Του Απόστολου Σκουμπούρη
Γίνεται το μεγαλύτερο οικοσύστημα τεχνολογιών υψηλών απαιτήσεων στον κόσμο, η Samsung, να έρχεται στην Ελλάδα για να εξαγοράσει τεχνολογία; Γίνεται ένας όμιλος τέτοιου εκτοπίσματος, που έχει... πατρίδα την Κορέα, μια χώρα συνώνυμη της τεχνολογίας, να «ψάχνει» το επίτευγμα μιας ομάδας ανθρώπων σε ένα ελληνικό ερευνητικό κέντρο;
Και όμως να που γίνεται! Μετά την εξαγορά της Taxibeat από το γερμανικό κολοσσό Daimler, μια ακόμη ελληνική startup υψηλής τεχνολογίας, εξαγοράστηκε από διεθνή κολοσσό. Η πλατφόρμα Innoetics, 100% σύλληψης, δημιουργίας και κατασκευής Ελλήνων επιστημόνων, εξαγοράστηκε από τη Samsung.
Να λοιπόν που η Ελλάδα δεν έχει μόνο... ήλιο, τουρισμό, μπύρες, αναψυκτικά, ούζο, τρόφιμα και αγρο-διατροφικά προϊόντα, αλλά μπορεί να «παίζει» στο Champions League της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και της νέας ψηφιακής εποχής!
Όπως ανακοινώθηκε από το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», ένα από τα πιο δραστήρια ακαδημαϊκά ερευνητικά κέντρα της χώρας, η Samsung Electronics προχώρησε στην εξαγορά της Innoetics, μίας εταιρείας που αποτελεί «τεχνοβλαστό» του «Αθηνά». Η Innoetics ιδρύθηκε το 2006 και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη λύσεων στο χώρο των εφαρμογών μετατροπής κειμένου σε φωνή (text-to-speech).
Η φωνητική επικοινωνία των συσκευών με τους χρήστες είναι στην αιχμή της ψηφιακής επανάστασης και θα δεσπόζει τα επόμενα χρόνια. Και αν το μυαλό όλων πάει (μόνο) στα κινητά τηλέφωνα και στις επικοινωνίες γενικότερα, η αλήθεια είναι ότι η ψηφιακή επανάσταση αλλάζει τη ζωή στο σπίτι, στις οικοσυσκευές (ψυγεία, κουζίνες, πλυντήρια με μνήμη και «μυαλό»), στην οδήγηση και παντού.
Οι τεχνολογίες της Innoetics βρίσκονται στην κορυφή του τομέα παγκοσμίως, αποσπώντας βραβεύσεις για αρκετά χρόνια στη σειρά στους εγκυρότερους διεθνείς διαγωνισμούς.
Η Samsung λοιπόν, θέλοντας να ανταγωνιστεί τους υπόλοιπους κολοσσούς στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών (Google, Amazon, Apple κ.ά), εξαγόρασε την ελληνική πλατφόρμα.
Το τίμημα της εξαγοράς δεν ανακοινώθηκε, όμως είναι μια από τις μεγαλύτερες εξαγορές που έχουν γίνει στο χώρο των ελληνικών startups και σίγουρα η μεγαλύτερη εξαγορά εταιρείας που έχει «γεννηθεί» εντός ενός ερευνητικού και ακαδημαϊκού κέντρου στην Ελλάδα, με ότι σημαίνει αυτό.
Μιλώντας στο Liberal o διευθύνων σύμβουλος της Innoetics κ. Αιμίλιος Χαλαμανδάρης (φωτό) δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό για του αυτή την εξέλιξη, τονίζοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό πράγμα να σε επιλέγει το μεγαλύτερο οικοσύστημα τεχνολογίας και ψηφιακών υπηρεσιών στον κόσμο. Δείχνει ότι αξίζει η τεχνολογία μας, ότι έχουμε ιδέες, στελέχη και ερευνητικά κέντρα».
Και συνεχίζει: «Μετά την εξαγορά που είναι 100%, το θετικό είναι ότι η Innoetics θα συνεχίσει να λειτουργεί στην Αθήνα, ως ανεξάρτητη θυγατρική της Samsung, με στόχο την εξέλιξη και τη μέγιστη αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνάς τους στις τεχνολογίες φωνής».
Περιγράφοντας στο Liberal την υπηρεσία ο ίδιος τόνισε ότι «είναι ότι πιο κοντά στη φυσική φωνή, ανάλογα με το πεδίο εφαρμογής, ενώ υπάρχουν και άλλες λύσεις που δίνουμε. Έχουμε διακριθεί παγκοσμίως ως η καλύτερη τεχνολογία σ'' αυτή την υπηρεσία». Η Innoetics πλέον είναι μια ΕΠΕ ενώ αποτελείται από εφτά άτομα όπως τονίζει ο κ. Χαλαμανδάρης.
Γ. Ιωαννίδης (Πρόεδρος του «Αθηνά»): «Θα αξιοποιήσουμε την εμπειρία»
Ο κ. Γιάννης Ιωαννίδης, Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», και καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής & Τηλ/νιών του ΕΚΠΑ, δήλωσε: «Η διοίκηση και όλο το προσωπικό του «Αθηνά» είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι και χαρούμενοι για την εξαιρετική και μοναδική αυτή επιτυχία της Innoetics.
Τα αποτελέσματα της οραματικής ερευνητικής προσπάθειας μιας ομάδας του Κέντρου μας ήταν το ουσιαστικό στοιχείο που οδήγησε στη δημιουργία της Innoetics, η οποία μετά από έντονη και συστηματική επιχειρηματική δουλειά, εξελίχθηκε σε μια διεθνούς επιπέδου εταιρεία, άξια να αποκτηθεί από έναν κολοσσό όπως η Samsung.
Το «Αθηνά» θα αξιοποιήσει αυτήν την εμπειρία για να υποστηρίξει νέες καινοτόμες και ρηξικέλευθες προσπάθειες των ερευνητών του και να ενισχύσει την μετατροπή των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν σε αποδοτικές τεχνολογικές λύσεις και νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες».
«Μέσω της τεχνολογίας μπορεί να έρθει ανάπτυξη»
Μιλώντας στο Liberal ο κ. Ιωαννίδης για αυτή την εξέλιξη «τόνισε ότι «όταν ολόκληρη Samsung έρχεται στην Ελλάδα για να εξαγοράσει τεχνολογία, καταλαβαίνουμε ότι κάτι καλό έχει γίνει. Αυτό που πέτυχε η Innoetics βγήκε μέσα από την έρευνα και την καινοτομία. Η έρευνα και η καινοτομία είναι οι αιχμές που μπορούν να ωθήσουν τη χώρα μας στη φυγή προς τα εμπρός. Έχουμε εξαιρετικό ανθρώπινο κεφάλαιο στη χώρα μας. Μέσω της έρευνας και της καινοτομίας, μπορούμε να ωθήσουμε στην ανάπτυξη της χώρας μας».
Αναφερόμενος στο ερευνητικό κέντρο «Αθηνά» ο κ. Ιωαννίδης τονίζει ότι «λειτουργεί 25 χρόνια και είναι ένα από τα δέκα ερευνητικά κέντρα, μεταξύ των οποίων και το Δημόκριτος, που βρίσκεται υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας έρευνας και τεχνολογίας. Το κέντρο λειτουργεί σε Αθήνα, Πάτρα και Ξάνθη, ενώ είναι το μοναδικό στην Ελλάδα με απόλυτο εστιασμό στην έρευνα γύρω από την πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες.
Παράλληλα, είναι και το πρώτο που έβαλε εδώ και πολλά χρόνια τη λέξη «καινοτομία» στον τίτλο του, μια λέξη που πλέον έχει γίνει της μόδας. Για εμάς, η διεπιστημονικότητα και η συνεργασία μεταξύ των επιστημών είναι πολύ σημαντική», σημειώνει ο ίδιος. Όπως τονίζει ο κ. Ιωαννίδης το Ερευνητικό κέντρο «Αθηνά» έχει περίπου 40 μόνιμους συνεργάτες – ερευνητές, επιστήμονες, διδάκτορες καθηγητές – δέκα μόνιμους διοικητικούς υπαλλήλους, ενώ συνεργάζεται και με περίπου άλλα 300 άτομα ανάλογα με τις συμβάσεις έργων, καθηγητές, ερευνητές κ.λπ.