Γιατί αυξάνονται τα τιμολόγια ρεύματος

Γιατί αυξάνονται τα τιμολόγια ρεύματος

Η αναθέρμανση της οικονομίας εκτινάσσει την κατανάλωση για καύσιμα, πρώτες ύλες και εμπορεύματα, πυροδοτώντας ανατιμητικές τάσεις παντού. Η ζήτηση για ρεύμα δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτό.

Και όλα δείχνουν ότι το ακριβό ρεύμα ήρθε για να μείνει, αφού η αγορά ηλεκτρισμού βρίσκεται αντιμέτωπη με την «τέλεια καταιγίδα».

Ένας συνδυασμός παραγόντων, από την ανάκαμψη της οικονομίας, μέχρι το ευρωπαϊκό Green Deal και την έξαρση των κρυπτονομισμάτων, συνηγορούν σε αυτό.

Καταρχήν, το κόστος για τα καθημερινά μας έξοδα, από τα σούπερ μάρκετ έως το φυσικό αέριο, τη βενζίνη, τους υπολογιστές, τα αυτοκίνητα, όλα κοστίζουν ακριβότερα απ' ότι μερικούς μήνες πριν. Η αύξηση της ζήτησης για καταναλωτικά αγαθά συμπαρασύρει τα κόστη που μετακυλίονται στις τελικές τιμές, ροκανίζοντας αγοραστική δύναμη. Η ηλεκτρική ενέργεια δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.

Επιπλέον, ο νόμος για το κλίμα που ψηφίστηκε χθες στο Ευρωκοινοβούλιο, και οι νέοι πιο φιλόδοξοι «πράσινοι» ευρωπαϊκοί στόχοι για μείωση κατά 55% των εκπομπών CO2 μέχρι το 2030, έχουν εκτινάξει τις τιμές δικαιωμάτων στα χρηματιστήρια ρύπων. Σε ένα χρόνο μέσα έχουν αυξηθεί 117%. Το συμβόλαιο Δεκέμβριο διαπραγματευόταν χθες στα 55 ευρώ/ τόνος, έναντι 25 ευρώ τέτοια εποχή πέρυσι.

Από το πάρτι δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα κρυπτονομίσματα. «Καταβροχθίζουν» πλέον σε ετήσια βάση παγκοσμίως ηλεκτρική ενέργεια ίση με την κατανάλωση... τριών Ελλάδων και η ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση συμβάλει και αυτή στην άνοδο των τιμών χονδρικής στο ρεύμα, διεθνώς.

Τα παραπάνω φέρνουν μαθηματικά αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος. Συνδέονται με δομικούς παράγοντες, όχι με την πρόσφατη αύξηση των τιμών χονδρικής, λόγω καύσωνα, πανευρωπαϊκό μεν φαινόμενο, ωστόσο καθαρά συγκυριακό.

Κάποιες αυξήσεις καταγράφονται εδώ και μήνες, ενώ η τάση θα συνεχιστεί τους αμέσως επόμενους μήνες. Το ζήτημα δεν προσφέρεται για μικροπολιτική, τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Η μέση τιμή χονδρικής στο ρεύμα τον Ιούνιο κινείται στα 80 ευρώ / Mwh έναντι... 45 ευρώ ένα χρόνο πριν. Έχει δηλαδή αυξηθεί κατά 80%.

Τμήμα των αυξήσεων έχει ήδη μετακυλισθεί στα τελικά τιμολόγια, καθώς στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι συμβάσεις περιλαμβάνουν ρήτρες. Ενεργοποιούνται από ένα όριο χονδρεμπορικής τιμής και πάνω, το οποίο έχει ξεπεραστεί κατά πολύ από την παρούσα κατάσταση.

Εικόνα που αφορά από τον Μάιο και μετά και τους πελάτες της ΔΕΗ, καθώς μπροστά στην εκρηκτική άνοδο των τιμών CO2, η επιχείρηση αναγκάστηκε να ενεργοποιήσει την σχετική ρήτρα που εισήγαγε στα τιμολόγια τον Νοέμβριο του 2019. Έπειτα μάλιστα από σύσταση της ΡΑΕ, από τις 5 Αυγούστου και μετά, η επιχείρηση υιοθετεί ρήτρα αντίστοιχη με αυτήν που ακολουθεί όλη η αγορά, η οποία και θα ακολουθεί την χονδρική τιμή.

Σε αμιγώς επιχειρηματικό επίπεδο, η νέα αυτή κατάσταση στην αγορά ηλεκτρισμού θα πλήξει περισσότερο τους μικρούς, μη καθετοποιημένους παίκτες. Εκείνους δηλαδή που έχουν ισχυρή παρουσία στην μέση τάση, μέσα από διμερή συμβόλαια με αλυσίδες σούπερ-μάρκετ όπου τα συμβόλαια έχουν κλειστεί σε προκαθορισμένες τιμές, ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις της αγοράς χονδρικής.

Εκτεθειμένες απέναντι στον κίνδυνο, και χωρίς δυνατότητα να τον αντισταθμίσουν, κάποιοι μικροί παίκτες του κλάδου θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγηθούν σε συγχωνεύσεις. Η αγορά ηλεκτρισμού έχει εισέλθει σε μια φάση πλήρους αναδιοργάνωσης.