H Γερμανία θα πουλήσει και ημιαγωγούς στην Κίνα
Shutterstock
Shutterstock

H Γερμανία θα πουλήσει και ημιαγωγούς στην Κίνα

Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να εγκρίνει την εξαγορά από την Κίνα της παραγωγής ημιαγωγών της εταιρείας Elmos που εδρεύει στο Ντόρτμουντ, αναφέρει σήμερα η επιχειρηματική εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

Το υπουργείο Οικονομίας εξετάζει την πώληση του εργοστασίου μικροτσιπ της Elmos στην ανταγωνιστή Silex, μια σουηδική εταιρεία που είναι θυγατρική του κινεζικού ομίλου Sai Microelectronics, ανέφερε η Handelsblatt, προσθέτοντας ότι η έγκριση αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.

Το υπουργείο δεν είχε κανένα άμεσο σχόλιο όταν επικοινώνησε με το Reuters.

Θυμίζουμε ότι προ ημερών η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε την αμφιλεγόμενη επένδυση της κινεζικής Cosco για μερίδιο 24,9% σε έναν από τους τρεις τερματικούς σταθμούς  της εταιρείας logistics HHLA στο μεγαλύτερο λιμάνι της Γερμανίας, το Αμβούργο. 

Η Handelsblatt είχε αποκαλύψει ότι η Κομισιόν προειδοποίησε τη γερμανική κυβέρνηση την περασμένη άνοιξη να μην εγκρίνει αυτήν την επένδυση, λέγοντας ότι ευαίσθητες πληροφορίες για την επιχείρηση θα μπορούσαν να φτάσουν στα χέρια της Κίνας. 

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει μεγαλύτερη σημασία στην προστασία στρατηγικών υποδομών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Γερμανία ειδικότερα επικρίνεται για το γεγονός ότι κώφευσε στις προειδοποιήσεις σχετικά με την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Οι υπηρεσίες Πληροφοριών και Αντικατασκοπείας της Γερμανίας είναι επίσης αρνητικές απέναντι στην προοπτική πώλησης στρατηγικών υποδομών στην Κίνα οπότε και η νέα κίνηση της κυβέρνησης που αφορούν τους υπερπολύτιμους πια ημιαγωγούς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτήν την οδηγία. 

Και οι ΗΠΑ έχουν αυστηροποιήσει σε σημαντικό βαθμό τις πρακτικές τους στις εξαγωγές ημιαγωγών.

Ήδη από τον Ιούλιο η αμερικανική κυβέρνηση είχε απαγορεύσεις στις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που επιδοτούνται από την αμερικανική κυβέρνηση για να παράγουν ημιαγωγούς να κατασκευάζουν εργοστάσια στην Κίνα.

Τα μέτρα αυτά συνιστούν τη μεγαλύτερη αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ όσον αφορά τις εμπορικές σχέσεις με το Πεκίνο από τη δεκαετία του 1990.