Γιατί Microsoft και Oracle κοντράρονται για την Tik Tok

Γιατί Microsoft και Oracle κοντράρονται για την Tik Tok

Δύσκολα θα περίμενε κανείς δύο κολοσσοί του software υπολογιστών να κοντράρονταν για μια εφαρμογή η οποία χρησιμοποιείται κυρίως από εφήβους. Ο λόγος για τις Microsoft και Oracle, οι οποίες έχουν ριχτεί στην κούρσα για την εξαγορά της κινεζικής εφαρμογής Tik Tok η οποία ανήκει στην ByteDance.

Σημειώνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ τις προηγούμενες ημέρες είχε δώσει τελεσίγραφο στην Tik Tok πως θα πρέπει να έχει πουληθεί πριν από τα μέσα Σεπτεμβρίου προκειμένου να μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί στις ΗΠΑ. 

Το Tik Tok λανσαρίστηκε το 2016 από την Κινεζικό κολοσσό ByteDance και από το 2018 επεκτάθηκε στην διεθνή αγορά. Επί της ουσίας είναι μια εφαρμογή δημιουργίας και ανταλλαγής σύντομων βίντεο. Επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργήσουν μικρά μουσικά βίντεο από 3 έως 15 δευτερόλεπτα και σύντομα βίντεο που παίζουν σε λούπα από 3 έως 60 δευτερόλεπτα

Σύμφωνα με τη εφημερίδα Financial Times υπήρξαν ήδη προκαταρκτικές συζητήσεις με την ByteDance με άξονα την απόκτηση των δραστηριοτήτων της σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Η Oracle εταιρεία software του δισεκατομμυριούχου Λάρι Ελισον συνεργάζεται με ομάδα αμερικανών επενδυτών που ήδη κατέχουν μετοχές της ByteΒΥΤΕ Dance, περιλαμβανομένων των General Atlantic και Sequoia Capital, προσέθεσαν οι ίδιες πηγές.

Με τα μέχρις στιγμής δεδομένα, η Microsoft, η οποία προπορεύεται στην "κούρσα εξαγοράς" πρέπει να παρουσιάσει ένα σχέδιο εξαγοράς ως τις 15 Σεπτεμβρίου για τις επιχειρήσεις της Tik Tok στις ΗΠΑ αλλά και στην Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Καναδά. Ωστόσο αναλυτές θεωρούν ότι η Microsoft θέλει να αποκτήσει πρόσβαση στην αγορά της Ινδίας στην οποία η εφαρμογή είναι απαγορευμένη αυτή τη στιγμή. Από την άλλη η Oracle δεν φαίνεται να έχει τέτοιες προθέσεις. 

Η προσφορά της Oracle για την Tik Tok, εχει παρόλα αυτά αφήσει αρκετές απορίες στην αμερικανική αγορά. Αυτό γιατί σε αντίθεση με την Microsoft, η οποία διαθέτει ήδη την εξαιρετικά δημοφιλή παιχνιδομηχανή Xbox και την πλατφόρμα LinkedIn, η Oracle δεν έχει τέτοιες δραστηριότητες. Οι επενδυτές εμφανίζονται ως εκ τούτου μπερδεμένοι σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times για το "αν η Oracle παραμένει πιστή στην ανάπτυξη software".

Οι δύο αμερικανικές εταιρείες πάντως έχουν μεγάλη πια απόσταση η μία από την άλλη σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης. Σήμερα η Microsoft αποτιμάται στα 1,6 τρις. δολάρια, ενώ η Oracle στα 166 δις. δολάρια. Κανείς δεν ξέρει ωστόσο τι ρόλο θα παίξει στην τελική έκβαση της υπόθεσης, ο Λευκός Οίκος και ο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος έχει στενή σχέση με τον Λάρι Ελισον.