Η ΕΚΤ υπόσχεται νέα σανίδα σωτηρίας για τις υπερχρεωμένες χώρες

Η ΕΚΤ υπόσχεται νέα σανίδα σωτηρίας για τις υπερχρεωμένες χώρες

Ανακούφιση εκδηλώθηκε στη χτυπημένη αγορά ομολόγων της ευρωζώνης μετά την έκτακτη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που αποφάσισε να κατευθύνει τις επανεπενδύσεις από τις λήξεις ομολόγων στο χαρτοφυλάκιο της στις χώρες-μέλη με βαρύτερο φορτίο χρέους και να σχεδιάσει νέο εργαλείο ώστε να αποφευχθεί ο θρυμματισμός της νομισματικής της πολιτικής.

Σε λιγότερο από ένα μήνα, μέσα στον Ιούνιο οι αποδόσεις στα ομόλογα της Ιταλίας αυξήθηκαν κατά σχεδόν 100 μονάδες βάσης, ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών, ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων κατά 80 μβ, λόγω των προσδοκιών για ανοδικό κύκλο επιτοκίων και της έλλειψης συγκροτημένου σχεδίου από τους αξιωματούχους που θα βοηθήσει στη συγκράτηση του κόστους δανεισμού.

Προς το παρόν, το γεγονός ότι η ΕΚΤ επεξεργάζεται νέο εργαλείο τόνωσε το κλίμα στην αγορά ομολόγων που είχε ήδη αντιδράσει θετικά μετά την είδηση για έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Μεγαλύτερη ευελιξία στις επανεπενδύσεις του προγράμματος ΡΕΡΡ που έχει λήξει και ο σχεδιασμός νέου εργαλείου αντι-θρυμματισμού της πολιτικής της ήταν αυτό που χρειάζονταν να ακούσουν οι αγορές, επιτέλους, σχολίαζαν οι αναλυτές στην Pictet Wealth Management.

H απόδοση στα ελληνικά 10ετη ομόλογα έπεσε 35 μονάδες βάσης στο 4,3%, με αυτή των αντίστοιχων ισπανικών και πορτογαλικών να υποχωρεί κατά 20 μβ. Στα ιταλικά 10ετη η απόδοση έπεσε γύρω στις 30 μβ στο 3,92%, σχεδόν η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Μάρτιο του 2020.

Η απόδοση στο γερμανικό 10ετες, το ομόλογο αναφοράς στη ζώνη του ευρώ, υποχώρησε 12 μονάδες βάσης στο 1,67%.Η  ισοτιμία του ευρώ δεν κράτησε τα αρχικά κέρδη του 0,3% και επέστρεψε στα $1.041. Ο δείκτης μετοχών της ευρωζώνης STOXX ενισχύθηκε 1,4%.

Η ΕΚΤ αποφάσισε νέα μέτρα για να ηρεμήσει τις αγορές ομολόγων, καθώς η πρόσφατη αναστάτωση πυροδότησε ανησυχίες για μια νέα κρίση χρέους στη νότια περιφέρεια της ευρωζώνης. Ωστόσο, φαίνεται να απογοήτευσε κομμάτι της αγοράς που περίμενε πιο αποφασιστική κίνηση.

Οι αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα τού νότου της ευρωζώνης εκτοξεύτηκαν μετά τη γνωστοποίηση των προθέσεων της να αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο για να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό που διαχέεται στις 19 οικονομίες του ευρώ.

Το selloff στην αγορά ομολόγων πήρε ορμή, λόγω της έλλειψης συγκροτημένου σχεδίου από πλευράς ΕΚΤ ώστε να συγκρατηθεί το κόστος δανεισμού. Προκάλεσε φόβους ότι οι αξιωματούχοι της εφησυχάζουν, ενώ η κατάσταση χειροτερεύει για χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία.

Αντιμέτωπη πλέον με το ρίσκο επανάληψης μιας κρίσης χρέους που απείλησε να τινάξει στον αέρα το ευρώ πριν μια δεκαετία, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα δείξει μεγαλύτερη ευελιξία στις επανεπενδύσεις των ποσών από τα ομόλογα που λήγουν στο πρόγραμμα ΡΕΡΡ των 1,7 τρισ. ευρώ που τελείωσε πρόσφατα και ότι θα επεξεργαστεί νέο εργαλείο.

Η αγορά ήλπιζε για κάτι πιο συγκεκριμένο, για περισσότερες λεπτομέρειες και για αποφασιστικές κινήσεις. Ενδεικτικό ότι το spread, η διαφορά απόδοσης, ανάμεσα στα 10ετη ιταλικά και γερμανικά ομόλογα διευρύνθηκε στις 239 μονάδες βάσης από 224 μβ πριν την ανακοίνωση.

«Είναι κάτι που έπρεπε να είχαν κάνει την προηγούμενη εβδομάδα αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ», σχολίασε οικονομολόγος της Pictet Wealth Management. «Οι λεπτομέρειες θα έχουν σημασία και δεν μπορεί παρά να τις παρουσιάσει στην επόμενη συνεδρίαση της».

Τα ιταλικά spread σημείωσαν υψηλό στις 250 μονάδες βάσης την Τρίτη πυροδοτώντας συζήτηση για το αν το υψηλό χρέος της Ιταλίας μπορεί να καταστεί μη βιώσιμο με την άνοδο του κόστους δανεισμού. Το spread των 10ετων ισπανικών ομολόγων διευρύνθηκε στις 128 μονάδες βάσης μετά την ανακοίνωση από 125 μβ και των ελληνικών στις 269 μονάδες βάσης από 260 μβ πριν.