Γιατί συνεχάρη δημόσια ο Μητσοτάκης τον διαχειριστή του ελληνικού χρέους

Γιατί συνεχάρη δημόσια ο Μητσοτάκης τον διαχειριστή του ελληνικού χρέους

Έχοντας εξασφαλίσει την επενδυτική βαθμίδα από το σύνολο των οίκων αξιολόγησης (πλην ενός) και έχοντας κερδίσει τα εύσημα του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής κατά την ομιλία του στη διαδικασία ψήφισης του Κρατικού Προϋπολογισμού, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δημοσιεύει αυτή την εβδομάδα το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού της χώρας για το 2024 κλείνοντας μια καθ’ όλα επιτυχημένη χρονιά.

Εκδόσεις νέων ομολόγων που θα κυμαίνονται από 7 έως 10 δισ. ευρώ, ετήσιο πρόγραμμα επανεκδόσεων ελληνικών τίτλων που συγκεντρώνουν μεγάλη ζήτηση, οργάνωση του πρώτου πράσινου ελληνικού ομολόγου (σχέδιο που καθυστέρησε προκειμένου να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες) αλλά και νέες πρόωρες αποπληρωμές οφειλών και κινήσεις αναδιάρθρωσης με στόχο τη συνεχή μείωση του κόστους δανεισμού, συντελούν τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινείται το σχέδιο.

Στόχοι που δεν θα περιγράφονται αλλά θα εμπεριέχονται στο πρόγραμμα;

Η αποδέσμευση του «σκληρού μαξιλαριού» των 15,6 δισ. ευρώ που προορίζεται για την αποπληρωμή χρέους, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από τον οίκο Moody’s ώστε να τονωθεί ακόμη περισσότερο η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα, η μείωση της απόδοσης του ελληνικού ομολόγου ώστε να υποχωρήσει κάτω από το αντίστοιχο ισπανικό, η συγκράτηση της αναλογίας του χρέους ως προς το ΑΕΠ κάτω από το 150% αλλά και η συρρίκνωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης σε απόλυτο αριθμό έστω και κατά… ένα ευρώ (σ.σ που στην πράξη θα είναι περίπου κατά 1 δισ. ευρώ).

Τι σημαίνει η επίτευξη καθενός εξ’ αυτών των στόχων;

1.      Αν ο ΟΔΔΗΧ κατευθυνθεί στο άνω όριο του νέου δανεισμού (ήτοι 10 δις. ευρώ) τα επιπλέον δάνεια θα χρησιμοποιηθούν για να αρχίσει η σταδιακή μείωση της έκθεσης της χώρας στον βραχυχρόνιο δανεισμό ήτοι στα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου. Όσο θα μειώνεται η προσφορά εντόκων -και με δεδομένη την υψηλή ζήτηση λόγων των αποδόσεων- τόσο θα πέφτει το κόστος δανεισμού όχι μόνο για τους βραχυπρόθεσμους τίτλους αλλά και για τους μακροπρόθεσμους.

2.      Η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα και από τον οίκο Moody’s σχεδόν διπλασιάζει το δυνητικό αγοραστικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα. Η επόμενη έκθεση προγραμματίζεται τον Μάρτιο και αν επιτευχθεί ο στόχο, αναμένεται ότι θα υπάρξει θετικός αντίκτυπος στην απόδοση του ελληνικού 10ετούς οδηγώντας -εκτός απροόπτου- και στην επίτευξη του άλλου μεγάλου στόχου που είναι να συγκλίνει η Ελλάδα με την Ισπανία και ενδεχομένως να την ξεπεράσει μέσα στην χρονιά.

3.      Συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την «αποδέσμευση» του σκληρού μαξιλαριού των 15,6 δις. ευρώ θα εξασφαλίσει στην Ελλάδα να κάνει τρεις ετήσιες πρόωρες αποπληρωμές διμερών δανείων (GLFs) συνολικού ύψους 5,3 δις. ευρώ τον χρόνο, αρχής γενομένης από το 2024. Είναι κίνηση που συμβάλλει και στην απομείωση της αναλογίας του χρέους ως προς το ΑΕΠ και στην μείωση του κονδυλίου για τους τόκους και σε θετικό αποτέλεσμα σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης καθώς αυτά τα δάνεια είναι καλυμμένα από swaps τα οποία θα συνεχίσουν να παράγουν κέρδος και μετά τις πρόωρες αποπληρωμές.