Εσπασαν το φράγμα των 90 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη!

Εσπασαν το φράγμα των 90 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη!

Tου Προκόπη Χατζηνικολάου

Νέα εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών καταγράφηκε στο επτάμηνο του έτους με τους απλήρωτους φόρους να προσεγγίζουν τα 8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι υπηρεσίες της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων, τον Ιούλιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έφθασαν τα 1,2 δισ. ευρώ.

Υπηρεσιακά στελέχη εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του έτους τα ληξιπρόθεσμα χρέη (μαζί με τις οφειλές που δημιουργήθηκαν πριν από το 2016) θα ξεπεράσουν τα 95 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο μισό ΑΕΠ της χώρας. Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο διάστημα Ιανουαρίου- Ιουλίου διαμορφώνονται ως εξής:

- Ιανουάριος 1,456 δισ. ευρώ 
- Φεβρουάριος 1,299 δσ. ευρώ 
- Μάρτιος 0,881 δισ. ευρώ 
- Απρίλιος 0,694 δισ. ευρώ 
- Μάιος 1,254 δισ. ευρώ 
- Ιούνιος 1,223 δισ. ευρώ 
- Ιούλιος 1,200 δισ ευρώ

Σύνολο 8.007 δισ. ευρώ

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία η υπερφορολόγηση των τελευταίων ετών έχει αποδεκατίσει τους φορολογούμενους οι οποίοι πλέον αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς την εφορία. 

Την ίδια στιγμή πάντως η φορολογική διοίκηση σχεδιάζει να προσλάβει ιδιώτες που θα βοηθήσουν στην αξιολόγηση και είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών Η ιδιωτική εταιρία θα έχει πρόσβαση στα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών, τις τραπεζικές τους καταθέσεις προκειμένου να διαπιστώσουν την ποιότητα τους χρέους.

Δηλαδή, η εταιρία θα αναλάβει να ξεκαθαρίσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη προκειμένου να διαπιστωθεί ποια μπορούν να εισπραχθούν και ποια όχι. Σύμφωνα με το Μνημόνιο οι φορολογική διοίκηση θα πρέπει ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες διαλογής των μεγάλων οφειλετών με βάση την ανάλυση των οικονομικών δεδομένων έτσι ώστε να καθοριστεί η βιωσιμότητά τους και το κατά πόσο μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους.

Η εταιρία που θα αναλάβει το έργο θα δεσμεύεται από τους κανόνες εμπιστευτικότητας και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 οφείλει με βάση το συμβόλαιο της να υποβάλλει το σχέδιο με  τη δυναμική των οφειλετών καθώς και τρόπους είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών.