Χωρίς open malls Αθήνα και Λάρισα

Χωρίς open malls Αθήνα και Λάρισα

Της Ξανθής Γούναρη

Μετά την Αθήνα, χωρίς Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου (ΑΚΕ) θα μείνει τελικά και η Λάρισα, καθώς όπως αναφέρει στο liberal.gr ο Γιώργος Τσιαπλές, πρόεδρος του τοπικού εμπορικού συλλόγου και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), παρά το γεγονός ότι η μελέτη ήταν έτοιμη, η καθυστέρηση της καταβολής των χρημάτων συνέβαλε καθοριστικά στη ματαίωση του έργου στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Ήδη από τις 11 Δεκεμβρίου ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας κοινοποίησε στο υπουργείο Οικονομίας την απόφασή του να αποσύρει την πρόταση για το ΑΚΕ Λάρισας στο οποίο θα συμμετείχαν 120 επιχειρήσεις, καθώς, ελλείψει χρηματοδότησης, δεν υπήρχε επαρκής χρόνος για να υλοποιηθούν οι υποδομές που είχαν σχεδιαστεί.

«Δεν αρκεί η τοποθέτηση κάποιων διαφημιστικών banners για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο project», αναφέρει ο Γ. Τσιαπλές, ενώ τονίζει ότι και το κράτος πρέπει να δείξει την απαιτούμενη σοβαρότητα, «γιατί δεν μπορεί να ζητάς κάτι που θα έπρεπε να υλοποιηθεί σε έναν χρόνο, τώρα αυτό να γίνει σε 10 εργάσιμες ημέρες».

Ας σημειωθεί ότι η βασική δράση του όλου εγχειρήματος στη Λάρισα ήταν η δικτύωση με στόχο να ενισχυθεί ο δεσμός μεταξύ καταναλωτών και καταστημάτων, καθώς και η ανάπτυξη υποδομών με ειδικές σημάνσεις, Wi–Fi spots, Info-kiosques κλπ.

Ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του έργου για το ΑΚΕ της Λάρισας ήταν 171.429 ευρώ, εξ ολοκλήρου δημόσια δαπάνη (συγχρηματοδότηση από Ε.Ε. και το Εθνικό Πρόγραμμα ?ημοσίων Επενδύσεων).

Πάντως, ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας δεν εγκαταλείπει την ιδέα και εξετάζει την υλοποίηση των βασικών δράσεων του ΑΚΕ εκτός πλαισίου ΕΣΠΑ.

Αναζήτηση χορηγών για το ΑΚΕ της Αθήνας

Προς εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης (χορηγίες, προγράμματα της Περιφέρειας κ.α.) κινείται και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ), καθώς ήδη με απόφαση του υπουργείου Οικονομίας, η ένταξη του πιλοτικού έργου «Ενίσχυση Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου – Αθήνα», με εγκεκριμένο προϋπολογισμό 168.697,75 ευρώ, ανακλήθηκε από το ΕΣΠΑ, μετά από δήλωση αδυναμίας υλοποίησης εντός των προθεσμιών.

Όπως τονίζει στο Liberal ο Νίκος Κουγιουμτσής, πρόεδρος του ΕΣΑ, το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου αρνήθηκε να βασισθεί σε εξωσυμβατικές υποσχέσεις και σεβόμενο την 113 ετών ιστορία του ΕΣΑ, πήρε την απόφαση να αποσύρει την πρόταση για το ΑΚΕ Αθήνας, όταν πλέον δεν ήταν δυνατόν αυτό να υλοποιηθεί ακολουθώντας τις τυπικές, αλλά συγχρόνως και δεσμευτικές, διαδικασίες του πιλοτικού προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-13, που υποχρεωτικά λήγει τις 31/12/2015.

Αποκαλυπτικά είναι τα όσα αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών στην επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Οικονομίας. Ειδικότερα, ο ΕΣΑ κατέθεσε τον φάκελο με την πρότασή του για το ΑΚΕ Αθήνας τις 19 Σεπτεμβρίου 2014. Τις 24 Απριλίου 2014, μετά από 8 μήνες δηλαδή, εγκρίθηκε η πρόταση του ΕΣΑ από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία. Η απόφαση έγκρισης χρηματοδότησης προκειμένου να αποδεσμευθούν τα σχετικά κονδύλια του ΕΣΠΑ υπεγράφη από τον υπουργό Οικονομίας τις 6 Οκτωβρίου 2015, ένα και πλέον χρόνο δηλαδή από όταν ο ΕΣΑ είχε καταθέσει τη σχετική πρότασή του. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι, αν και πέρασαν δύο μήνες από την υπογραφή τις απόφασης, τα κονδύλια έως τις 10 Δεκεμβρίου δεν είχαν μεταφερθεί στο ειδικό τραπεζικό λογαριασμό του ΕΣΑ και το νωρίτερο που θα μπορούσε να γίνει αυτό θα ήταν αυτή η εβδομάδα. Αυτή η καθυστέρηση προκάλεσε, σύμφωνα με τον ΕΣΑ, τα ακόλουθα ζητήματα:

- Αδυναμία των αναδόχων του προγράμματος να υλοποιήσουν εγκαίρως τις εργασίες που τις αναλογούν.

- Αδυναμία προμήθειας προϊόντων που περιγράφονται τις προσφορές (ηλεκτρονικός εξοπλισμός κλπ) και ανυπέρβλητες δυσκολίες εισαγωγής προϊόντων, λόγω επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων.

- Αντικειμενική δυσκολία υλοποίησης των κατασκευών για την οριοθέτηση τις περιοχής και των περιγραφόμενων αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων στον δημόσιο χώρο του ΑΚΕ, λόγω των ασφυκτικών χρονικών περιορισμών.

- Πιθανή καθυστέρηση στην έκδοση άδειας τοποθέτησης, από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, στα επιλεγμένα σημεία, σύμφωνα με την υπ' αριθ.πρωτ.382788/27- 11-2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πρόοδος σε Θεσσαλονίκη Πειραιά, Πάτρα και Αλεξανδρούπολη

Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου αποκτούν, ωστόσο, ο Πειραιάς η Θεσσαλονίκη, η Αλεξανδρούπολη και η Πάτρα.

Thess Mall

Πριν δύο ημέρες εγκαινιάστηκε το Thess Mall, το ανοιχτό εμπορικό κέντρο, έκτασης 15 στρεμμάτων, όπου φιλοξενούνται 108 εμπορικές επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη, ενώ την προηγούμενη Παρασκευή δικό του open mall απέκτησε και ο Πειραιάς. Εγκαίνια αυτές τις μέρες θα έχει και το ΑΚΕ της Πάτρας, ενώ την πρωτοχρονιά ανοίγει επίσημα και το ανοιχτό κέντρο εμπορίου στην Αλεξανδρούπολη, που ήταν το πρώτο που ολοκληρώθηκε.

Το Thess Mall εκτείνεται στον άξονα Αριστοτέλους-Μητροπόλεως-Παύλου Μελά-Λεωφόρου Νίκης.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης φιλοδοξεί όχι μόνο να δημιουργήσει ένα πρότυπο Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου -παράδειγμα για όλη την Ελλάδα, αλλά στην πορεία το σύνθημα του Thess Mall «Η καρδιά κτυπά στο Κέντρο» να μεγαλώσει και να γίνει «Η Καρδιά κτυπά στη Θεσσαλονίκη».

Open Mall Piraeus

Στον Πειραιά ο τοπικός εμπορικός σύλλογος αποφάσισε να ονομάσει το ΑΚΕ OMP!, συντομογραφία με διπλό νόημα: προέρχεται από το Open Mall Piraeus, αλλά και το κεντρικό σλόγκαν Oh My Piraeus. Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή 102 επιχειρήσεις.

Το ΟΜΡ περικλείεται από τις οδούς Καραολή και Δημητρίου, Γρηγόρη Λαμπράκη, 2ας Μεραρχίας, Ακτή Μιαούλη, Ακτή Ποσειδώνος, Ακτή Καλλιμασιώτη, ΗΣΑΠ, Αλιπέδου, Κέκροπος.

Patras Open Mall

Το ΑΚΕ της Πάτρας, το οποίο υλοποιείται με ευθύνη του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών, ονομάστηκε Patras Open Mall και κεντρικό του σλόγκαν είναι το «Την πόλη μου στηρίζω και κερδίζω». Τα όριά του είναι στις οδούς Ζαΐμη, Αλ. Υψηλάντου, Τσαμαδού και Αγίου Ανδρέου και μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή 129 επιχειρήσεις.

Ένα μοναδικό πλεονέκτημα του ΑΚΕ της Πάτρας είναι τα ειδικά access points που έχει σχεδιαστεί να καλύπτουν το κέντρο της Πάτρας και άλλα σημεία ενδιαφέροντος (Λιμάνι, ΚΤΕΛ κλπ) όπου δίνεται πρόσβαση σε πληροφορίες για το Patras Open Mall.

AXD Open Mall

Τέλος, το ΑΚΕ Αλεξανδρούπολης έλαβε την ονομασία AXD Open Mall. Περικλείεται από τις οδούς Εθνικής Αντίστασης, Βιζυηνού, Λεωφόρο Απολλωνιάδος, Λεωφόρο Βασιλέως Αλεξάνδρου, Καραολή & Δημητρίου, Τυρολόης, Νικομήδειας, Ελένης Φιλιππίδου και Κωνσταντίνου Μαζαράκη. Έως σήμερα συμμετέχουν σε αυτό 56 επιχειρήσεις.

Βασίζεται στην προσπάθεια του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης να εκπονήσει ένα σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της εμπορικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας και τη βελτίωση της εικόνας του εμπορικού κέντρου της πόλης, με στόχο τελικά τη μετεξέλιξή του σε πρότυπο αστικό κέντρο εμπορίου, πολιτισμού και ψυχαγωγίας.

Και «εξαγωγή» τεχνογνωσίας

Τον πρωτοποριακό θεσμό των ΑΚΕ θέλουν να υιοθετήσουν και πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, όπως αναφέρει στο Liberal ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της ΕΣΕΕ. Συγκεκριμένα, στις αρχές του Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί παρουσίαση των ΑΚΕ στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχουν 17 ευρωπαϊκές πόλεις, μεταξύ αυτών η Ρώμη, η Νάπολη, η Λισαβόνα, η Βαρκελώνη, η Βιέννη κ.α., ενώ, σύμφωνα με τον Β. Κορκίδη, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και πόλεις της βόρειας Ευρώπης, παρ' ότι οι καιρικές συνθήκες στις περιοχές αυτές δεν βοηθούν πολύ σε τέτοιου είδους projects.