Του Βασίλη Γεώργα
«Η συζήτηση για το μίγμα πολιτικής πρέπει να ενταχθεί πλέον στην προσπάθεια να αμβλυνθούν οι όροι της εποπτείας, διαφορετικά θα έχουμε και άλλα διλήμματα για τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε στο μέλλον». Αυτό τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Βιομηχανικό Συνέδριο που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), περιγράφοντας με αυτό τον τρόπο το νέο αφήγημα της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα της αξιολόγησης.
Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους επιχειρηματίες είπε ότι η κυβέρνηση συμμερίζεται τις επιφυλάξεις για το μίγμα των φορολογικών μέτρων και των επιβαρύνσεων, ωστόσο δικαιολόγησε τις αποφάσεις αναφέροντας ότι οι πολιτικές διαμορφώνονται από την πίεση της ασφυκτικής εποπτείας των δανειστών με αποτέλεσμα πολλές φορές οι επιλογές να είναι ανάμεσα στο κακό και στο χειρότερο.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Γ. Δραγασάκης σχολίασε πως η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει προβλήματα πολέμου σε περίοδο ειρήνης, εμφανίστηκε όμως αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα, λέγοντας ότι μετά την επερχόμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης «μπαίνουμε σε μια νέα φάση καθώς θα είναι η πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης που το μέλλον αποκτά ορατότητα».
Όπως σημείωσε η Βουλή ψήφισε όλα τα δημοσιονομικά μέτρα για το 2016, 2017 και 2018 και με τις σημερινές αποφάσεις του Eurogroup, με τις οποίες θα επικυρωθεί η αξιολόγηση και θα υπάρξει δεσμευτικός οδικός χάρτης για τη βιωσιμότητα του χρέους, ανοίγει για πρώτη φορά παράθυρο ελπίδας «που θα μας επιτρέψει να βάλουμε τέλος στο φαύλο κύκλο τα λιτότητας, της ύφεσης και της ανεργίας».
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, «η Ελλάδα έχει τα μέσα και τις δυνατότητες να αντιμετωπίσει τις υφεσιακές επιπτώσεις των μέτρων». Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη ρευστότητα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, που εκτίμησε ότι μπορεί να φτάσει έως τα 8 δισ. ευρώ, στη δόση των 9 έως 11 δισ. ευρώ που θα αποδεσμευτεί έως το τέλος του έτους, στις αποφάσεις της ΕΚΤ για την επιστροφή του waiver και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης καθώς και στην απελευθέρωση της ρευστότητας από την ενεργητική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Ο ίδιος, τέλος, εκτίμησε ότι με την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση θα γίνει το πρώτο βήμα για να ανοίξει η συζήτηση επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, «ενδεχομένως μέσα στους επόμενους μήνες».