Πάτησαν «pause» στον Ψυχρό Πόλεμο μέχρι την επόμενη κρίση
AP
AP
ΗΠΑ-Κίνα

Πάτησαν «pause» στον Ψυχρό Πόλεμο μέχρι την επόμενη κρίση

Την ώρα που οι αναφορές για χτυπήματα ρωσικών πυραύλων στην Πολωνία και τα δημοσιεύματα που θέλουν τη Γερμανία να ετοιμάζεται για μεγάλα μπλακ άουτ λόγω της ενεργειακής κρίσης, ανεβάζουν επικίνδυνα το επίπεδο της γεωπολιτικής έντασης στην Ευρώπη, Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ προσπάθησαν να χαμηλώσουν τους τόνους και να συμβάλλουν στη βελτίωση του κλίματος που πυροδοτούν τα απροσδόκητα θετικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. 

«Ο κόσμος αναπνέει λίγο καλύτερα», «μειώνεται ο κίνδυνος ενός νέου ψυχρού πολέμου» και άλλοι τέτοιοι τίτλοι ντύνουν τα δημοσιεύματα των μεγαλύτερων ειδησεογραφικών πρακτορείων, που αναφέρονται στα συμπεράσματα της συνάντησης Μπάιντεν – Σι, στο Μπαλί της Ινδονησίας. Είναι αλήθεια ότι ολόκληρος ο κόσμος περίμενε με αγωνία το τετ-α-τετ των δύο ισχυρότερων ηγετών του πλανήτη, καθώς τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας είναι πολλά και φλέγοντα. 

Κανείς δεν γνωρίζει τι πραγματικά ειπώθηκε στη συνάντηση και μάλλον τα πιο σημαντικά είναι αυτά που δεν ειπώθηκαν, τουλάχιστον επισήμως, όπως το θέμα της Ταϊβάν, της πρόσφατης απαγόρευσης των αμερικανικών εξαγωγών ημιαγωγών και των κυρώσεων που επέβαλε η Ουάσιγκτον κατά κινεζικών τεχνολογικών κολοσσών. 

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι ότι οι μεγάλες δυνάμεις προσπαθούν να βρουν τρόπους να γυρίσουν το κλίμα προς το καλύτερο. Συμφωνούν ότι η Ρωσία δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά στην Ουκρανία και ότι ΗΠΑ και Κίνα πρέπει στην παρούσα φάση να αφήσουν στην άκρη ενέργειες που θυμίζουν ψυχρό πόλεμο. Γι’ αυτό και ο Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Κίνα το νέο έτος, σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί το κλίμα που είχε δημιουργηθεί όταν τον Αύγουστο η Νάνσι Πελόζι επισκέφθηκε την Ταϊβάν. 

Σε ανάλυσή του, το Foreign Policy εκτιμά ότι η συνάντηση Μπάιντεν-Σι, στο περιθώριο του G20, μπορεί να αποτελεί μία ευκαιρία να αποφευχθεί η αποπαγκοσμιοποίηση, αλλά στην ουσία είναι η ευκαιρία της Κίνας να αποφύγει την πλήρη απομόνωση από τον ανεπτυγμένο κόσμο. Η πολιτική μηδενικών κρουσμάτων έχει πλήξει ανεπανόρθωτα την κινεζική οικονομία και γενικότερα την τελευταία διετία η Κίνα εμφανίζει σημάδια απομόνωσης. Χθες, τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις έδειξαν ότι η οικονομία που εδώ και 30 χρόνια αναπτύσσεται ετησίως με ρυθμό άνω του 6% επιβραδύνει επικίνδυνα και δεν αποκλείεται να πέσει σε ύφεση για πρώτη φορά από το 1976. 

Αν η Κίνα χαλαρώσει τους περιορισμούς έχει τη δύναμη να προκαλέσει ένα τσουνάμι αντιπληθωριστικών πιέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ πιθανή αποκλιμάκωση στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία θα άλλαζε άρδην την κατάσταση. 

Οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι μετά την επιβράδυνση του πληθωρισμού την περασμένη Πέμπτη -η οποία πυροδότησε ένα από τα πιο εντυπωσιακά χρηματιστηριακά ράλι των τελευταίων ετών- και τη χθεσινή έκπληξη από τον δείκτη PPI, που έδειξε ότι οι τιμές χονδρικής αυξήθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο τον Οκτώβριο, μία χείρα βοηθείας από την Κίνα θα μπορούσε να αποτρέψει την ύφεση. Η Κίνα γνωρίζει ότι με τους αμερικανικούς περιορισμούς στις εξαγωγές ημιαγωγών και τις κυρώσεις κατά των τεχνολογικών της εταιρειών, κινδυνεύει να μείνει πίσω στην προσπάθειά της να ηγηθεί στον τομέα της τεχνολογίας. 

Ίσως γι’ αυτό οι δύο άνδρες προτίμησαν να… κλωτσήσουν το τενεκεδάκι ακόμη πιο κάτω, στο θέμα της Ταϊβάν. 

Πριν τη συνάντηση Μπάιντεν-Σι και ενώ οι καταναλωτές σε Ευρώπη και ΗΠΑ συνεχίζουν να σηκώνουν το δυσβάσταχτο βάρος της ακρίβειας, άρχισε να καταγράφεται μία ευφορία στις αγορές, καθώς πολλοί πιστεύουν πως αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους ενδείξεις αντιστροφής του κλίματος. Είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλούς μήνες που υπάρχει αισιοδοξία, υπό την έννοια ότι… αχνοφαίνεται κάπου στο βάθος του τούνελ ένα φως, όμως δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι πολύ νωρίς να πει κανείς ότι οι συνθήκες βελτιώνονται ή ότι τα χειρότερα πέρασαν. 

Στην αναβάθμιση των προσδοκιών συνέβαλε και το γεγονός ότι άρχισε να ακούγεται η λέξη ειρήνη για την Ουκρανία, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι βρισκόμαστε κοντά στην αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών. Η χθεσινή, εξάλλου, εξέλιξη με τους πυραύλους που έπεσαν στην Πολωνία μόνο χειρότερα μπορεί να κάνει τα πράγματα.