Η χρονιά των deals στον χώρο του αθλητισμού
Shutterstock
Shutterstock

Η χρονιά των deals στον χώρο του αθλητισμού

Η χρονιά που πέρασε δεν ήταν καθόλου καλή για τις επενδυτικές τράπεζες που ασχολούνται με τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων. Η αξία των συναλλαγών που έγιναν μέσα στο 2023 ήταν τελικά γύρω στο 25% χαμηλότερος από τον αντίστοιχο για το 2022.

Όσο παράξενο και να ακούγεται σε όποιον δεν έχει ασχοληθεί με τον τομέα, τα περίπου 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια ήταν η χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων δέκα ετών και η πρώτη φορά μετά το 2013 που η αξία των συμφωνιών εξαγορών και συγχωνεύσεων έπεσε κάτω από τα τρία τρισεκατομμύρια δολάρια.

Στον σχετικό πίνακα που βρήκαμε σε άρθρο του Bloomberg από τα μέσα Δεκεμβρίου μπορούμε να δούμε πως η αντίστοιχη χρηματική αξία των επιχειρηματικών συμφωνιών το 2021 είχε ανεβεί στα 5,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, πράγμα που σημαίνει πως η περσινή επίδοση είναι περίπου 50% κάτω από τότε. Ας μη συνεχίσουμε όμως με περισσότερες λεπτομέρειες για την αδυναμία του κλάδου εξαγορών και συγχωνεύσεων να φτάσει τις παλαιότερες επιδόσεις μας.

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δούμε έναν από τους ελάχιστους τομείς της οικονομίας ο οποίος δεν είχε τις κακές επιδόσεις για τις οποίες μόλις μιλήσαμε. Οι εγκεκριμένες και ολοκληρωμένες συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων στον τομέα του αθλητισμού έφθασαν το 2023 στα 24,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το ποσό αυτό μπορεί να φαίνεται μικρό σε σχέση με το σύνολο των συμφωνιών για την παγκόσμια οικονομία καθώς αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% του συνόλου τους αλλά για τον τομέα του αθλητισμού αποτελεί την καλύτερη επίδοση που έχει επιτευχθεί ποτέ.

Ανατρέχοντας στον πίνακα του Bloomberg μόνο για τον αθλητισμό βλέπουμε πως η αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων ήταν 25% μεγαλύτερη από αυτήν του 2022 και υπερδιπλάσια αυτής του 2021. Κάτι που κάνει ακόμα πιο εμφανές το ενδιαφέρον για αυτόν τον τομέα είναι το γεγονός πως το 2021 ήταν η πρώτη φορά που η αξία των συναλλαγών ξεπέρασε τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πριν δούμε ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις επιχειρηματικών συμφωνιών, πρέπει να διευκρινίσουμε πως στην αξία των συναλλαγών δε λαμβάνονται υπόψιν τα έξοδα για μεταγραφές και αμοιβές αθλητών, ούτε οι συμφωνίες για την παραχώρηση των δικαιωμάτων μετάδοσης και γενικότερης εμπορικής εκμετάλλευσης αθλητικών γεγονότων. 

Ζώντας στην Ελλάδα είναι αναμενόμενο να ξεκινήσουμε από τον χώρο του ποδοσφαίρου, καθώς είναι ακόμα το πιο δημοφιλές άθλημα στη χώρα. Η χρονιά έκλεισε με την ολοκλήρωση μίας σημαντικής συμφωνίας η οποία είχε απασχολήσει την αθλητική κοινή γνώμη και τον επιχειρηματικό κόσμο για πάρα πολλούς μήνες. Ύστερα από μία ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία και αφού κατάφερε να «κερδίσει» τους υπόλοιπους μνηστήρες, ο Άγγλος δισεκατομμυριούχος Jim Ratcliffe, ιδιοκτήτης της μεγάλης πολυεθνικής χημικής βιομηχανίας Ineos Group, συμφώνησε να αγοράσει το 25% της πασίγνωστης αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Manchester United (MANU NYSE).

Δεν έχουμε λόγο να υπεισέλθουμε στις λεπτομέρειες της συμφωνίας, απλά αναφέρουμε πως ο Άγγλος επιχειρηματίας θα αγοράσει μετοχές που ανήκουν στους υφιστάμενους μετόχους και θα εισφέρει και 300 εκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση της ομάδας.

Η αξία της συμφωνίας υπολογίστηκε από τον διεθνή Τύπο κοντά στα 1,35 δισεκατομμύρια δολάρια, πράγμα που σημαίνει πως η συνολική αξία της ομάδας εκτιμήθηκε κοντά στα 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Παραμένοντας στο ποδόσφαιρο, είχαμε στη Γαλλία την εξαγορά της ομάδας RC Strasbourg από την επιχειρηματική ομάδα που έχει αγοράσει την αγγλική Chelsea.

Έχουμε επίσης την επένδυση του παλαίμαχου αστέρα του αμερικανικού ποδοσφαίρου Tom Brady στην ομάδα της αγγλικής δεύτερης κατηγορίας (Championship) Birmingham City, της οποίας αγόρασε το 45% των μετοχών. Άλλο τόσο αγόρασε και ο συνεργάτης του Tom Wagner, γνωστός διαχειριστής hedge fund.

Σε μία άλλη αγγλική ομάδα που αγωνίζεται στην Premier League, την Burnley, επένδυσε και ένας άλλος πρώην αστέρας του αμερικανικού ποδοσφαίρου, ο J.J. Watt, μαζί με τη σύζυγό του Kealia η οποία ήταν αθλήτρια της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας των ΗΠΑ (αναφερόμαστε στο ποδόσφαιρο που ξέρουμε εδώ). 

Καθώς αναφερθήκαμε στο αμερικανικό ποδόσφαιρο, πρέπει να πούμε πως η μεγαλύτερη συμφωνία στον χώρο του αθλητισμού είναι αυτή της εξαγοράς της ομάδας του NFL Washington Commanders (παλαιότερα γνωστή ως Washington Redskins). Σύμφωνα με τις πληροφορίες του διεθνούς Τύπου, ο πρώην (πλέον) ιδιοκτήτης Dan Snyder εισέπραξε περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια από την επιχειρηματική ομάδα των αγοραστών  στην οποία δεσπόζει ο Josh Harris, συνιδρυτής της πολύ επιτυχημένης επενδυτικής εταιρείας Apollo Global Management. Ο Harris έχει ήδη αποκτήσει, με διάφορους τρόπους, μερίδια σε ομάδες διαφόρων αθλημάτων, όπως την αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα Crystal Palace και τους Philadelphia 76ers του αμερικανικού NBA.

Παραμένοντας στο μπάσκετ και το NBA, αίσθηση έκανε την περασμένη άνοιξη η αγορά μεριδίου 25% της ομάδας των Milwaukee Bucks στην οποία αγωνίζεται και ο «δικός μας» Giannis. Αγοραστές ήταν μέλη της επιχειρηματικής οικογένειας Haslam, ιδιοκτήτριας της επιχείρησης Pilot Flying J η οποία διαθέτει ένα τεράστιο δίκτυο σταθμών εξυπηρέτησης οδηγών φορτηγών και πωλητής ο δισεκατομμυριούχος Mark Lasry από τον χώρο της χρηματοοικονομικής βιομηχανίας.

Η αξία του μεριδίου δεν ανακοινώθηκε επισήμως αλλά εκτιμάται πως πρέπει να είναι λίγο κάτω από τα 900 εκατομμύρια δολάρια, κάτι που ανεβάζει την αξία της ομάδας στα 3,5 δισεκατομμύρια περίπου. 

Πηγαίνοντας στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, το γεγονός της χρονιάς ήταν μάλλον η πώληση, έναντι 200 εκατομμυρίων δολαρίων, μεριδίου 24% της ομάδας Alpine Renault Racing Ltd η οποία είναι το άρμα της Alpine, δηλαδή ουσιαστικά της αυτοκινητοβιομηχανίας Renault (RNO PARIS) στο πρωτάθλημα της Formula 1.

Το μερίδιο πούλησε η ίδια η Renault και αγοραστής του ήταν μία επιχειρηματική ομάδα που περιλαμβάνει τον αμερικανό ηθοποιό Ryan Reynolds, την επενδυτική εταιρεία RedBird Capital Partners (ιδιοκτήτρια της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομάδας AC Milan) και άλλους. 

Μιλώντας για επενδύσεις και αθλητισμό δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε έξω τη Σαουδική Αραβία. Σήμερα δε θα μας απασχολήσουν οι δεκάδες μεταγραφές ποδοσφαιριστών που πραγματοποίησε το προηγούμενο καλοκαίρι. Περισσότερο μας ενδιαφέρουν οι επενδύσεις του κρατικού επενδυτικού ταμείο PIF και της πετρελαϊκής εταιρείας Saudi Aramco (2222 Riyadh) στις πέντε μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές ομάδες της χώρας, το χρηματικό ύψος των οποίων δεν έχει γίνει γνωστό.

Μας ενδιαφέρει επίσης η μεγάλη εξαγορά που έγινε στον χώρο των αθλημάτων πολεμικών τεχνών (mixed martial arts, MMA), όπου η εταιρεία Professional Fighters League η οποία ελέγχεται από το PIF εξαγόρασε την Bellator MMA στην προσπάθειά της να γίνει η μεγαλύτερη στον χώρο. Δεν γνωρίζουμε πολλά σχετικά με την αξία της εξαγοράς αλλά γνωρίζουμε τις φιλοδοξίες της χώρας να γίνει παγκόσμια δύναμη σε όλους τους τομείς του αθλητισμού οπότε υποθέτουμε πως δε θα τσιγκουνεύθηκε. 

Αυτές δεν είναι βέβαια οι μόνες σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες στον αθλητισμό το 2023 αλλά προφανώς δεν είναι δυνατόν να ασχοληθούμε με όλες. Όσο για το τι θα γίνει το 2024, δε θα εκπλαγούμε καθόλου αν αποτελέσει μία ακόμα χρονιά ρεκόρ. Η συνεχής αύξηση της αξίας των τηλεοπτικών δικαιωμάτων μετάδοσης αθλητικών γεγονότων εγγυάται τη συνέχιση και ίσως και την αύξηση του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, καθώς πολλοί κεφαλαιούχοι προσελκύονται από την προοπτική σταθερών εσόδων για πολλά χρόνια.

Ήδη έχει γίνει γνωστό πως είναι στα σκαριά προσπάθειες για την πώληση μεριδίων των αγγλικών ποδοσφαιρικών ομάδων Brentford (Brentford: Η ομάδα πρότυπο της Premier League βγαίνει προς πώληση | Liberal.gr) και West Ham United, ενώ μπορεί να επανέλθει το ενδιαφέρον για την αγορά της Everton μετά το ναυάγιο της περσινής προσπάθειας.

Έξω από τον χώρο του ποδοσφαίρου, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι ήδη σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την σύμπραξη στον χώρο του γκολφ μεταξύ της ομοσπονδίας LIV που χρηματοδοτείται από την Σαουδική Αραβία και της αμερικανικής PGA Tour που μέχρι τώρα ήταν η μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο.

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται και η προσπάθεια της ίδιας χώρας να πατήσει γερά το πόδι της στο ινδικό πρωτάθλημα κρίκετ. Ακόμα όμως και να ναυαγήσουν αυτές οι προσπάθειες, είμαστε βέβαιοι πως και το 2024 θα συνεχιστεί η επιχειρηματική κινητικότητα στο χώρο του αθλητισμού. Κάτι μας λέει πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να πλήξουμε.