Γαλλία: Θα επιμείνει «μέχρι τέλους» στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις ο M. Valls

Γαλλία: Θα επιμείνει «μέχρι τέλους» στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις ο M. Valls

Το σχέδιο νόμου που προβλέπει την ελαστικοποίηση του αυστηρού νομικού πλαισίου για τις εργασιακές σχέσεις στη Γαλλία κι έχει εξοργίσει τα συνδικάτα και βουλευτές της αριστεράς είναι ανοικτό σε τροπολογίες, αλλά θα προχωρήσει, διεμήνυσε χθες ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Manuel Valls.

Το νομοσχέδιο, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, θα κάνει ευκολότερες τις απολύσεις, θα θεσπίσει όριο στις αποζημιώσεις που δίνονται σε περιπτώσεις απολύσεων για οικονομικούς λόγους, ενώ θα επιτρέπει επιχειρησιακές διαπραγματεύσεις για τη μείωση των αμοιβών για την υπερωριακή απασχόληση.

«Θα το προωθήσω μέχρι τέλους», δήλωσε ο Valls στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL, σχολιάζοντας τη δήλωση ενός επιχειρηματία ότι θα προσλάβει 47 επιπλέον εργαζόμενους εάν η κυβέρνηση εγγυηθεί την εφαρμογή του νομοσχεδίου.

Ο Valls, επικαλούμενος τα παραδείγματα της εφαρμογής πολιτικών «ευελφάλειας» (σ.σ. flexicurity, ευελιξία και ασφάλεια στην απασχόληση) στη Δανία και στη Σουηδία, καθώς και το τι συμβαίνει με την εργατική νομοθεσία στη Γερμανία, έκρινε πως το νομοσχέδιο αυτό μπορεί να συμβάλει να μειωθεί η ανεργία στη Γαλλία, που παραμένει κολλημένη στο 10,6% του ενεργού πληθυσμού.

Αλλά το νομοσχέδιο προκαλεί έντονες αντιδράσεις από μέρους των συνδικάτων. Στελέχη των συνομοσπονδιών εργατικών συνδικάτων CGT και CFDT συναντήθηκαν χθες για να συζητήσουν το πώς θα αντιδράσουν. Είναι πιθανό να προκηρύξουν απεργιακές κινητοποιήσεις. Σε ανακοίνωσή της, η CFDT ανέφερε ότι τα συνδικάτα δεν είναι ικανοποιημένα από το σχέδιο νόμου και θα συνεδριάσουν την 3η Μαρτίου για να κάνουν βαθύτερη ανάλυση του περιεχομένου του.

Στελέχη της κυβέρνησης εξέφρασαν επίσης ανησυχία για διατάξεις του νομοσχεδίου, το οποίο αμφισβητεί κοινωνικά κεκτημένα στη Γαλλία. Αντιθέτως, οικονομολόγοι καλωσόρισαν το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι θα μειώσει το χάσμα από τις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται στην Ισπανία και τη Γαλλία.

Ο Valls έχει αρνηθεί επανειλημμένα να πει εάν θα μετατρέψει την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο αυτό στην Εθνοσυνέλευση σε ψήφο εμπιστοσύνης, κάτι που είχε συμβεί σε μια αντίστοιχη περίπτωση το 2015.

«Πρώτα απ'' όλα θέλω να πείσω τον γαλλικό λαό και την πλειοψηφία των βουλευτών, πρωτίστως και κυρίως τους βουλευτές της αριστεράς, να υιοθετήσουν αυτόν τον νόμο. Θέλω να πείσω τους συμπολίτες μας ότι είναι δυνατό να ξεπεράσουμε τα εμπόδια, ότι πρέπει να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις σε αυτή τη χώρα», επέμεινε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Η κατάθεση τροπολογιών είναι δυνατή πριν το νομοσχέδιο εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο την 9η Μαρτίου και σταλεί στην Εθνοσυνέλευση για συζήτηση και ψήφιση την 4η Απριλίου, διευκρίνισε ο Manuel Valls.

Ανάμεσα στις διατάξεις του νομοσχεδίου που δέχονται τα σφοδρότερα πυρά είναι αυτές που θα επιτρέψουν σε εταιρείες να προχωρούν σε απολύσεις εάν μια θυγατρική τους ή μια διεύθυνσή τους πλήττεται από μείωση των παραγγελιών ή του τζίρου ανεξάρτητα από τη συνολική πορεία της επιχείρησης, αλλά και η θέσπιση ορίων στις αποζημιώσεις που μπορούν να επιδικάζονται από εργατοδικεία.

Η υπουργός Εργασίας Μιριάμ Ελ Χομρί έκρινε από τη δική της πλευρά ότι δεν είναι «ούτε ευκταία, ούτε αναγκαία» η καταφυγή της κυβέρνησης στο άρθρο 49 παράγραφος 3 του Συντάγματος, που επιτρέπει την επικύρωση ενός νομοσχεδίου χωρίς τη διεξαγωγή ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο. Η δήλωση αυτή της υπουργού άφησε να εννοηθεί πως η κυβέρνηση Βαλς εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο.

Ο πρόεδρος Francois Hollande, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη γαλλική Πολυνησία τη Δευτέρα, είχε επίσης πει πως θα προτιμούσε να μην χρησιμοποιηθεί αυτή η πρόνοια ή να συνδεθεί αυτό το σχέδιο νόμου με ψήφο εμπιστοσύνης.

Η ανεργία, που ο Hollande είχε δεσμευθεί να μειώσει, δεν παύει να αυξάνεται: από την ανάδειξή του στην εξουσία, τον Μάιο του 2012, οι άνθρωποι που ζητούν εργασία στη Γαλλία από 4,4 εκατομμύρια έφθασαν τα 5,5 εκατομμύρια.

Ο πρωθυπουργός Valls απέρριψε εξάλλου την άποψη πως το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί εκλογική αυτοκτονία για την γαλλική κεντροαριστερά ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017, επιχειρηματολογώντας ότι δεν καταργεί δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά δίνει στους εργοδότες περισσότερη ευελιξία.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις —και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας— Pierre Moscovici υποστήριξε το νομοσχέδιο μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο France-Info, λέγοντας ότι η Γαλλία χρειάζεται απελπιστικά μεταρρυθμίσεις και το ζήτημα είναι η σωστή ισορροπία ανάμεσα στην ευελιξία και την ασφάλεια στην εργασία. Παρόμοια ήταν η τοποθέτηση της υπουργού Περιβάλλοντος Segolene Royal.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα