Η ευημερία δίχως κέρδη δεν έχει μέλλον

Η ευημερία δίχως κέρδη δεν έχει μέλλον

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Η «ευημερία δίχως κέρδη» είναι η μεταφορά στα ελληνικά του όρου «Profitless Prosperity», που όλο και περισσότερο φαίνεται να απασχολεί την επενδυτική κοινότητα στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης. Γίνεται πολύ συχνά αναφορά σε αυτόν τον κλάδο των εταιρειών που χαρακτηρίζονται από ευημερία δίχως κέρδη και εκφράζεται ο φόβος πως αν κάτι δεν πάει καλά σήμερα, θα το πληρώσουν αύριο δυσανάλογα ακριβά οι περισσότερες εταιρείες του ίδιου αυτού οικοσυστήματος.

Ένα τέτοιο κλασικό παράδειγμα του «Profitless prosperity Sector» είναι η εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla (TSLA), η οποία μεγαλώνει, επενδύει, αυξάνει τις πωλήσεις της, αυξάνει τον δανεισμό της. Όμως αδυνατεί να επιτύχει το βασικότερο. Να επιτύχει κέρδη. Στον αντίποδα βέβαια βρίσκονται εταιρείες όπως η Amazon (AMZN), η οποία βασίστηκε στην κοσμοθεωρία πως πρώτα κτίζει μια επιχείρηση τις βάσεις της και κατακτά μερίδια αγοράς και μετά περιμένει τα κέρδη. Και η Amazon αποτελεί ένα απολύτως επιτυχές παράδειγμα μιας «ευημερίας δίχως κέρδη», που πέρασε στην κερδοφορία.

Άλλες εταιρείες που βρίσκονται σε αυτό το μεταίχμιο είναι η Uber, η Lyft, η Wework και άλλες, οι οποίες μεγαλώνουν δίχως να παρουσιάζουν κέρδη και δίχως να πιέζονται από τους μετόχους τους να παρουσιάσουν κέρδη και να μοιράσουν μερίσματα, διότι οι υπεραξίες που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους επισκιάζουν τα πραγματικά εταιρικά λογιστικά δεδομένα. Και πολλές φορές τα λογιστικά δεδομένα έπειτα από χρόνια και εκ των υστέρων δείχνουν παραπλανητικά.

Χωρίς να θέλουμε να προβούμε σε παρελθοντολογίες και σε μελλοντολογίες, καλό είναι να σκεφτούμε πως η κατάρρευση της Enron είχε συμπαρασύρει με την πτώση της την πλειονότητα των εταιρειών του ενεργειακού κλάδου των ΗΠΑ για πολλά χρόνια. Η κατάρρευση της WorldCom και της Qwest, είχε προκαλέσει σημαντική επιβράδυνση των εξελίξεων στον κλάδο των οπτικών ινών. Η κατάρρευση της LehmanBrothers είχε οδηγήσει στην ανυπαρξία τον κλάδο των δομημένων προϊόντων για πολλά χρόνια. Και φυσικά η κατάρρευση του ομίλου Madoff επέφερε καίριο κτύπημα στο σύστημα των παραχρηματιστηριακών πυραμίδων.

Η πιθανή αναστροφή της πορείας των εταιρειών που βασίζονται στην ανάπτυξη δίχως κέρδη και στις υπεραξίες χωρίς την υποστήριξη δυνατών και κερδοφόρων ισολογισμών, ενδέχεται να συμπαρασύρει δικαίους και αδίκους στο γύρισμά της. Οι φόβοι πως το σύνθημα αυτό θα δοθεί από την Tesla είναι περισσότερο από ορατοί στην κοινότητα των χρηματιστηριακών αναλυτών της Νέας Υόρκης.

*Ο Κωνσταντίνος Χαροκόπος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στον σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών

** Το περιεχόμενο της στήλης είναι καθαρά ενημερωτικό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Τα επενδυτικά προϊόντα και εργαλεία που περιγράφονται και αναλύονται ενέχουν κινδύνους και μπορεί να είναι ακατάλληλα για επενδυτές, με βάση τα επενδυτικά χαρακτηριστικά τους, τους στόχους τους και την οικονομική τους κατάσταση. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στον Φιλελεύθερο Παρασκευής 19 Ιουλίου