Γιατί οι τράπεζες ποντάρουν στο δανεισμό των επιχειρήσεων

Γιατί οι τράπεζες ποντάρουν στο δανεισμό των επιχειρήσεων

Το πεδίο των επιχειρηματικών δανείων είναι αυτό που όλες οι τράπεζες υπολογίζουν περισσότερο για να επιτύχουν τους στόχους τους για πιστωτική τους επέκταση και η χρονιά έχει ξεκινήσει δυνατά όπως έδειξαν τα αποτελέσματα τριμήνου των τραπεζών. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι τράπεζες ποντάρουν φέτος στα επιχειρηματικά δάνεια, στα οποία βλέπουν το βασικό κομμάτι του νέου δανεισμού, όπως συμφωνούν τραπεζικά στελέχη και αναλυτές οίκων. Οι λόγοι που τα τραπεζικά ιδρύματα ανοίγουν τη στρόφιγγα των επιχειρηματικών δανείων είναι οι εξής σύμφωνα με πληροφορίες:

  • Οι επιχειρήσεις χρειάζονται χρηματοδότηση και κεφάλαια κίνησης, ειδικά μετά την πανδημία, αλλά και με τις δυσκολίες που προκαλεί ο πόλεμος ,οι αυξημένες τιμές ενέργειας, μεταφοράς και πρώτων υλών, αλλά και οι αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι οποίες απαιτούν άνοιγμα νέων αγορών και συνεργασιών.
  • Το  μεγαλύτερο όγκο κεφαλαίων χρειάζονται οι επιχειρήσεις, σε σχέση με τις ανάγκες καταναλωτών ή αγοραστών κατοικιών, σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία που έκανε αναποφάσιστους αρκετούς ιδιώτες.
  • Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων που έβαλε φρένο στις εκδόσεις ομολογιακών δανείων
  • Τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης που συνοδεύονται από ένα τμήμα χρηματοδότησης με τραπεζικό δανεισμό.
  • Τα πάσης φύσεως επενδυτικά προγράμματα και προγράμματα εγγυοδοσίας
  • Η πολιτική της κυβέρνησης που είναι φιλική στις επενδύσεις με ξεκάθαρη στόχευση στην ενίσχυση της ανάπτυξης
  • Η πολιτική των ίδιων των τραπεζών προσανατολισμένη επίσης στην ανάπτυξη και άρα στον επιχειρηματικό δανεισμό, που είναι απολύτως συμβατή άλλωστε με τις πολιτικές στις τράπεζες του ευρωπαϊκού νότου όπως δείχνουν και οι μελέτες της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών τραπεζικών αρχών.

Ο σκληρός ανταγωνισμός για τα νέα δάνεια στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας οδηγεί σε εκταμιεύσεις δανείων ακόμη και με όρους που είναι πολύ ευνοϊκοί για τις επιχειρήσεις.

Άνοδος στο κόστος χρηματοδότησης

Καθώς το ράλι στο euribor τριμήνου που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2021 συνεχίζεται, το euribor είναι ήδη στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων έξι ετών καταγράφοντας τιμή -0,163%. Κινείται ολοταχώς προς τη θετική ζώνη τιμών και είναι φυσικό τα επιτόκια να επιβαρύνονται, καθώς οι αγορές προεξοφλούν τις κινήσεις της ΕΚΤ.

Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες έχουν απορροφήσει μεγάλο μέρος των αυξήσεων «κλειδώνοντας» πολλά επιχειρηματικά δάνεια, κυρίως το προηγούμενο διάστημα, ειδικά σε επιχειρήσεις με τις οποίες έχουν από παλιά καλή συνεργασία.

Ένα μέρος των αυξήσεων απορροφά ο τραπεζικός ανταγωνισμός, καθώς όλες οι τράπεζες στόχευσαν από την αρχή φέτος στα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ είναι γνωστό ότι ο αριθμός των πελατών που εκπληρώνουν τα κριτήρια δανεισμού είναι πεπερασμένος και η μάχη για τους «καλούς πελάτες» είναι δεδομένη.

Από την άλλη πλευρά όμως το κόστος χρηματοδότησης αυξάνεται και για τις τράπεζες που δεν μπορούν να υπολογίζουν πλέον στη διαφορά επιτοκίων από την ΕΚΤ για να βγάλουν εύκολα κέρδη.

Έτσι δεν είναι τυχαίο που σε λίγους μήνες φέτος ο νέος δανεισμός των ΜμΕ, ανάλογα και με τις κατηγορίες δανείων είναι ήδη πιο δαπανηρός από 10 έως και 60 μονάδες βάσης σε σχέση με τα επίπεδα των επιτοκίων πέρυσι τον Ιούνιο.

Από την άλλη πλευρά οι περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ήδη εξασφαλίσει δάνεια ή κλείδωσαν τα επιτόκιά τους και πολλές έχουν βρεθεί με μεγάλη ρευστότητα. Ειδικά όσες αναδιάρθρωσαν το δανεισμό τους με φθηνότερα νέα δάνεια ή με ομολογιακά και εξόφλησαν παλαιό δανεισμό τους. Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να διαπραγματευθούν με τις τράπεζες με άλλους όρους έχοντας ισχυρό ταμείο και μειωμένο δανεισμό σε σχέση με τα έσοδά τους.