Γαλλία: Στα 9,7 δισ. ευρώ το κόστος εξαγοράς ποσοστού 16% της EDF

Γαλλία: Στα 9,7 δισ. ευρώ το κόστος εξαγοράς ποσοστού 16% της EDF

Ή γαλλική κυβέρνηση προσφέρει 12 ευρώ ανά μετοχή, συνολικά 9,7 δισ. ευρώ, για να εξαγοράσει ποσοστό 16% της εταιρείας EDF που κατέχουν ιδιώτες, ανακοίνωσε το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, καθώς προσπαθεί να πάρει τον πλήρη έλεγχο της μεγαλύτερης επιχείρησης πυρηνικής ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης., σύμφωνα με το Reuters.

Όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, το γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών σημείωσε ότι η εν λόγω προσφορά  αντιπροσωπεύει ένα ασφάλιστρο ύψους 53% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της 5ης Ιουλίου, προτού η κυβέρνηση ανακοινώσει την προγραμματισμένη εθνικοποίηση και πρόσθεσε ότι η συνολική αξία της προσφοράς εξαγοράς ανήλθε σε 9,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το κράτος κατέχει ήδη το 84% της EDF, η οποία αντιμετώπιζε απρογραμμάτιστες διακοπές, καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους στην κατασκευή νέων αντιδραστήρων και ανώτατα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση για να προστατεύσουν τους Γάλλους καταναλωτές από τις αυξανόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι η προσφορά εξαγοράς θα κατατεθεί στη Ρυθμιστική Αρχή του χρηματιστηρίου μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου. Η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να ολοκληρώσει τη διαδικασία διαγραφής του ομίλου έως τα τέλη Οκτωβρίου, δήλωσε πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι η σχεδιαζόμενη εθνικοποίηση δεν απαιτεί την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Είναι μια επένδυση που θα μας επιτρέψει να επενδύσουμε μαζικά στην πυρηνική ενέργεια», δήλωσε ο υπουργός Προϋπολογισμού Γκάμπριελ Ατάλ στο ραδιόφωνο France info μετά την ανακοίνωση την Τρίτη.

Η Γαλλία, η οποία κανονικά θα εξάγει ηλεκτρική ενέργεια αυτή τη στιγμή του έτους, εισάγει επί του παρόντος από την Ισπανία, την Ελβετία, τη Γερμανία και τη Βρετανία και η κρίση στον εφοδιασμό είναι πιθανό να επιδεινωθεί αυτόν τον χειμώνα. 

«Η εθνικοποίηση είναι τελικά ο μόνος τρόπος για να σωθεί η εταιρεία και να διασφαλιστεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Ingo Speich, επικεφαλής βιωσιμότητας και εταιρικής διακυβέρνησης της Deka Investment, η οποία έχει μικρό μερίδιο στην EDF.«Αυτό είναι ένα πικρό αλλά απαραίτητο βήμα», πρόσθεσε.