Η Κομισιόν ενέκρινε σήμανση για προϊόντα εισαγωγής από εβραϊκούς οικισμούς

Η Κομισιόν ενέκρινε σήμανση για προϊόντα εισαγωγής από εβραϊκούς οικισμούς

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα από τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εφαρμόσουν σήμανση των προϊόντων που προέρχονται από τους εβραϊκούς οικισμούς των Παλαιστινιακών Εδαφών, μέτρο το οποίο συναντά τη σφοδρή αντίθεση του Ισραήλ, το οποίο καταδίκασε την απόφαση και κάλεσε τον εκπρόσωπο της Ένωσης για να διαμαρτυρηθεί.

«Το Ισραήλ καταδικάζει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σήμανση των ισραηλινών προϊόντων που προέρχονται από τον τομέα υπό ισραηλινό έλεγχο από το 1967», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Εμανουέλ Ναχσόν.

Η απόφαση, η λήψη της οποίας έχει αναβληθεί επανειλημμένως, εγκρίθηκε κατά της διάρκεια συνεδρίασης του κολλεγίου των ευρωπαίων επιτρόπων στις Βρυξέλλες.

Η Επιτροπή «υιοθέτησε σήμερα την ερμηνευτική οδηγία για την αναγραφή της προέλευσης στα προϊόντα που προέρχονται από τα εδάφη τα οποία κατελήφθησαν από το Ισραήλ τον Ιούνιο 1967», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι πρόκειται για τεχνικού χαρακτήρα μέτρο, με στόχο την ενημέρωση των ευρωπαίων καταναλωτών και όχι για πολιτική απόφαση, όπως την χαρακτηρίζει η ισραηλινή κυβέρνηση.

Σήμερα, τα προϊόντα που προέρχονται από τους εβραϊκούς οικισμούς - παράνομους στο σύνολό τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο- φέρουν σήμανση ως κατασκευασμένα στο Ισραήλ.

Τα προϊόντα που προέρχονται από τους εβραϊκούς οικισμούς δεν αντιπροσωπεύουν παρά "λιγότερο από το 1% επί του συνόλου των εμπορικών συναλλαγών" ανάμεσα στο Ισραήλ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή 154 εκατομμύρια ευρώ το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής.

Το Ισραήλ προειδοποίησε χθες την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι μία απόφαση για τη σήμανση των προϊόντων των εβραϊκών οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη θα έχει "πολιτικές συνέπειες".

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ