7ος χρόνος, ημέρα 2060η
Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021

Αναξιοποίητος ο κρυμμένος θησαυρός της Ελλάδας

Αναξιοποίητος ο κρυμμένος θησαυρός της Ελλάδας

Σε μια συγκυρία όπου σε παγκόσμιο επίπεδο η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων χρυσού αυξάνεται, η Ελλάδα παραμένει ουραγός στις εξελίξεις, και αυτό παρ' ότι το μεταλλευτικό δυναμικό της περιοχής μεταξύ Ολυμπιάδας, Βαρβάρας, Σκουριών και Στρατωνίου στη ΒΑ Χαλκιδική, κατατάσσεται ως ένα από τα σημαντικότερα της Ευρώπης.

Στην ουσία, η χώρα ακολουθεί βίους αντίθετους με όσα συμβαίνουν όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 μέχρι σήμερα, ο όγκος του χρυσού που παράγεται κάθε χρόνο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, ενώ η ποσότητα που αγοράζεται ετησίως έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί.

Σήμερα τα παγκόσμια αποθέματα χρυσού υπερβαίνουν τους 100.000 τόνους, ενώ η ετήσια παγκόσμια παραγωγή χρυσού τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται μεταξύ 2.500 και 2.700 τόνους.

Σε επίπεδο Ε.Ε. η μεγαλύτερη παραγωγή χρυσού πραγματοποιείται στη Σουηδία και τη Φινλανδία με 10 μεταλλεία χρυσού σε λειτουργία. Το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό μεταλλείο χρυσού βρίσκεται στην Κίτιλα της Φιλανδικής Λαπωνίας με εκτιμώμενα αποθέματα που ξεπερνούν τα 3 εκατ. ουγγιές χρυσού (περιεκτικότητα 5gr/τον. μεταλλεύματος) και ετήσια παραγωγή 150.000 ουγγιές.

Στη χώρα μας ωστόσο, το μεταλλευτικό δυναμικό της ΒΑ Χαλκιδικής παραμένει σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητο, κι ας θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα πανευρωπαϊκά, με συνολικά αποθέματα 160 τόνους χρυσού, 2.000 τόνοι αργύρου, 1,5 εκατομμύριο τόνους μολύβδου και ψευδαργύρου και πάνω από 1 εκατομμύριο τόνους χαλκού.

Οι εφαρμογές του σήμερα: Γιατί τον έχουμε ανάγκη

Ο χρυσός είναι κρίσιμης σημασίας για τη βιομηχανική παραγωγή της Ε.Ε. και ιδιαίτερα για την παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Οι ιδιότητες χρυσού τον καθιστούν ένα απίστευτα σταθερό και ανθεκτικό μέταλλο, απαραίτητο για το σύγχρονο τρόπο ζωής και κυρίως για την εξέλιξη διαφορετικών επιστημονικών πεδίων (ιατρική, έρευνα, τεχνολογία, περιβάλλον), που φυσικά δεν περιορίζεται στην παραγωγή κοσμημάτων.

Είναι αξιοσημείωτο πως, η εργαστηριακή ένωση πολύ μικρών μορίων χρυσού με DNA έχει δημιουργήσει νέες μικροσκοπικές δομές που επιτρέπουν μια ευρεία κλίμακα έρευνας, θεραπείας και διαγνωστικών δυνατοτήτων σε τομείς όπως η βιοχημεία, η γενετική και η ιατρική.

Πιο συγκεκριμένα, κομβικής σημασίας είναι η χρήση του μετάλλου στην καταπολέμηση του καρκίνου με εφαρμογή της νανοτεχνολογίας περνά μέσα από τα νέα λέιζερ διάχυσης χρυσού, τα οποία δημιουργούν μεγάλη ένταση και το απαιτούμενο μήκος κύματος αναζητά και καταστρέφει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να προξενεί βλάβες σε υγιή γειτονικά κύτταρα. Εξαιρετικά χρήσιμος και στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, όπου χρησιμοποιούνταν ήδη από τη δεκαετία του '20 και αποτελεί τη βασική θεραπεία από τη δεκαετία του '60.

Πέραν της ιατρικής, η αντανακλαστική ιδιότητα του χρυσού βελτιώνει την ενεργειακή απόδοση και δίνει στις κατασκευές μια νέα προοπτική αποτελεσματικής μόνωσης, μέσω της αντανάκλασης της ηλιακής ακτινοβολίας, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο κατασκευές φιλικές προς το περιβάλλον. Στο ίδιο πλαίσιο, η χρήση νανοσωματιδίων χρυσού στους καταλυτικούς μετατροπείς μειώνει τις επιβλαβείς εκπομπές μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος.

Η μεταλλευτική δραστηριότητα στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, ο μεταλλευτικός κλάδος στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ και εμφανίζει μια δυναμική της τάξεως του 7%. Το μερίδιο της εξορυκτικής βιομηχανίας αγγίζει το 5,5% του συνόλου της προστιθέμενης αξίας της εγχώριας βιομηχανίας όντας 7η στην ευρωπαϊκή κατάταξη και 7η μεταξύ των κλάδων της βιομηχανίας στην Ελλάδα.

Στο κομμάτι της απασχόλησης, η εξορυκτική βιομηχανία απασχολεί το 3,7% στο σύνολο της βιομηχανίας με πάνω από 100 χιλιάδες θέσεις πλήρους απασχόλησης, 4η στην ευρωπαϊκή κατάταξη και 7η μεταξύ των κλάδων της βιομηχανίας στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα στη Β. Ελλάδα, η Ελληνικός Χρυσός, μεταλλευτική εταιρεία χρυσού, αργύρου, χαλκού, μολύβδου και ψευδαργύρου, από το 2004 μέχρι και σήμερα αναπτύσσει και λειτουργεί με υπευθυνότητα, ασφάλεια και υπό τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς όρους, τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στην περιοχή της Χαλκιδικής.

Μέσα από τη δραστηριότητά της, η εταιρεία της συνεχίζει μία μακρά παράδοση 25 αιώνων και την εξελίσσει σε μοχλό ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας. Πρόκειται για μια επένδυση που απασχολεί 2.000 εργαζόμενους και ξεπερνά το $1 δις, παρέχοντας €5 εκ. έσοδα για το ελληνικό κράτος και €150 εκ. σε προμηθευτές ετησίως, τα 185 εκ. εξ αυτών σε Έλληνες προμηθευτές για το 2017.

Περισσότερα για την αξία του ορυκτού πλούτου στη ζωή μας μπορείτε να δείτε στο www.tosopolytima.gr.