Γιατί η επιτυχία του νέου φορολογικού θα «παιχτεί» στα λογιστικά γραφεία
Shutterstock
Shutterstock

Γιατί η επιτυχία του νέου φορολογικού θα «παιχτεί» στα λογιστικά γραφεία

Το φορολογικό νομοσχέδιο θα γίνει νόμος του κράτους σήμερα και το μόνο που εκκρεμεί είναι να μάθουμε αν θα υπάρξουν κάποιες επιπλέον νομοτεχνικές βελτιώσεις και αλλαγές πριν πάρει το κείμενο τον δρόμο για το Εθνικό Τυπογραφείο.

Ωστόσο, η επιτυχία του, δεν θα κριθεί από το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας, αλλά από τι θα παιχτεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες στα λογιστικά γραφεία.

Το «στοίχημα» είναι πολύ συγκεκριμένο: το φορολογητέο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων θα πρέπει να αυξηθεί -λόγω της θέσπισης του ελάχιστου εισοδήματος- κατά 5,5 δισ. ευρώ, ενώ ο φόρος εισοδήματος θα πρέπει να αυξηθεί κατά περισσότερα από 714 εκατ. ευρώ.

Και όταν το γενικό λογιστήριο μετράει εισπρακτική απόδοση, βάζει κάτω αυτό που θα καταλήξει στα κρατικά ταμεία και όχι αυτό που θα βεβαιωθεί. Διότι ένα 30% των φόρων που βεβαιώνονται στους αυτοαπασχολούμενους, καταλήγει στον κουβά με τα ληξιπρόθεσμα.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της ψήφισης και τελειώσουν οι κινητοποιήσεις των θιγόμενων επαγγελματιών, η σκυτάλη θα περάσει στην (επίσης θιγόμενη) λογιστική κοινότητα. Οι λογιστές είναι αυτοί που θα προϋπολογίσουν τον τελικό λογαριασμό και θα κάνουν τις… εισηγήσεις τους. Μετατροπή σε προσωπική εταιρεία ή νομικό πρόσωπο; Αναστολή εργασιών και συνέχιση της δραστηριότητας με «μαύρα»;

Συνένωση δυνάμεων; Από τις αποφάσεις που θα ληφθούν τα εξαρτηθεί και η τελική επιτυχία του εγχειρήματος. Καραδοκεί πάντοτε ο κίνδυνος να έχουμε κύμα αναστολής δραστηριότητας ατομικών επιχειρήσεων που συνεπάγεται ζημιά και από την απώλεια του τέλους επιτηδεύματος και -κυρίως- από την απώλεια ασφαλιστικών εισφορών.

Και υπάρχει ορατός ο κίνδυνος της ανταλλαγής εικονικών τιμολογίων: δαπάνη για αυτούς που εμφανίζουν κέρδη πάνω από το «ελάχιστο όριο» που θεσπίζει η εφορία και έσοδο γι’ αυτό που είναι πολύ κάτω από το ελάχιστο όριο, ο οποίος δεν θα έχει κανέναν οικονομικό αντίκτυπο από την προσαύξηση των εσόδων του.

Για το οικονομικό επιτελείο, η επιτυχία του μέτρου δεν θα κριθεί εντός του 2024 αλλά τα επόμενα χρόνια. Διότι στις φορολογικές δηλώσεις του 2024 εν πολλοίς τα λογιστικά κέρδη (ή ζημιές) που θα εγγραφούν θα είναι αντίστοιχα με αυτά του 2023. Πόση «προσαρμογή» να προλάβει να γίνει όταν υπολείπονται μερικές ημέρες για να κλείσει η χρονιά;

Ωστόσο, το 2024, οι επαγγελματίες και οι λογιστές τους θα έχουν μια ολόκληρη χρονιά μπροστά τους για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Το έκαναν το 2017 όταν τους επιβλήθηκε η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα, είναι πολύ πιθανό να το επαναλάβουν και τώρα.

Η αφετηρία για την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο είναι να ανακατανεμηθούν τα φορολογικά βάρη και σε αυτό είναι οι περισσότεροι σύμφωνοι. Δεν είναι κοινωνικά αποδεκτό πολυπληθέστατες επαγγελματικές ομάδες να δηλώνουν ότι διαβιούν με 160 έως 300 ευρώ τον μήνα. Όμως, η επιτυχία του νομοσχεδίου -όπως και κάθε φορολογικού νομοσχεδίου- κρίνεται αποκλειστικά με έναν τρόπο: εκ του αποτελέσματος.