To «φαινόμενο του κραγιόν» και πώς ο φόβος ύφεσης θα επηρεάσει τα deals το 2023

To «φαινόμενο του κραγιόν» και πώς ο φόβος ύφεσης θα επηρεάσει τα deals το 2023

Σημαντική μείωση παρατηρήθηκε φέτος σε συγχωνεύσεις και εξαγορές τόσο σε όγκο όσο και σε μεγέθη, καθώς το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον επιβάρυνε την παγκόσμια αγορά.

Για πρώτη φορά, τα τελευταία τουλάχιστον τρία χρόνια, δεν υπήρξαν mega deals αξίας άνω των 10 δισ. δολαρίων κατά το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση από την Willis Towers Watson, μεταδίδει το CNBC. 

Υπήρχαν μόνο 49 μεγάλες συμφωνίες αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια του τριμήνου, σε σύγκριση με 67 mega deals που έκλεισαν την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

Πάντως, παρά τους φόβους για παγκόσμια ύφεση, τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις προσδοκίες για συνεχή άνοδο πληθωρισμού και επιτοκίων το 2023, η WTW προβλέπει δε θα σταματήσουν τα deals την επόμενη χρονιά.

«Τα θεμελιώδη που οδηγούν στη σύναψη συμφωνιών εξακολουθούν να ισχύουν και με τις αποτιμήσεις να μετριάζονται μετά τα ιστορικά επίπεδα που έφθασαν το 2021, οι στρατηγικοί επενδυτές θα επωφεληθούν από ευκαιρίες ανάπτυξης σε καλύτερες τιμές», αναφέρει η έκθεση.

Οι προοπτικές για το 2023

Η Willis Towers Watson προβλέπει ότι οι φόβοι ύφεσης θα μπορούσαν να προκαλέσουν το «φαινόμενο του κραγιόν» («lipstick» effect)  το επόμενο έτος, όπου οι αγοραστές επικεντρώνονται όλο και περισσότερο σε μικρότερες συμφωνίες, αντί σε συμφωνίες μεγάλης αξίας.

Σύμφωνα με το «φαινόμενο του κραγιόν», οι καταναλωτές, όταν βιώνουν οικονομική κρίση αντί για παράδειγμα να αγοράζουν ακριβά ρούχα, αγοράζουν ακριβά κραγιόν. Η υπόθεση δηλαδή είναι ότι οι καταναλωτές θα αγοράσουν προϊόντα πολυτελείας ακόμη και αν υπάρξει κρίση, ωστόσο μικρότερης αξίας.

Ο τομέας της τεχνολογίας θα μπορούσε να δει ένα κύμα εξαγορών στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης το 2023 με δεδομένη την ανάγκη για ταχύτητα στον ψηφιακό μετασχηματισμό σε όλους τους κλάδους, αναφέρει η έκθεση της WTW.

Την ίδια στιγμή, οι επίμονες διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας στη μετα - covid εποχή θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις εταιρείες να αναζητήσουν συμφωνίες για συγχωνεύσεις και εξαγορές με σκοπό να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους.

Στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, η δυναμική από τη δραστηριότητα των συμφωνιών στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα ενταθεί το επόμενο έτος, εκτιμά παράλληλα η Willis Towers Watson.