Η Ιόνια Οδός φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα στην Ευρώπη

Η Ιόνια Οδός φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα στην Ευρώπη

Η ΤΕΡΝΑ παρέδωσε σήμερα στην κυκλοφορία τα τελευταία 14 χιλιόμετρα του οδικού άξονα της Ιόνιας Οδού, στο τμήμα από την Πέρδικα Ιωαννίνων ως τον ανισόπεδο κόμβο ένωσης με την Εγνατία Οδό, σηματοδοτώντας το τέλος μιας μακράς περιπέτειας για την κατασκευή ενός εκ των πιο σύγχρονων αυτοκινητόδρομων στην Ελλάδα, και την αρχή μιας νέας εποχής που φέρνει όχι μόνο την Ήπειρο μόλις 1,5 ώρα από τη Δυτική Ελλάδα, αλλά την ίδια την χώρα πιο κοντά στην Ευρώπη ως τμήμα της Ευρωπαϊκής Οδού Ε55 και της αντίστοιχης Ε951.

Η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου συνολικού μήκους 196 χιλιομέτρων πέρασε από σαράντα κύματα από το 2007, αντιμετώπισε τεχνικές προκλήσεις και εν συνεχεία προβλήματα υποχρηματοδότησης, αλλά από σήμερα αποτελεί και τυπικά με την παράδοση του τελευταίου κομματιού της, έναν από τους πιο σύγχρονους οδικούς άξονες που διαθέτει η χώρα.

Μεγάλες προκλήσεις για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά από την ΤΕΡΝΑ με αποτέλεσμα η Ιόνια Οδός να παραδίδεται ολοκληρωμένη πριν από την εκπνοή της συμβατικής υποχρέωσης. Η διάνοιξη της σήραγγας της Κλόκοβας λ.χ έγινε σε χρόνο ρεκόρ μόλις 13 μηνών και διήρκεσε  από τον Μάιο του 2016 μέχρι τον Ιούνιο του 2016 ενώ για την κατασκευή τα συνεργεία εργάστηκαν ταυτόχρονα σε τέσσερα μέτωπα σε τριπλές βάρδιες. Μια δεύτερη μεγάλη πρόσκληση ήταν αυτή των απαλλοτριώσεων για την υπέρβαση της οποίας μισθώθηκαν πάνω από 2000 στρέμματα γης.

Το τμήμα που παραδίδεται την Πέμπτη στην κυκλοφορία από την κοινοπραξία της Νέας Οδού, διαθέτει δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση -όπως και το σύνολο του αυτοκινητοδρόμου της Ιόνιας Οδού- καθώς και  Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.). Στα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά του περιλαμβάνονται η δίδυμη σήραγγα της Αμπελιάς μήκους 900 μέτρων, η Γέφυρα του Κρυβοφού μήκους 280 μέτρων, συνολικά 11 άνω και κάτω διαβάσεις, καθώς και 51 οχετοί.

Στα 14 τελευταία χιλιόμετρα θα λειτουργούν δύο ανισόπεδοι κόμβοι, ο Α/Κ Αβγού στο 192,7ο χλμ. για να  συνδέει την Ιόνια Οδό με τους κύριους οικισμούς στην ευρύτερη περιοχή και ο Α/Κ Εγνατίας στο 201ο χλμ. μεταξύ των χωριών Κοσμιρά και Πεδινά, ανατολικά της σήραγγας Δωδώνης της Εγνατίας Οδού. Με την παράδοση τους σε κυκλοφορία, η διάρκεια της διαδρομής από Πέρδικα Ιωαννίνων έως την Εγνατία Οδό στο κόμβο Ιωαννίνων, μειώνεται στο  μισό και δε θα ξεπερνά τα δέκα λεπτά. 

Η κατασκευή της Ιόνιας Οδού, πέραν από απαίτηση ετών με στόχο την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδας και την παύση της απομόνωσης της Ηπείρου, υπήρξε μια τεράστια πρόκληση, καθώς πρόκειται για έναν αυτοκινητόδρομο εξ ολοκλήρου σε νέα χάραξη, σε ένα περιβάλλον με ιδιαίτερες γεωλογικές συνθήκες, έντονο ανάγλυφο και υψηλές γεωτεχνικές προκλήσεις.

Συνολικά όλος ο αυτοκινητόδρομος των 196 χλμ. συνδέει τέσσερις νομούς (Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Πρέβεζας, Ιωαννίνων) και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

-4 σήραγγες διπλής κατεύθυνσης, συνολικού μήκους 11,2 χλμ.

-24 γέφυρες, συνολικού μήκους περίπου 7 χλμ.

-77 κάτω και 24 άνω διαβάσεις

-3 Κέντρα Λειτουργίας και Συντήρησης

Η ολοκλήρωσή της αναβαθμίζει σημαντικά αστικά και αγροτικά κέντρα όπως τα Ιωάννινα, την Άρτα και το Αγρίνιο, προσφέρει ευχερέστερη σύνδεση με τα λιμάνια της Πάτρας, του Αστακού και της Ηγουμενίτσας ενώ συμβάλλει στην ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής βελτιώνοντας την προσβασιμότητα σε περιοχές με υψηλό τουριστικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Οι οδηγοί θα συναντούν σε πρώτη φάση δύο μετωπικούς σταθμούς διοδίων κατά τη διαδρομή από Αντίρριο μέχρι Ιωάννινα στην  Ιόνια Οδό και συγκεκριμένα στην Κλόκοβα και στο Αγγελόκαστρο.

Μέσα στο επόμενο διάστημα, με τη λειτουργία των μετωπικών σταθμών Μενιδίου και Τερόβου και των πλευρικών Γαβρολίμνης, Άρτας και Γοργόμυλου θα ολοκληρωθεί το σύστημα χρέωσης της Ιόνιας Οδού.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας που προσφέρει η Ιόνια Οδός στους διερχόμενους προβλέπουν:

- 24ωρα Περίπολα Οδικής Ασφάλειας

- 4ψήφιο αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 24ωρης λειτουργίας, 1075

- Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών στον αριθμό 2641 306 306

- Δωρεάν Οδική Βοήθεια σε περιπτώσεις ακινητοποίησης