Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Θα πιέσουμε για αλλαγές στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Θα πιέσουμε για αλλαγές στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πιέσει για να δοθούν περισσότερα χρήματα από το πακέτο ανάκαμψης της ΕΕ στους τομείς της έρευνας, της υγείας και της εκπαίδευσης, και για μια πιο ξεκάθαρα διατυπωμένη σύνδεση ανάμεσα στην οικονομική βοήθεια και τον σεβασμό του κράτους δικαίου, δήλωσαν σήμερα οι Ευρωβουλευτές.

Στην πρώτη τους συζήτηση σχετικά με τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν αυτή την εβδομάδα οι ηγέτες της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ και τον κοινό προϋπολογισμό για τα έτη 2021-27 ύψους 1,074 τρισ. ευρώ, πολλά μέλη του κοινοβουλίου είπαν ότι θα παλέψουν για αλλαγές.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει το σχέδιο δαπανών μέσα στους επόμενους μήνες, προκειμένου αυτό να γίνει πραγματικότητα και να μπορέσει να βγάλει την ΕΕ από την ύφεση.

«Θεωρούμε ότι ο προϋπολογισμός δεν δίνει ικανοποιητικές απαντήσεις στις προκλήσεις των επτά επόμενων ετών. Θα πρέπει να είναι περισσότερο στραμμένος προς το μέλλον», ανέφερε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ηγέτης της κεντροδεξιάς ομάδας EPP, της μεγαλύτερης κοινοβουλευτικής ομάδας του κοινοβουλίου.

Ο ίδιος και οι ηγέτες άλλων κοινοβουλευτικών ομάδων δήλωσαν ότι απαιτούνται περισσότερα χρήματα για να αναπτυχθεί μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, για την υγεία, την έρευνα, αλλά και για την άμυνα και την αναπτυξιακή βοήθεια προς την Αφρική και άλλες γειτονικές χώρες της ΕΕ.

Οι Ευρωβουλευτές εξέφρασαν την άποψη ότι ένα μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του ταμείου ανάκαμψης και του προϋπολογισμού θα πρέπει να διοχετευθεί σε πανευρωπαϊκά έργα όπως η δημιουργία ενός διακρατικού δικτύου 5G, η ευρωπαϊκή παραγωγή μπαταριών, ώστε να εξασφαλιστεί η ανεξαρτησία από την Κίνα, ή η παραγωγή ενέργειας από υδρογόνο.

Οι βουλευτές ζητούν επίσης να διατυπωθεί με μεγαλύτερη σαφήνεια η σύνδεση μεταξύ του σεβασμού του κράτους δικαίου από τις κυβερνήσεις και τις εκταμιεύσεις δόσεων από το ταμείο ανάκαμψης.

«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σ' αυτό. Χρειαζόμαστε έναν χάρτη πορείας για να εφαρμόσουμε μια βασική αρχή: κανείς δεν λαμβάνει χρήματα αν δεν σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες και μηχανισμούς», δήλωσε ο Βέμπερ.