HSBC: Έως 4 δισ. ευρώ ετησίως το κόστος του προσφυγικού για την Ελλάδα

HSBC: Έως 4 δισ. ευρώ ετησίως το κόστος του προσφυγικού για την Ελλάδα

Το ετήσιο κόστος της προσφυγικής κρίσης για την Ελλάδα μπορεί φτάσει τα 4 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με την έκθεση της HSBC, στην οποία αναλύει πως εν μέσω της προσφυγικής κρίσης, η Ελλάδα πιέζεται ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση της HSBC, η Τρόικα επέστρεψε στην Αθήνα και η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της για να κλείσει το θέμα της αξιολόγησης και να ξεκλειδώσει η επόμενη δόση. Έχει υπάρξει πρόοδος, ωστόσο και οι δύο πλευρές εξακολουθούν να προσεγγίζουν με διαφορετικό τρόπο τις μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό χάσμα του 2016 - 2018, όπου οι πιστωτές ζητούν περισσότερες περικοπές ώστε να εξισορροπήσει η κατάσταση, και το πλαίσιο για τη τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η χρονική περίοδος πολιτικής αστάθειας μπορεί να διαρκέσει περισσότερο, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει μια ισχνή πλειοψηφία μόλις τριών βουλευτών και δε θα υπάρξει καμία απόσβεση του ελληνικού χρέους μέχρι τον Ιούλιο.

Οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους κατά πάσα πιθανότητα θα είναι επίσης περίπλοκες. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble δήλωσε ότι δεν είναι πρόσφορο το έδαφος για την προώθηση μιας τέτοιας κουβέντας τώρα στο γερμανικό κοινοβούλιο. Η πρόσφατη ισχυρή εμφάνιση του ακροδεξιού κόμματος Alternative fur Deutschland στις περιφερειακές εκλογές και οι διαιρέσεις εντός του κόμματός του καθιστούν το έργο του δυσκολότερο. Ωστόσο, η ελάφρυνση του χρέους είναι επίσης ο μόνος τρόπος για να στηρίξει το ΔΝΤ το πακέτο διάσωσης, γεγονός πολύ σημαντικό για τη γερμανική Βουλή.

Το ετήσιο κόστος της προσφυγικής κρίσης για την Ελλάδα μπορεί φτάσει τα 4 δισ. ευρώ ετησίως

Η προσφυγική κρίση αυξάνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς το κλείσιμο του βαλκανικού δρόμου σημαίνει ότι υπάρχουν σχεδόν 50.000 πρόσφυγες στα ελληνικά σύνορα. Αυτό αυξάνει το οικονομικό κόστος για την κυβέρνηση, ενώ παράλληλα αναδεικνύει και τις αποκλίσεις μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Παρά τη συμφωνία που επετεύχθη στις 18 Μαρτίου μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, η εφαρμογή ενδεχομένως θα πάρει χρόνο και δεν είναι βέβαιο κατά πόσο είναι αρκετή για να ανακόψει την εισροή μεταναστών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της γερμανικής κυβέρνησης, κάθε πρόσφυγας που φτάνει στη Γερμανία χρειάζεται οικονομική στήριξη ύψους 13.000 ευρώ το χρόνο. Αν συνεχίσουν αμείωτες οι προσφυγικές ροές και παραμείνει κλειστός ο δρόμος των δυτικών Βαλκανίων, το κόστος για την ελληνική κυβέρνηση θα φτάσει τα 4 δισ. το χρόνο, δηλαδή το 2% του ΑΕΠ.

Η επιμονή της τρόικας θα μπορούσε να οδηγήσει την κυβέρνηση στο χείλος του γκρεμού

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποκλείσει μέχρι στιγμής τις πρόωρες εκλογές, ωστόσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ότι έχει λόγους να είναι επιφυλακτικός. Αλλά η επιμονή της Τρόικα για την πλήρη υλοποίηση των στόχων του προγράμματος θα μπορούσε να ωθήσει την κυβέρνηση στο χείλος του γκρεμού.

Η ΕΕ έχει προσπαθήσει να διαχωρίσει την υλοποίηση του προγράμματος από την ανθρωπιστική κρίση που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα, παρ'' όλο που η Angela Merkel δήλωσε πως “δεν αποτρέψαμε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη για να την αφήσει στη μοίρα της τώρα». Εάν, ωστόσο, δεν μπορεί να βρεθεί μια βιώσιμη λύση και στα δύο αυτά ζητήματα, οι εντάσεις θα κορυφωθούν ως το καλοκαίρι, καθώς η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει περίπου 3 δισ. χρέους και τόκους προς την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου.