Του Βασίλη Γεώργα
Μεγάλη έκπληξη για το ελληνικό Δημόσιο αποτελεί η προσφορά που υπέβαλε η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-GMR για τον Διεθνή Αερολιμένα στο Καστέλι της Κρήτης. Το ελληνικό Δημόσιο υπολόγιζε ότι για την κατασκευή θα χρειαστούν πάνω από 850 εκατ. ευρώ ενώ η πρόταση της ΤΕΡΝΑ ανέρχεται σύμφωνα με πληροφορίες σε 480 εκατ. ευρώ, επιτυγχάνοντας μείωση πάνω από 43% σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Επιπλέον η πρόταση προβλέπει ότι η χρηματοδοτική συμβολή του δημοσίου στο πλαίσιο του έργου που θα γίνει με τη μορφή ΣΔΙΤ θα είναι 180 εκατ. ευρώ έναντι των αρχικώς υπολογισθέντων 220 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η προσφορά της κοινοπραξίας διασφαλίζει τη συμμετοχή του Δημοσίου στην εταιρεία παραχώρησης με μερίδιο 46%, υψηλότερο δηλαδή από το 45% που ζητούσε το Δημόσιο. Αυτό σημαίνει πως το ελληνικό κράτος από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του νεου αεροδρομίου θα εισπράττει τόσο τους φόρους λειτουργίας όσο και υψηλότερα μερίσματα.
Το αεροδρόμιο στο Καστέλι αναμένεται να μπει σε λειτουργία σε περίπου πέντε χρόνια. Τα τέλη χρήσης αναμένεται ότι καθ όλη τη διάρκεια της περιόδου παραχώρησης θα κυμαίνονται κάτω από 20 ευρώ και υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσουν ως και τα 17 ευρώ. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι όταν θα λειτουργούν ταυτόχρονα ο Διεθνής Αερολιμένας στο Καστέλι και το αναβαθμισμένο περιφερειακό περιφερειακό αεροδρόμιο της Κρήτης στα Χανιά, το Καστέλι θα είναι φτηνότερο στη χρήση του.