Έξοδο από τον λαβύρινθο αναζητεί εναγωνίως η κυβέρνηση

Έξοδο από τον λαβύρινθο αναζητεί εναγωνίως η κυβέρνηση

Του Γιάννη Σιδέρη

Το μίτο της Αριάδνης αναζητά η κυβέρνηση, με την ελπίδα ότι θα εξέλθει  από τον λαβύρινθο στον οποίο έχει αυτοεγκλωβισθεί, καθώς τα θέματα προς επίλυση βρίσκονται πλέον στην χρονική τους ωρίμανση. Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, προαπαιτούμενα, μεταναστευτικό, ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια, αποτελούν κοινωνικές θρυαλλίδες και χρήσουν επείγουσας αντιμετώπισης.

Το ζοφερό κλίμα που βρίσκεται η οικονομία, καταδεικνύει και το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής, το οποίο στην έκθεσή του προειδοποιεί για τον υπαρκτό κίνδυνο να διολισθήσει η χώρα σε βαθύτερη ύφεση ή  σε μακροχρόνια στασιμότητα (φόβο που ανέφερε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο liberal.gr, χρησιμοποιώντας τον νεολογισμό «στασιμοχρεοκοπία». Ευάλωτη καθιστά την κυβέρνηση και η διαπίστωση  ότι η, έστω μετρίως, θετική πορεία της οικονομίας που καταγράφηκε το 2014 και τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2016, έχει αναστραφεί…

Αχνή ελπίδα αποτέλεσαν τα stress test των τραπεζών, που έδωσε το Σάββατο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και των οποίων οι ανάγκες ανέρχονται στα 14,4 δις, ενώ καταγράφηκαν και οι πρώτες θετικές αντιδράσεις από την Γερμανία.

Τα «κόκκινα δάνεια»

Καθώς η κυβέρνηση χάνει, την μία μετά την άλλη, τις μάχες  με τους επάρατους δανειστές, προσδιορίζει πλέον ως αιχμή της επιθετικής της πολιτικής, τα «κόκκινα δάνεια» των σπιτιών.  Είναι άλλωστε και το τελευταίο προπύργιο που έχει απομείνει μετά την εισαγωγή στη Βουλή και των προαπαιτούμενων, τα οποία αναμένεται να ψηφισθούν στην Πέμπτη.

Ο πρωθυπουργός   φέρεται από το περιβάλλον  του αποφασισμένο να θέσει «κόκκινες γραμμές» στους ευρωπαίους (τις οποίες ως γνωστόν επί πέντε συναπτά χρόνια τώρα,  δηλώνουν ότι θέτουν οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις). Στη  μάχη αυτή θεωρεί ότι έχει ισχυρό σύμμαχο τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, και εν δυνάμει τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν  Βάλντις Ντομπρόβσκις, του οποίου η απάντηση «δεν πρέπει να είμαστε δογματικοί», έδωσε ανάσες ελπίδας στην κυβέρνηση.

Στην ίδια συμμαχία η κυβέρνηση ελπίζει να εντάξει και τον ευρωπαίο επίτροπο  Πιέρ Μοσχοβισί ο οποίος έρχεται στην Τρίτη στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη,  προκειμένου να ενημερωθεί για την πρόοδο και την εφαρμογή του προγράμματος. Θεωρεί ότι ο επίτροπος ανήκει στην ομάδα εκείνη των ευρωπαίων  αξιωματούχων που διατίθενται φιλικά έναντι της χώρας μας , αν και ο τελευταίος, με δηλώσεις του,  φρόντισε να διαμηνύσει στην κυβέρνηση την αυστηρή του διάθεση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο ζήτημα του χρέους..    

Εν τω μεταξύ ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων δημιουργούν εκρηκτική ατμόσφαιρα καθώς τροφοδοτούν,  το μεν πρώτο στην κυβερνητική παραζάλη για τα μη υπάρχοντα ισοδύναμα, το δε δεύτερο, την επιθετική τακτική μιας ισχυρής  επαγγελματικής ομάδας που στο πρόσφατο παρελθόν φιλοδόξησε να μετατρέψει τα καταστήματά της  ως  άτυπα προεκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ...  

Μεταναστευτικό – Επίσκεψη στην Τουρκία

Η κυβέρνηση λόγω πολιτικής φιλοσοφίας έχει φιλική προσέγγιση προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Ωστόσο η ορμητικότητα που προσλαμβάνει το πρόβλημα, με τις εκατοντάδες χιλιάδες  πρόσφυγες και μετανάστες να κατακλύζουν τη  χώρα, άρχισε να την ανησυχεί και να την προσγειώνει βιαίως σε μια πραγματικότητα που δεν την φανταζόταν. Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι βρέθηκε τελείως απροετοίμαστη, νομίζοντας ότι θα ξέμπλεκε αφήνοντας τους πρόσφυγες και μετανάστες απλώς να «λιάζονται» στις πλατείες.

Η έλλειψη στρατηγικής αποτυπώθηκε εύγλωττα στις παλινωδίες, από τη μία να χρησιμοποιήσουμε το προσφυγικό ως εργαλείο για την ελάφρυνση των όρων του μνημονίου, και από την άλλη οι συναισθηματικές κορώνες του πρωθυπουργού την Παρασκευή στη Βουλή, «δεν διεκδικούμε ούτε ένα ευρώ για να κάνουμε το καθήκον μας στη ανθρωπιά, Πόσο κοστολογείται μια ανθρώπινη ζω, μια αγκαλιά;».

Ωστόσο και επειδή τα συναισθήματα και η έκφρασή τους δεν αποτελούν εφηρμοσμένη πολιτική, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να επισκεφθεί εκτάκτως την Τουρκία, όπως μας ενημέρωσαν  κύκλοι του πρωθυπουργικού επιτελείου. Θα συναντηθεί  με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στο κυβερνητικό σκεπτικό αρχίζουν να υπεισέρχονται πλέον  οι παραδοσιακές θέσεις της ελληνικής διπλωματίας, όπως ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε περνάει μέσα από την συγκατάθεση της Ελλάδας,  υπό την πλήρωση δύο προϋποθέσεων στην τρέχουσα συγκυρία: Η πρώτη είναι η αυτονόητη, ότι η γειτονική χώρα πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις που θέτει  το θεσμικό ευρωπαϊκό πλαίσιο, και η δεύτερη -  η συγκυριακή - η αποδοχή των συμφωνιών επανεισδοχής  μεταναστών, μη διεκόλυνσή τους να περάσουν στη χώρα μας κλπ.  

Έρχεται το Σύμφωνο συμβίωσης  ομόφυλων ζευγαριών 

Βρόχος για την κυβέρνηση αποτελεί το ασφαλιστικό, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες μας,  θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου.

Κυβέρνηση και κόμμα βρίσκονται εν αμηχανία, αν όχι κατήφεια, καθώς εναλλακτικές δεν διαφαίνονται. Την εβδομάδα που πέρασε ο κ. Κατρούγκαλος  ενημέρωσε την Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ και ομάδα του τμήματος εργατικής πολιτικής, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε νούμερα. Το κλίμα μεταξύ των συντρόφων ήταν από επιφυλακτικό έως παγωμένο.

Εν αντιθέσει με τα ανωτέρω, ανάσα εξ ευωνύμων θα πάει η κυβέρνηση με το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών, που δεν αποκλείεται να κατατεθεί και μέσα στην εβδομάδα, όπως μας είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, και σίγουρα αμέσως μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων.

Το εν λόγω νομοσχέδιο άπτεται των ιδεολογικών αρχών  του ΣΥΡΙΖΑ και ελπίζεται να αποτελέσει βαλβίδα αποσυμπίεσης στην κριτική που δέχεται από το σκληρό τμήμα του κομματικού του ακροατηρίου και τον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς –πλην ΚΚΕ βέβαια.

Δεν αποκλείεται ωστόσο να κυριαρχήσει στην δημόσια ατζέντα, εκ της φύσεώς του, αποτραβώντας την δημόσια προσοχή από τα ζέοντα θέματα που προαναφέραμε.