Η πρόβλεψη για ανάπτυξη άνω του 4% και τα «κρυφά χαρτιά» του πρωθυπουργού ενόψει ΔΕΘ

Η πρόβλεψη για ανάπτυξη άνω του 4% και τα «κρυφά χαρτιά» του πρωθυπουργού ενόψει ΔΕΘ

Ένα εντυπωσιακό ποσοστό ανάπτυξης για το 2ο τρίμηνο του 2021 θα έχει στις αποσκευές του ο πρωθυπουργός ανεβαίνοντας στην Θεσσαλονίκη για την καθιερωμένη ομιλία στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Λίγες ημέρες πριν από την 11η Σεπτεμβρίου, η ΕΛΣΤΑΤ θα έχει ανακοινώσει τις επιδόσεις της οικονομίας για το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου γνωστοποιώντας διψήφιο ποσοστό που αναμένεται να είναι ένα από τα μεγαλύτερα της ευρωζώνης για το συγκεκριμένο διάστημα.

Επενδύσεις, οικοδομική δραστηριότητα, η αύξηση της οποίας έχει γίνει πλέον εμφανής σε εκατοντάδες γειτονιές αλλά και κατανάλωση σε συνδυασμό με την βιομηχανική παραγωγή, θα στηρίξουν αυτή την επίδοση. Στις αποσκευές του πρωθυπουργού θα υπάρχει επίσης ένας εξαιρετικά θετικός Αύγουστος όσον αφορά στην πορεία του τουρισμού αλλά και μια σειρά από επιχειρήματα που θα του επιτρέψουν να ανακοινώσει ότι η πορεία του ΑΕΠ για το σύνολο του 2021 θα είναι καλύτερη του αναμενομένου ξεπερνώντας ακόμη και το 4%.

Προκύπτει πλέον ότι παρά τις αντιξοότητες και τις φυσικές καταστροφές που χτύπησαν τη χώρα και φέτος, η οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσει δυναμική. Αυτή η δυναμική, θα αποτυπωθεί και στο δημοσιονομικό επίπεδο. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να ενσωματωθούν στην ομιλία του πρωθυπουργού οι εξαγγελίες για μονιμοποιήσεις φορολογικών ελαφρύνσεων, μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών αλλά και για τη χρηματοδότηση σχεδίων ανάπτυξης με έμφαση σε εκείνο της Βόρειας Εύβοιας.

Στο β’ τρίμηνο, το ΑΕΠ βρίσκει σημαντική στήριξη τόσο στην ιδιωτική κατανάλωση όσο και στις επενδύσεις, κυρίως στην οικοδομική δραστηριότητα. Παρά τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία κυρίως την περίοδο του Πάσχα, όλοι οι δείκτες δείχνουν αύξηση της κατανάλωσης.

Το εντυπωσιακό ποσοστό βέβαια της ανάπτυξης, θα έρθει ως απόρροια και της σύγκρισης με το β’ τρίμηνο του 2020 κατά το οποίο επικράτησε η μεγαλύτερη ύφεση που προκάλεσε η πανδημία. Με τέτοια «επίδοση» στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου 2020, για να διασφαλιστεί τώρα μια ανάπτυξη άνω του 10%, χρειάζονται μόλις μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια επιπλέον.

Στο γ’ τρίμηνο, η βοήθεια έρχεται από τον τουρισμό. Όλες οι προβλέψεις στηρίχτηκαν στο ότι φέτος, ο τουρισμός θα καταγράψει απώλειες της τάξεως του 55% συγκριτικά με το 2019 που είναι και το σημείο αναφοράς ως τελευταίο έτος πριν από την πανδημία. Αντί για 55% απώλειες, αυτή τη στιγμή είμαστε περίπου στο 30%, ενώ το ποσοστό έχει πτωτική τάση κυρίως γιατί ο Αύγουστος θυμίζει πολύ από Αύγουστο του 2019 σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Η ανάπτυξη είναι αυτή που θα επιτρέψει να επουλώσουμε τις πληγές μας. Τις πληγές που άνοιξαν εξαιτίας της πανδημίας σε εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες, τις πληγές που άνοιξαν προ ημερών και σε χιλιάδες πυρόπληκτους.

Οι καλύτερες του αναμενόμενου επιδόσεις στην οικονομία θα αποτυπωθούν και στον προϋπολογισμό του 2022 ο οποίος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα έχει τον δημοσιονομικό χώρο για να χρηματοδοτηθούν μέτρα ανάκαμψης πρόσθετα αυτών που έχουμε ήδη ακούσει: το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης και για την επόμενη χρονιά αλλά και τη διατήρηση των χαμηλών συντελεστών υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών.