<p>Οι τιμές της ενέργειας, αποτυπώνουν ξεκάθαρα το… αίσθημα των αγορών για το όσα γίνονται αυτή την περίοδο στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά.</p>
Γιατί η κατάρρευση της Credit Suisse ρίχνει την τιμή της αμόλυβδης
Shutterstock
Shutterstock

Γιατί η κατάρρευση της Credit Suisse ρίχνει την τιμή της αμόλυβδης

<p>Οι τιμές της ενέργειας, αποτυπώνουν ξεκάθαρα το… αίσθημα των αγορών για το όσα γίνονται αυτή την περίοδο στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά.</p>

H τιμή της αμόλυβδης, του πετρελαίου κίνησης και του θέρμανσης, αναμένεται να υποχωρήσει περισσότερο μέσα στα επόμενα 24ωρα. 

Ας μην βιαστούμε όμως να… χαρούμε γιατί ο λόγος για τον οποίο καταγράφεται αυτή η πτώση δεν είναι καθόλου καλός. Οι αγορές φοβούνται ότι η κρίση που έχει ξεσπάσει στον τραπεζικό κλάδο τελικώς θα έχει ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί συνολικά η οικονομική δραστηριότητα. Γι’ αυτό και το πετρέλαιο -όπως και το φυσικό αέριο- βρίσκονται αντιμέτωπα με κύμα ρευστοποιήσεων. 

Με το άνοιγμα της εβδομάδας, το αμερικανικό αργό υποχώρησε και κάτω από τα 65 δολάρια το βαρέλι ενώ το brent έχει επιστρέψει στα επίπεδα του τελευταίου τριμήνου του 2021 (πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία δηλαδή). Όσο για το φυσικό αέριο, «φλερτάρει» πλέον με τα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα με τις απώλειες μόνο σήμερα να ξεπερνούν το 5%.

Λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι σήμερα τα χρηματιστηριακά ταμπλό αποτύπωναν τις ακόλουθες τιμές για τα τρία βασικά ενεργειακά προϊόντα:

  1. Κάτω από τα 65 δολάρια το βαρέλι η τιμή του αμερικανικού αργού. Ημερήσιες απώλειες άνω του 2,5%, μηνιαίες άνω του 15% και ετήσιες απώλειες της τάξεως του 39,47%.
  2. Το brent με ημερήσιες απώλειες άνω του 2% τιμολογείται στα 71 δολάρια με τις μηνιαίες απώλειες να φτάνουν επίσης στο 14,5% και τις ετήσιες να ξεπερνούν το 34,9%.
  3. Το φυσικό αέριο καταγράφει και τις μεγαλύτερες ετήσιες απώλειες (άνω του 6,3%) για να διατίθεται πλέον προς 40 ευρώ η μεγαβατώρα. Έχουμε ημερήσιες απώλειες 6,48% , εβδομαδιαίες άνω του 17% και ετήσιες της τάξεως του 60%. Η υποχώρηση του αερίου βέβαια δεν σχετίζεται μόνο με την αγωνία των αγορών για πιθανή ύφεση. Παίζουν ρόλο οι προβλέψεις για την διαμόρφωση των συνθηκών στην Ευρώπη σε υψηλότερα επίπεδα αλλά και στο γεγονός ότι τα αποθέματα του αερίου -και ενώ έχουμε μπει επισήμως πλέον στην άνοιξη- φτάνουν στο 56% της συνολικής χωρητικότητας με τα δρομολόγια του LNG να παραμένουν εξαιρετικά πυκνά.

Οι τιμές της ενέργειας, αποτυπώνουν ξεκάθαρα το… αίσθημα των αγορών για το όσα γίνονται αυτή την περίοδο στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά. Ο αρχικός ενθουσιασμός για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS με την υποστήριξη της κυβέρνησης και τη συντονισμένη δράση των μεγάλων κεντρικών τραπεζών για την ενίσχυση της ρευστότητας σε δολάρια εξανεμίστηκαν, οδηγώντας σε μια πιο επιφυλακτική διάθεση.

Από την άλλη πλευρά, εμφανίστηκαν σημάδια ισχυρής ζήτησης από τον κορυφαίο εισαγωγέα αργού, την Κίνα, με την Unipec να αγοράζει 2 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας, την πρώτη αγορά στην Ασία σε τρεις μήνες, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι έμποροι ήταν επίσης επιφυλακτικοί ενόψει της απόφασης νομισματικής πολιτικής της Fed αυτήν την εβδομάδα, ενώ παρακολουθούσαν στενά για οποιαδήποτε πιθανή απάντηση από τον ΟΠΕΚ+, αν και το «group» των πετρελαιοπαραγωγών αναμένεται να παραμείνει «σταθερό» τουλάχιστον προς το παρόν.

Στην Ελλάδα, οι τιμές χονδρικής σε όλα τα πετρελαιοειδή (αμόλυβδη, πετρέλαιο κίνησης και πετρέλαιο θέρμανσης) κινούνται ήδη πτωτικά τα τελευταία 24ωρα και οι μειώσεις αναμένεται να περάσουν και στη λιανική μέσα στην εβδομάδα. Αντίστοιχα, νέες μειώσεις περιμένουμε και στο φυσικό αέριο.

Ο πληθωρισμός της ενέργειας θα γίνει ακόμη περισσότερο αρνητικός, το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας θα βελτιωθεί (καθώς το 2022 οι τιμές της ενέργειας είχαν κάνει πολύ μεγάλη ζημιά στο ΑΕΠ) και η ελπίδα όλων είναι ότι δεν θα επιβεβαιωθεί η ανησυχία των αγορών για επερχόμενη ύφεση, αγωνία η οποία άλλωστε είναι και αυτή που ρίχνει τις τιμές της ενέργειας.