Η Unity ανοίγει την πόρτα του Metaverse, προσελκύοντας τους διορατικούς επενδυτές

Η Unity ανοίγει την πόρτα του Metaverse, προσελκύοντας τους διορατικούς επενδυτές

Η Unity (U NYSE) μπήκε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στις 17 Σεπτεμβρίου του 2020, πουλώντας 25 εκατομμύρια μετοχές προς 52 δολάρια την μία. Το ντεμπούτο της αποδείχθηκε εξαιρετικά επιτυχημένο, αφού η μετοχή ξεπέρασε γρήγορα τα 100 δολάρια, και μέσα στο πολύ αισιόδοξο κλίμα του περασμένου φθινοπώρου, δεν άργησε να περάσει και τα 150. Κάποια στιγμή βέβαια, η διόρθωση που έπληξε σχεδόν όλες τις μετοχές που είχαν σημειώσει σημαντική άνοδο έριξε και την Unity, με αποτέλεσμα την πτώση της κάτω από τα 100 δολάρια και την παραμονή της εκεί για μερικούς μήνες την άνοιξη που μας πέρασε.

Όμως, τα πολύ καλά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν πριν μερικές μέρες, οι αισιόδοξες εκτιμήσεις της διοίκησης και μερικές αναβαθμίσεις από αναλυτές, ξανάφεραν την μετοχή στα 125 δολάρια, και την προηγούμενη Παρασκευή έκλεισε σχεδόν στα 129.

Τι κάνει όμως η Unity; Όπως είχαμε δει λίγες εβδομάδες πριν την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, το μεγαλύτερο μέρος του κύκλου εργασιών της προέρχεται από το λογισμικό/πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει, πάνω στο οποίο μπορεί όποιος θέλει να δημιουργήσει ηλεκτρονικά παιχνίδια και να τα λανσάρει σαν εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα ή κονσόλες.

Πάνω από το 50% των παιχνιδιών που παίζονται σε κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και κονσόλες έχουν φτιαχτεί χρησιμοποιώντας το λογισμικό και την πλατφόρμα της εταιρείας, και κάτι αντίστοιχο συμβαίνει για τα παιχνίδια που μπορεί κάποιος να βρει στο App Store και στο Google Play, τα ηλεκτρονικά μαγαζιά των κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιούν τα συστήματα Apple iOS και Android.

Όπως όμως είχαμε δει τότε, η μεγάλη εξειδίκευση της εταιρείας στα τρισδιάστατα σχεδιαστικά συστήματα της (3-D) δίνει την δυνατότητα να δραστηριοποιηθεί και σε άλλους τομείς πέρα από τα παιχνίδια. Φιλοδοξία της, να καταφέρει να πείσει μεγάλες βιομηχανίες, κυρίως αυτοκινητοβιομηχανίες, να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα και το λογισμικό της για τον σχεδιασμό των προϊόντων τους. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου κατά την ανακοίνωση των τελευταίων τριμηνιαίων αποτελεσμάτων, αυτή η προσπάθεια αποδίδει καθώς, μόνο μέσα στο τελευταίο τρίμηνο, τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες και μερικές ακόμα μεγάλες επιχειρήσεις ξεκίνησαν συνεργασία μαζί της.

Για να δείξει πόσο καλό είναι το λογισμικό της, η διοίκηση επισήμανε πως τα συστήματα 3-D της Unity που χρησιμοποίησε η Volkswagen την βοήθησαν να φτάσει γρήγορα τις επιδόσεις της Tesla στον συγκεκριμένο τομέα. Η διοίκηση είναι πολύ αισιόδοξη, και πιστεύει πως σε μερικά χρόνια τα έσοδα από την δημιουργία βιντεοπαιχνιδιών θα πέσουν κάτω από το 50% των συνολικών εσόδων της επιχείρησης, καθώς οι άλλοι τομείς θα αναπτυχθούν ταχύτατα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της διοίκησης, ο κύκλος εργασιών για το 2021 θα πλησιάσει τα 1,05 δισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν 35% πάνω από τον αντίστοιχο για το 2020, που ήταν ούτως ή άλλως μία πολύ καλή χρονιά. Οι αναλυτές που παρακολουθούν την εταιρεία ανέβασαν τις εκτιμήσεις τους, αφού και τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου και οι εκτιμήσεις για το υπόλοιπο της χρονιάς ξεπέρασαν σημαντικά τους υπολογισμούς τους.

Κάτι άλλο που άρεσε, ήταν το γεγονός πως οι αλλαγές που έκανε η Apple στο λειτουργικό σύστημα των κινητών της τηλεφώνων δεν πείραξαν καθόλου τις πωλήσεις της Unity, σε αντίθεση με πολλές άλλες επιχειρήσεις. Έτσι οι τιμές που έχουν πλέον για στόχο φτάνουν μέχρι και τα 170 δολάρια, με τον μέσο όρο τους να είναι γύρω στα 130 δολάρια ανά μετοχή. Παρά την αισιοδοξία των αναλυτών και την καλή πορεία της εταιρείας, η χρηματιστηριακή της αξία είναι αρκετά τσιμπημένη, αφού φτάνει τα 36 δισ δολάρια. Δηλαδή 36 φορές πάνω από τον κύκλο εργασιών της για το 2021. Για να μπορέσει να την δικαιολογήσει, θα πρέπει να συνεχίσει την εξαιρετική της πορεία για πολλά χρόνια ακόμα, κάτι που δεν αποκλείεται φυσικά αλλά δεν είναι και καθόλου σίγουρο.

Υπάρχει όμως μία άλλη άποψη για την εταιρεία, μάλλον μειοψηφική αυτή την στιγμή μεταξύ των αναλυτών και των επενδυτών. Αν η άποψη αυτή είναι σωστή, η σημερινή τιμή της Unity θα αποδειχθεί μάλλον χαμηλή, ίσως και πολύ χαμηλή. Η άποψη αυτή υποστηρίζει πως η Unity είναι μία από τις πολύ λίγες επιχειρήσεις που θα πρωταγωνιστήσει στην νέα μορφή του διαδικτύου.

Το metaverse, όπως συνήθως αποκαλείται, θα είναι το νέο internet, ή μάλλον καλύτερα η εξέλιξη του διαδικτύου τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα χαρακτηρίζεται από την δυνατότητα συνεχούς συνεργασίας μεταξύ των χρηστών του, χωρίς να τίθενται όρια στον αριθμό των συμμετεχόντων, οι οποίοι θα μπορούν να δουλεύουν ταυτόχρονα σε ένα περιβάλλον που θα συνδυάζει τον πραγματικό κόσμο με την εικονική (virtual) και την ενισχυμένη (augmented) πραγματικότητα. Στο metaverse θα κυριαρχούν τα βιντεοπαιχνίδια και η σχεδίαση 3-D, οι συμμετέχοντες θα είναι σχεδόν συνεχώς συνδεμένοι, οι διαφημίσεις και το ηλεκτρονικό εμπόριο θα είναι πανταχού παρόντες, ενώ μέσω αυτού θα απασχολούνται εκατομμύρια, ίσως και δισεκατομμύρια εργαζόμενοι ανά τον κόσμο.

Η Unity είναι πολύ δυνατή σε πολλούς από τους παραπάνω τομείς. Η εξειδίκευσή της στα βιντεοπαιχνίδια είναι συνυφασμένη με την εικονική και την ενισχυμένη πραγματικότητα και την ταυτόχρονη συμμετοχή πολλών μερών, ενώ η σχεδίαση 3-D είναι μία από τις βασικές της δραστηριότητες. Κάποιες πρόσφατες εξαγορές της, όπως αυτή της Metaverse Technologies πριν λίγους μήνες και αυτή της Parsec την προηγούμενη εβδομάδα, δείχνουν πως η εταιρεία στοχεύει προς το metaverse. Με αυτές τις δύο εξαγορές προσπαθεί να ενισχύσει τις δυνατότητες της πλατφόρμας των βιντεοπαιχνιδιών και (μέσω της Parsec) να γίνει πιο δυνατή στον τομέα της ταυτόχρονης συνεργασίας μέσω του διαδικτύου, είτε για επαγγελματικούς λόγους είτε για ψυχαγωγία.

Αν το Metaverse έλθει όπως το φαντάζονται τώρα οι ειδικοί του διαδικτύου και η Unity καταφέρει να είναι μία από τις πρώτες που θα ανοίξει την πόρτα του, οι μέτοχοί της θα είναι εξαιρετικά ευτυχείς για πολλά χρόνια. Αν δεν τα καταφέρει, μάλλον θα απογοητευθούν. Κάποιοι έχουν ήδη αρχίσει να προεξοφλούν την επιτυχία της, όπως το πολύ νέο στην αγορά διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο Roundhill Ball Metaverse ETF (META NYSE), το οποίο ξεκίνησε την ζωή του στο τέλος του Ιουνίου που μας πέρασε. Ο τίτλος του αμοιβαίου δεν χρειάζεται επεξήγηση, αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως το 5% των κεφαλαίων του έχει επενδυθεί σε μετοχές της Unity.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.