Έρχονται οι… αυτοκαταγγελίες

Έρχονται οι… αυτοκαταγγελίες

Το παλιό σλόγκαν «δήλωσε τα για να τα σώσεις» υιοθετεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην προσπάθειά της να μαζέψει χρήματα αφού, παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις και ανακοινώσεις, εμφανίζεται ανίκανη να εντοπίσει τα «μαύρα» κεφάλαια που έφυγαν σε Τράπεζες του εξωτερικού.

Έτσι, από τα πρώτα νομοσχέδια που σχεδιάζει να καταθέσει στη Βουλή την αυγή της νέας χρονιάς, είναι αυτό της νομιμοποίησης αδήλωτων κεφαλαίων εντός ή εκτός Ελλάδος.

Όσοι αποφασίσουν να τα αποκαλύψουν οικειοθελώς, με το νέο γερμανικό σύστημα… αυτοκαταγγελίας που θα εφαρμοστεί, όπως έχει ήδη αποκαλύψει το Liberal.gr, θα τύχουν «ευνοϊκής» μεταχείρισης με την πληρωμή υψηλού φόρου ο οποίος πάντως θα μπορεί να μειωθεί μέσω συγκεκριμένων κινήτρων.

Στην αντίθετη περίπτωση θα κινδυνεύουν με κατάσχεση του συνόλου των αδήλωτων καταθέσεών τους, ή γενικότερα περιουσιακών στοιχείων τα οποία αποκτήθηκαν με εισοδήματα που δεν έχουν φορολογηθεί.

Με βάση τις διατάξεις του σχετικού νομοσχεδίου που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών,  θα καλούνται όσοι έχουν αδήλωτα κεφάλαια εντός ή εκτός Ελλάδος να υποβάλλουν συμπληρωματικές δηλώσεις.

Με την υποβολής της δήλωσης ο φορολογούμενος θα απαλλάσσεται από πρόστιμα και προσαυξήσεις, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα καταβάλει το φόρο που αναλογούσε στο εισόδημα το οποίο δεν δήλωσε στην Εφορία κατά τον χρόνο της απόκρυψης.

Είναι φανερό ότι με το συγκεκριμένο κόλπο, ο ανώτατος συντελεστής μπορεί να φτάσει ακόμα και το 40% - 45%, σε συνάρτηση βέβαια με το ποσό που κρατήθηκε μακριά από τα μάτια της Εφορίας και τον χρόνο κατά τον οποίο συντελέστηκε το φορολογικό αδίκημα.

Ωστόσο ο φόρος θα μπορεί να μειώνεται εφόσον τα αδήλωτα κεφάλαια τοποθετούνται είτε σε προθεσμιακές καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες και πολύ περισσότερο αν οι φορολογούμενοι αναλάβουν το ρίσκο και τα τοποθετήσουν σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος της επένδυσης τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μείωση του φόρου.