Γερμανική προεδρία ΕΕ: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει ταχύτατα το Ταμείο Ανάκαμψης

Γερμανική προεδρία ΕΕ: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει ταχύτατα το Ταμείο Ανάκαμψης

Η Γερμανία, που προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έως το τέλος του έτους, προέτρεψε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να επιταχύνει τις συνομιλίες και να εργάζεται και τα Σαββατοκύριακα, προκειμένου να εγκριθεί ο προϋπολογισμός, ύψους 1,8 τρις. ευρώ της Ένωσης και το συνδεδεμένο Ταμείο Ανάκαμψης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει το πακέτο ενίσχυσης στο οποίο συμφώνησαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έπειτα από μια δύσκολη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλιο, προκειμένου να μπορέσουν να εκταμιευτούν τα χρήματα που θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας από τη βαθύτερη ύφεση που έχει γνωρίσει το μπλοκ.

Ωστόσο, για να δώσει το συγκατάθεσή του, το κοινοβούλιο ζητά από τις κυβερνήσεις να δαπανήσου περισσότερα χρήματα για την έρευνα και την ανάπτυξη και να παρουσιάσουν νομικά δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή πανευρωπαϊκής φορολογίας που θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, ένα πολύ βασικό σημείο είναι η απαίτηση του Ευρωκοινοβουλίου να υπάρξει σαφής σύνδεση μεταξύ της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και του σεβασμού του κράτους δικαίου – προϋπόθεση που ζήτησαν να αμβλυνθεί η Πολωνία και η Ουγγαρία, που βρίσκονται και οι δύο υπό έρευνα για παραβίαση των δημοκρατικών αρχών.

«Ανησυχώ πολύ ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν πολύ αργά αυτή τη στιγμή. Η συχνότητα των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά. Έχουμε προτείνει στο Κοινοβούλιο να διαπραγματευόμαστε και τα Σαββατοκύριακα», δήλωσε στο Reuters ο πρέσβης της Γερμανίας στην ΕΕ Μίκαελ Κλάους.

Επειδή ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2021-27, ύψους 1,1 τρις ευρώ και τα 750 δις. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να εγκριθούν με ομοφωνία, η Βαρσοβία και η Βουδαπέστη έχουν τη δύναμη να στερήσουν τα χρήματα από τα άλλα 25 κράτη-μέλη σε περίπτωση που υπάρξει σύνδεση με το κράτος δικαίου.

ΟΙ συζητήσεις για το εν λόγω θέμα είναι «εξαιρετικά πολύπλοκες», δήλωσε ο Κλάους, ωστόσο στο θέμα των πανευρωπαϊκών φόρων το ευρωκοινοβούλιο και οι κυβερνήσεις βρίσκονται «ήδη πολύ κοντά».