H Blackrock και το «Greek Sovereign Fund»

H Blackrock και το «Greek Sovereign Fund»

Οι πληροφορίες φέρνουν την Blackrock να αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στο εγχείρημα της σύστασης του πρώτου ελληνικού Sovereign Fund. Δύο είναι οι δουλειές που πρέπει να γίνουν: καταρχήν να γίνει μια αποτίμηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ καθώς από αυτό θα εξαρτηθεί και το ύψος του ιδρυτικού κεφαλαίου του ταμείου, ενός ποσού που θα καταβληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η δεύτερη δουλειά έχει να κάνει με τη σύσταση του Ταμείου με την Blackrock να προβάλλεται ως έχουσα τη σχετική εμπειρία καθώς έχει εμπλακεί σε αντίστοιχες διαδικασίες αρκετών χωρών ακόμη και στη Σαουδική Αραβία.

Η εκκίνηση του νέου ταμείου θα γίνει με ένα αρχικό κεφάλαιο που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ. Η τελική αποτίμηση στην οποία αναμένεται να καταλήξει η μελέτη, εκτιμάται ότι μπορεί να είναι και υψηλότερη από την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία.

Ουσιαστικά, το κεφάλαιο που θα μπει στο μετοχικό κεφάλαιο, θα είναι το 50% του 50% της αξίας των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Αυτό συμβαίνει διότι το 50% των δύο εταιρειών ήταν αυτό που μεταβιβάστηκε από το Υπερταμείο στο Δημόσιο και από αυτό το 50%, τα μισά θα πρέπει να δοθούν για την πρόωρη αποπληρωμή του χρέους που έχει η Ελλάδα προς τον ESM.

Πού θα επενδυθούν αυτά τα χρήματα; Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν συντάξει έναν πρώτο κατάλογο με πιθανές εναλλακτικές ο οποίος έχει ως εξής:

  • σε ελληνικές επιχειρήσεις με αναπτυξιακές προοπτικές, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, εξωστρέφεια και ισχυρό management team λαμβάνοντας υπόψη και το ευρύτερο κοινωνικο-οικονομικό αποτύπωμα (π.χ. νέες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη - ανταγωνιστικότητα)
  • σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας με στρατηγική προτεραιότητα  (πχ, πράσινη μετάβαση, κυκλική οικονομία, μπλε οικονομία, ψηφιακός/τεχνολογικός μετασχηματισμός) και επιλεγμένες υποδομές
  • Για τη συγχρηματοδότηση επενδύσεων μαζί με άλλους φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Ευρωπαϊκή Αναπτυξιακή Τράπεζα, ακόμη και private equity funds.
  • Για τη συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, για εκδόσεις μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων κλπ.

Το δεύτερο σκέλος της χθεσινής είδησης, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως εξίσου σημαντικό με το πρώτο που αφορά στην ίδρυση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου. Έρχεται νέο νομοσχέδιο μέχρι το τέλος του α’ εξαμήνου του 2024 για τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων που ανήκουν στο Υπερταμείο. Μένει να φανεί πόσο βαθιές θα είναι οι αλλαγές που θα περιέχει αυτό το νομοσχέδιο και οι οποίες θα αφορούν εταιρείες του δημοσίου όπως ο ΟΟΣΑ και τα ΕΛΤΑ.