field_kentriki_fotografia
Η Creta Farms εφορμά σε νέες αγορές

Της Αντιόπης Σχοινά

Σημαντικές ανακοινώσεις για την περαιτέρω διεθνοποίηση των καινοτόμων προϊόντων της Creta Farms, με στόχο την εγκαθίδρυση της εταιρείας στο club των παγκοσμίως ισχυρών αλλαντοβιομηχανιών μπορεί να περιμένει η αγορά στο επόμενο διάστημα από την κρητική εταιρεία των Αφών Δομαζάκη.

Η χθεσινή ανακοίνωση της μεταγραφής του έμπειρου μάνατζερ κ. Κωνσταντίνου Φρουζή, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα CEO του Ομίλου από τις αρχές του έτους είναι, σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες του Liberal, μόνο η αρχή από μια σειρά σημαντικών ανακοινώσεων που αναμένεται να λάβουν χώρα στο επόμενο δίμηνο.

Ανακοινώσεις οι οποίες αφορούν στη σημαντική ενίσχυση της παρουσίας της εταιρείας στο εξωτερικό μέσω εξαγωγών και licencing agreement, με όπλο την καινοτομία και τα νέα προϊόντα, βασισμένα στην πλέον αναγνωρισμένη συνταγή του Εν Ελλάδι.

Στρατηγικός διαχρονικός στόχος των Αφών Δομαζάκη είναι τα προϊόντα της αλλαντοβιομηχανίας που ηγούνται να φθάσουν στα πέρατα του κόσμου και στο διάβα τους έχουν κάνει σημαντικές συμφωνίες σε μεγάλες αγορές.

Η Αυστραλοί της Primo Meats

Τελευταίος σημαντικός σταθμός ήταν αυτός της Αυστραλίας και της συνεργασίας με την Primo Μeats, η οποία πλέον έχει εξαγοραστεί έναντι 1,45 δισ. δολ. Αυστραλίας από τον βραζιλιάνικο όμιλο JBS, που αποτελεί το μεγαλύτερο σε μέγεθος παίκτη στην αγορά του προϊόντων κρέατος διεθνώς. Το πλάνο της συνεργασίας περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέων προϊόντων με ελαιόλαδο για την αγορά της χώρας και αφορά στην εξαγωγή τεχνογνωσίας μέσω licensing agreement, δηλαδή της αδειοδότησης χρήσης της πνευματικής ιδιοκτησίας της Creta Farms (know-how, πατέντες, εμπορική επωνυμία αντίστοιχη με το «Εν Ελλάδι»).

Η συμφωνία είναι κατ΄ ελάχιστο 5ετούς διάρκειας, έχει εγγυημένο ποσοστό εκτέλεσης και περιλαμβάνει δικαιώματα επί των πωλήσεων (royalties). Εκτιμάται ότι στην περίοδο της συνεργασίας οι πωλήσεις θα αγγίξουν τα 400 εκατ. δολ. Αυστραλίας. Σημειώνεται ότι στο εννεάμηνο του 2015, ήδη η δραστηριότητα στην Αυστραλία μέσω της Primo Smallgoods έφερε πωλήσεις περί τα AU $31 εκατ., με μερίδιο αγορά άνω του 3%.

Παράλληλα, η εταιρεία συνεχίζει να επενδύσει στην έρευνα και την καινοτομία αναπτύσσοντας πρωτοποριακά προϊόντα που στόχο έχουν να διευρύνουν το μερίδιο της στην εσωτερική αγορά που πλέον κυμαίνεται άνω του 30%, αλλά και να αποτελέσουν ικανό διαβατήριο για νέες διεθνείς αγορές.

To «ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ» σημαντικός μοχλός ανάπτυξης

Επιπρόσθετα η εταιρεία, στο πλαίσιο της Anuga 2015, παρουσίασε παγκοσμίως το brand OLIVING, ένα σήμα που κληρονομεί τις αξίες και την ταυτότητα του ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ, με μία πλήρως και καθολικά κατανοητή διεθνή ονομασία και έκφραση. Η γέννησή του προκύπτει από την ένωση δύο πολύ σημαντικών εννοιών, του ελαιολάδου (Olive oil) και της ευζωίας (well-living).

Σημαντικός μοχλός ανάπτυξης της Creta Farms παραμένει η σειρά προϊόντων «ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ», το μερίδιο της οποίας ανήλθε για 1η φορά στο 17,5% τον Οκτώβριο, λόγω της νέας πρωτοποριακής σειράς Εν Ελλάδι Mini. Πρόκειται για ένα προϊόν που μετατρέπει το αλλαντικό σε snack, βασισμένο σε παγκόσμια πατενταρισμένη τεχνολογία. Αντίστοιχα θετική ήταν και η συνεισφορά του «ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ Φιλέτο Κοτόπουλο Ψητό».

Σε οικονομικό επίπεδο, όσον αφορά το σύνολο της χρήσης 2015, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο η εταιρεία όσο και ο όμιλος θα παραμείνουν σε θετική τροχιά ανάλογη και ίσως πιο βελτιωμένη από αυτή του εννεαμήνου.

Το who is who του νέου CEO

Όσον αφορά τον κ. Φρουζή, είναι ανώτατο στέλεχος με τριακονταετή εμπειρία σε σημαντικούς επιχειρηματικούς κλάδους, όπως οι Τηλεπικοινωνίες (σταθερή και κινητή), το Λιανικό Εμπόριο, τα Καταναλωτικά Προϊόντα, το Πετρέλαιο και η Φαρμακοβιομηχανία, έχει λάβει πολλές εγχώριες αλλά και διεθνείς διακρίσεις.

Προέρχεται από την ελβετική φαρμακευτική εταιρία Novartis, όπου κατείχε από το 2007 ηγετικό ρόλο στην Ελλάδα, ενώ τα τελευταία χρόνια ήταν και Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).
Ο κ. Φρουζής είναι μέλος της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ και της ΕΑΣΕ. Το 2013 αναδείχθηκε Manager of the Year στην Ελλάδα, θεσμός που αφορά στους Γενικούς Διευθυντές/Προέδρους εταιρειών της χώρας μας.

Ο κ. Φρουζής ανέφερε: «Επέλεξα να δουλέψω στην Creta Farms, διότι είναι μια αναπτυσσόμενη ελληνική εταιρεία με παραγωγή υψηλών προδιαγραφών, με καινοτόμα προϊόντα σε παγκόσμια κλίμακα, με ιδιαίτερες προοπτικές ανάπτυξης στο εξωτερικό και με δύο επιχειρηματίες - ιδιοκτήτες που έχουν όραμα και φιλόδοξους στόχους. Ό,τι δηλαδή χρειάζεται η χώρα μας από την επιχειρηματική κοινότητα ώστε να αυξήσει το ΑΕΠ της και να βγει από τον φαύλο κύκλο της οικονομικής ύφεσης κι εσωστρέφειας που έχει εγκλωβιστεί σήμερα».

Οι κ.κ. Εμμανουήλ και Κωνσταντίνος Δομαζάκης, πρόεδρος και αντιπρόεδρος, αντίστοιχα, δήλωσαν σχετικά: «Η ανάπτυξη του Ομίλου Creta Farms στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και σε νέες προϊοντικές αγορές αποτελεί στρατηγική μας επιλογή. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που φέραμε στο σπίτι μας τον Κωνσταντίνο και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα οδηγήσει τον Όμιλό μας, μαζί με τα άλλα στελέχη, στην επίτευξη των φιλόδοξων επιχειρηματικών στόχων μας».