. Ο κύκλος εργασιών έφθασε τα 286 εκατομμύρια, 20 εκατομμύρια δολάρια πάνω από τις εκτιμήσεις, τα περιθώρια οργανικής κερδοφορίας ήταν καλύτερα των αναμενομένων, τα διαφημιστικά έσοδα πιο πολλά, ο αριθμός των πελατών πιο μεγάλος κ.λ.π.

Η πρόβλεψη της διοίκησης για τον συνολικό κύκλο εργασιών για το σύνολο του 2021 ήταν επίσης λίγο πάνω από αυτό που περίμεναν οι αναλυτές. Μία μικρή υστέρηση εμφανίστηκε στις εκτιμήσεις για τα περιθώρια κέρδους του τελευταίου τριμήνου. Επίσης, η διοίκηση επιβεβαίωσε πως η εταιρεία δεν επηρεάστηκε καθόλου από τις αλλαγές στο λειτουργικό σύστημα των τηλεφώνων της Apple, σε αντίθεση με πολλές άλλες τεχνολογικές επιχειρήσεις. 

Όπως όμως είπαμε στην αρχή, αυτό που έμεινε σε όλους από τις ανακοινώσεις που έκανε η Unity ήταν η είδηση για την εξαγορά της Weta Digital. Η Weta Digital είναι μία εταιρεία που έχει συνιδρύσει ο γνωστός σκηνοθέτης Νεοζηλανδός σκηνοθέτης κινηματογραφικών ταινιών Πήτερ Τζάκσον, ο οποίος ελέγχει και την πλειοψηφία των μετοχών της.

Η εταιρεία αυτή θεωρείται από τις κορυφαίες (αν όχι η κορυφαία) παγκοσμίως εταιρείες στον χώρο των ειδικών οπτικών εφέ που χρησιμοποιούνται σε πάρα πολλές κινηματογραφικές ταινίες. Η εξαγορά θα κοστίσει λίγο πάνω από 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια, με το 1 δισεκατομμύριο να είναι σε μετρητά και το υπόλοιπο σε μετοχές της Unity. Για να είμαστε ακριβείς, η Unity δεν θα αγοράσει όλη την Weta Digital.

Θα αγοράσει την τεχνολογία της, τις πατέντες της, όλα τα μοντέλα που έχουν κατασκευάσει οι μηχανικοί της και πάνω στα οποία βασίζονται τα τοπία, οι ανθρώπινοι χαρακτήρες, οι πόλεις, τα ζώα και ο,τιδήποτε άλλο εμφανίζεται στα ειδικά εφφέ ταινιών όπως η σειρά του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, ο Πλανήτης των Πιθήκων, το Άβαταρ και πολλά άλλα.

Επίσης, 275 μηχανικοί της Weta Digital θα μετακομίσουν στην Unity, μαζί με τον διευθυντή τεχνολογίας της επιχείρησης και ένα μεγάλο ψηφιακό αρχείο από παλαιότερες δημιουργίες της επιχείρησης.

Ο ίδιος ο Τζάκσον δεν θα μετακομίσει, αλλά θα διευθύνει την Weta FX, στην οποία θα μείνει το καλλιτεχνικό κομμάτι της Weta Digital, όλοι δηλαδή οι δημιουργοί που φτιάχνουν τα ειδικά οπτικά εφέ βασιζόμενοι στην τεχνολογία της εταιρείας. Η Weta FX θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Unity και να χρησιμοποιεί την τεχνολογία της Weta Digital. 

Στην πράξη, η Unity θα αποκτήσει όλη την τεχνολογία της Weta Digital, η περαιτέρω ανάπτυξη της οποίας θα γίνεται πλέον μέσα στην Unity. Αυτό σημαίνει πως όλοι οι συνεργάτες της Unity, οι οποίοι χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της, το λογισμικό της και την τεχνολογία τρισδιάστατης σχεδίασης που διαθέτει, θα έχουν πλέον πρόσβαση στην κορυφαία τεχνολογία της Weta Digital.

Αυτό θα αυξήσει, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της εταιρείας, τον αριθμό των δημιουργών που θα συνεργάζονται με την Unity. Δημιουργοί δεν μόνο αυτοί που φτιάχνουν βιντεοπαιχνίδια αλλά όλοι όσοι χρειάζονται τρισδιάστατη τεχνολογία σχεδίασης για την δουλειά τους ή την τέχνη τους.

Η Unity θέλει να γίνει ένας μεγάλος πόλος έλξης που θα προσελκύει όλο και περισσότερους δημιουργούς, οι οποίοι θα χρησιμοποιούν τα εργαλεία που τους παρέχει για να παράγουν ψηφιακό περιεχόμενο κάθε είδους, εργαζόμενοι μόνοι τους ή σε συνεργασία με άλλους, εντός της Unity, η οποία πρόσφατα αγόρασε την Parsec ακριβώς γι’ αυτόν τον σκοπό.

Όπως είχαμε δει τον Αύγουστο, η Unity πιστεύει πως το επόμενο στάδιο εξέλιξης του διαδικτύου, αυτό που αποκαλείται Metaverse, θα χαρακτηρίζεται από τη συνύπαρξη της πραγματικότητας με την εικονική πραγματικότητα (Virtual Reality) και την ενισχυμένη πραγματικότητα (Augmented Reality). Κυρίαρχο ρόλο στο Metaverse προβλέπεται να παίζουν η τρισδιάστατη (3-D) σχεδίαση και τα βιντεοπαιχνίδια.

Η παρουσία των δισεκατομμυρίων (πιθανότατα) συμμετεχόντων θα είναι σχεδόν συνεχής, είτε την ώρα της εργασίας είτε την ώρα της ψυχαγωγίας. Η Unity φιλοδοξεί να παίξει κομβικό ρόλο και στη δημιουργία και στη διανομή του περιεχομένου που θα χρησιμοποιούν τα δισεκατομμύρια των χρηστών του Metaverse.

Η αντίδραση της αγοράς στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου και στα νέα για την εξαγορά της Weta Digital ήταν αρκετά νευρική. Ενώ στην αρχή η μετοχή σημείωσε σημαντική πτώση κατεβαίνοντας μέχρι τα 155,22 δολάρια (σχεδόν 10% κάτω από το κλείσιμο της Τρίτης), στη συνέχεια ανέκαμψε και σημείωσε νέα ιστορικά υψηλά στα 189,15 δολάρια.

Τελικά έκλεισε στα 176,45 δολάρια, 2,81% παραπάνω από το κλείσιμο της συνεδρίασης της Πέμπτης. Οι έντονες διακυμάνσεις δεν είναι εντελώς παράλογες. Η ανακοίνωση της εξαγοράς της Weta Digital σίγουρα ικανοποίησε, και ίσως ενθουσίασε όσους πιστεύουν πως η Unity μπορεί να γίνει μία από τις μεγάλες δυνάμεις του Metaverse. Από την άλλη μεριά, όσο καλά και να είναι τα αποτελέσματα, είναι γεγονός πως η αποτίμησή της είναι αυτή τη στιγμή πολύ απαιτητική. Αξίζει λίγο πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια, τη στιγμή που ο φετινός κύκλος εργασιών προβλέπεται να πλησιάσει τα 1,1 δις δολάρια.

Είναι φανερό πως οι επενδυτές προεξοφλούν την επιτυχία των σχεδίων της Unity, πράγμα που σημαίνει πως όποιος αποφασίσει να επενδύσει αυτή την στιγμή μπορεί να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα στην περίπτωση που η Unity απογοητεύσει ή προβληματίσει κάποια στιγμή την αγορά. Ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ειδικά μετά την πληρωμή του ενός δις δολαρίων για την εξαγορά, ενώ ο ανταγωνισμός που αντιμετωπίζει, ή θα αντιμετωπίσει στο μέλλον, μπορεί να είναι πολύ σκληρός.

Σε τέτοιες περιπτώσεις μερικοί επενδυτές αποφασίζουν να περιμένουν μία διόρθωση στις χρηματιστηριακές αγορές, ή ένα μικρό στραβοπάτημα της μετοχής, προκειμένου να πετύχουν την μετοχή σε καλύτερη, πιο φθηνή τιμή. Το τι θα κάνει ο κάθε επενδυτής το αποφασίζει φυσικά μόνος του, το μόνο που μπορούμε να πούμε εμείς είναι πως η Unity είναι μία εταιρεία που αξίζει να την παρακολουθούμε.