Γιατί μένουν στα αζήτητα τα άτοκα επισκευαστικά δάνεια
Shutterstock
Shutterstock

Γιατί μένουν στα αζήτητα τα άτοκα επισκευαστικά δάνεια

Ύστερα από μήνες και μήνες σχεδιασμού και υλοποίησης του περίφημου προγράμματος «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» και αφού χρειάστηκε να αναπτυχθούν ειδικά τμήματα και διαδικασίες από όλες τις τράπεζες ώστε να διαφημιστεί και να προβληθεί το πρόγραμμα που αξιοποιεί κοινοτικά κονδύλια για να δώσει «τζάμπα χρήμα» στους ιδιοκτήτες ακινήτων, φτάσαμε στο σημείο να μιλάμε για ποσοστό υλοποίησης της τάξεως του…8%.

Υποτίθεται ότι το πρόγραμμα θα έδινε ευκαιρία ανακαίνισης σε 12-15.000 ιδιοκτήτες και προς το παρόν οι εγκρίσεις δεν ξεπερνούν τις 1780. Υποτίθεται ότι μόνο μέσω του προγράμματος θα έπεφταν στην αγορά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και προς το παρόν μιλάμε για καμιά 30άρια εκατομμύρια. Γεννάται λοιπόν το ερώτημα. Γιατί μοιράζεται δωρεάν χρήμα (σ.σ τα δάνεια του προγράμματος είναι πραγματικά τζάμπα καθώς και το επιτόκιο είναι μηδενικό για μια επταετία και δεν υπάρχουν έξοδα φακέλου) και δεν εκδηλώνεται μεγαλύτερο ενδιαφέρον; Πόσο μάλλον όταν δεν μπαίνει ζήτημα εισοδηματικών κριτηρίων ούτε αν η κατοικία είναι πρώτη ή δεύτερη…

Η αγορά περίμενε ότι αυτά τα δάνεια θα… εξαφανιστούν σαν ζεστά κουλούρια ακριβώς λόγω του πολύ χαμηλού κόστους. Να όμως που η πραγματικότητα είναι διαφορετική και οι έχοντες γνώση απαριθμούν τους ακόλουθους λόγους:

1. Έπεσαν πολλά μαζεμένα προγράμματα επισκευής ακινήτων στην αγορά κάτι που δυσκολεύει τον ρυθμό απορρόφησης. Εκτός από το «αναβαθμίζω το σπίτι μου» υπάρχει και το «ανακαινίζω νοικιάζω» και το «εξοικονομώ» και το «αλλάζω σύστημα θέρμανσης και θερμοσίφωνα» κλπ. Έτσι, η ζήτηση «σπάει». Μπροστά δε, στα υπόλοιπα προγράμματα το «αναβαθμίζω» έχει το μειονέκτημα ότι δεν προσφέρει επιδότηση παρά μόνο μηδενικό επιτόκιο.

2. Βασική προϋπόθεση του «αναβαθμίζω» είναι να μην έχει υπάρξει συμμετοχή του ίδιου ΑΦΜ σε άλλο πρόγραμμα επιδότησης. Έτσι, οι υποψήφιοι είτε στρέφονται εκεί που υπάρχει επιδότηση (π.χ για το 50% της αντλίας θερμότητας ή για το υψηλό ποσοστό του εξοικονομώ που επίσης έχει μέσα και του και το επιδοτούμενο δάνειο) ή διαπιστώνουν ότι η αίτησή τους απορρίπτεται ακριβώς επειδή έχουν μπει σε άλλο πρόγραμμα στο παρελθόν.

3. Το αναβαθμίζω μπορεί να μην έχει εισοδηματικά κριτήρια όμως δεν σημαίνει ότι οι τράπεζες το δίνουν χωρίς έλεγχο. Όλοι περνούν από τον έλεγχο πιστοληπτικής αξιολόγησης και «κόβονται» αν από τα στοιχεία του Τειρεσία προκύπτει ότι δεν μπορούν να δανειστούν.

4. Η εκταμίευση του δανείου προϋποθέτει κατάθεση προϋπολογισμού αλλά και των τιμολογίων και των παραστατικών που σχετίζονται με τις παρεμβάσεις που θα χρηματοδοτηθούν. Αυτό σημαίνει και… ΦΠΑ σε έναν κλάδο που το «μαύρο» παίζει κεντρικό ρόλο. Άρα, ο υποψήφιος θα σκεφτεί: να δανειστώ το ποσό για να γλιτώσω το 6-7% που είναι κανονικά το επιτόκιο σε τέτοιου είδους δάνεια και να επωμιστώ τον ΦΠΑ που είναι 24% ή όχι;

Οι παρεμβάσεις για τη στέγη ούτως ή άλλως βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης. Το επόμενο διάστημα και ενόψει ΔΕΘ θα μελετηθούν τα αποτελέσματα, θα προταθούν διορθώσεις και θα επανέλθουν «ανανεωμένα».