Η ψηφιακή οικονομία στο μικροσκόπιο του Παν/μιου Πελοποννήσου

Η ψηφιακή οικονομία στο μικροσκόπιο του Παν/μιου Πελοποννήσου

Τις δυνατότητες που υπάρχουν στη χώρα μας στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας και των τηλεπικοινωνιών, έθεσε στο μικροσκόπιό του το Τμήμα Πολιτικής, Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Jean Monnet Centre for Excellence Governance, διοργανώνοντας την περασμένη Τρίτη στην Κόρινθο, ημερίδα με θέμα: «Ευρωπαϊκή ενοποίηση και Τηλεπικοινωνίες: Η αξιολόγηση της εμπειρίας για το κράτος, την οικονομία και τους καταναλωτές. Η περίπτωση του ΟΤΕ».

Έγκριτοι ομιλητές με βαρύνοντα ρόλο στη λήψη αποφάσεων προσέγγισαν τα ζητήματα του κλάδου των τηλεπικοινωνιών στο πλαίσιο της ΕΕ, και ειδικότερα της σχέσης κράτους, ρυθμιστικής αρχής (ΕΕΤΤ) και του ηγέτη του κλάδου (ΟΤΕ), καθώς και της θετικής επίδρασης στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.

Παράλληλα, δόθηκε η ευκαιρία και τους φοιτητές που την παρακολούθησαν να εξοικειωθούν με τις επαγγελματικές προοπτικές της Ψηφιακής Οικονομίας στην ειδική εισήγηση “Creating the foundations of a digital workplace”. Στο πλαίσιο της ημερίδας οι ομιλητές επιχείρησαν να αποκρυσταλλώσουν τις προκλήσεις αλλά και να δώσουν απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα που σχετίζονται με την υστέρηση που σημειώνει η χώρα μας, έναντι άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε, στην αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας.

Πιο συγκεκριμένα:

Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Δρ. Β. Μαγκλάρας υποστήριξε ότι «οι τεχνολογίες του αύριο αποτελούν αναπτυξιακές ευκαιρίες για τη χώρα μας. Με σωστό σχεδιασμό και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων μπορούμε να διαμορφώσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για επενδύσεις και ανάπτυξη και να αξιοποιήσουμε το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό και την τεχνογνωσία που διαθέτουμε».

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), Καθηγητής Κ. Μασσέλος, ο οποίος πήρε εν συνεχεία το λόγο δήλωσε την πίστη του «ότι ο ρυθμιστής – λόγω της συνεχούς και αδιάλειπτης συνεργασίας του με τους παρόχους - βρίσκεται σε θέση να αγκαλιάσει πρωτοβουλίες που να εισάγουν καινοτομία και φρέσκες ιδέες στην αγορά. Είμαστε εδώ για να ενθαρρύνουμε επενδύσεις, να υιοθετήσουμε καινοτόμες ιδέες που πάνε τη χώρα μας μπροστά και την οδηγούν ένα βήμα πιο κοντά στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται».

Στο ίδιο πλαίσιο και ο Chief Officer Στρατηγικής, Μετασχηματισμού & Παρόχων Ομίλου ΟΤΕ, κ. Γιάννης Κωνσταντινίδης ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η κουλτούρα αλλαγής αποτελεί πλέον κομμάτι του DNA του Ομίλου ΟΤΕ. Με όραμα, στρατηγική, συνεργασία και συγκεκριμένους στόχους πετύχαμε το μετασχηματισμό του Ομίλου σε μια σύγχρονη, αποδοτική και ανταγωνιστική εταιρεία τεχνολογίας, που λειτουργεί σε ένα πολύ ανταγωνιστικό ελληνικό και ευρωπαϊκό περιβάλλον. Αυτό μας επιτρέπει να υλοποιούμε ένα εκτενές επενδυτικό πλάνο, για να φέρουμε τις οπτικές ίνες σε όλη την Ελλάδα. Επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι ο Όμιλος ΟΤΕ να οδηγήσει τη χώρα στη νέα ψηφιακή εποχή. Με όχημα την τεχνολογία φτιάχνουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους».

Ανάλογα κινήθηκε και η Διευθύντρια Business Partner Operations (BPO) Ανθρώπινου Δυναμικού Ομίλου ΟΤΕ, κυρία Έλενα Στάσση αναφερόμενη στην ομιλία της κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στον ρόλο της τεχνολογίας και τις αλλαγές που αναμένεται να φέρει στο εργασιακό περιβάλλον. Όπως σημείωσε, οι παραδοσιακοί ρόλοι δίνουν τη θέση τους σε νέες ειδικότητες, ενώ και οι απαιτούμενες δεξιότητες, που καλούνται να έχουν οι εργαζόμενοι, αλλάζουν. «Σε αυτό το νέο περιβάλλον που δημιουργείται, καλούμαστε όλοι να εξελισσόμαστε και να μαθαίνουμε διαρκώς νέα πράγματα. Να μην επαναπαυόμαστε ποτέ. Σε μια εποχή που κινείται με υψηλές ταχύτητες, θα πρέπει να «αγκαλιάσουμε» την τεχνολογία, αν θέλουμε να ακολουθήσουμε τον ίδιο ρυθμό. Ταυτόχρονα όμως, θα πρέπει να διατηρήσουμε και όλα τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά που μας διαφοροποιούν από αυτή, όπως τη δημιουργικότητα, τη φαντασία, τη διαίσθηση και την ηθική».

Από την πλευρά του ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας αναφέρθηκε στα συνολικά οφέλη από τις μεταρρυθμίσεις θα είναι στην οικονομία. «Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ οι μεταρρυθμίσεις που ήδη θεσπίστηκαν και εφαρμόζονται, μαζί με τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο πρόγραμμα, αναμένεται να έχουν, ceteris paribus, συνολική αυξητική επίδραση στο πραγματικό ΑΕΠ περίπου 13% εντός μιας δεκαετίας. Ωστόσο, αυτή η εκτίμηση είναι ένα ελάχιστο επίπεδο, με την έννοια ότι δεν μπορούν εύκολα να ποσοτικοποιηθούν άλλες μεταρρυθμίσεις, π.χ. η βελτίωση του δικαστικού συστήματος, η αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης και η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιαργκόβας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του επιστημονικού υπεύθυνου της εκδήλωσης Επίκουρου Καθηγητή κ. Μάνου Παπάζογλου ο οποίος τόνισε πως το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων ανοίγουν το διάλογο αυτό, ο οποίος πέρα από το αυξημένο ακαδημαϊκό ενδιαφέρον, μπορεί να καταλήξει και σε ορισμένα ισχυρά εργαλεία για μία καλύτερη συνεργασία κράτους-ρυθμιστικής αρχής και εταιρειών τηλεπικοινωνιών με γνώμονα τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση της αναπτυξιακής προοπτικής της ψηφιακής οικονομίας».