Έρχεται η επιδότηση δαπανών - Ποιες επιχειρήσεις αφορά

Έρχεται η επιδότηση δαπανών - Ποιες επιχειρήσεις αφορά

Αποζημίωση σε επιχειρήσεις για τις ζημιές που υπέστησαν κατά την διάρκεια της πανδημίας και μάλιστα άμεσα, με την λεγόμενη «επιδότηση παγίων δαπανών», εξήγγειλε ο Χρ. Σταικούρας, μέσω ρύθμισης που κατατίθεται από εβδομάδα στην Βουλή. Το μέτρο θα αφορά επιχειρήσεις που εμφάνισαν μείωση τζίρου κατά την διάρκειας της πανδημίας, αλλά και είχαν ζημιά την προηγούμενη χρονιά, καθώς δεν κατάφεραν να καλύψουν τις πάγιες τους δαπάνες. Απώτερος στόχος, να αποφευχθούν τα λουκέτα και να διασωθούν θέσεις εργασίας σε μια συγκυρία, όπου πολλές επιχειρήσεις δίνουν μάχη επιβίωσης.

Το έδαφος έχει ήδη καλλιεργηθεί ύστερα από σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία επιτρέπει στις χώρες μέλη να καλύψουν τις πάγιες δαπάνες που πραγματοποίησαν οι εταιρείες εν μέσω πανδημίας. Το πρόγραμμα θα καλύπτει ακόμη και το 70% των δαπανών που βάρυναν τις επιχειρήσεις και οι οποίες δεν καλύφθηκαν από άλλα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης όπως οι αναστολές των συμβάσεων εργασίας, οι επιστρεπτέες προκαταβολές κλπ. Το δε μέγιστο ποσό της κρατικής ενίσχυσης δια της συγκεκριμένης οδού, θα μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 3 εκατομμύρια ευρώ για κάθε επιχείρηση.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός, απαντώντας σε επίακιρη ερώτηση της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ και βουλευτών του κόμματος, το υπουργείο βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τις κοινοτικές υπηρεσίες, προκειμένου να οριστικοποιήσει την τεχνική προετοιμασία του νέου αυτού μέτρου. Το συγκεκριμένο μέτρο, έρχεται στην ουσία, να λειτουργήσει συμπληρωματικά των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής, ως μια παρέμβαση με στόχο την ενίσχυση επιχειρήσεων που έχουν φορτωθεί με τις περισσότερες ζημιές. Ζήτημα διπλής ενίσχυσης δεν θα τεθεί καθώς κατά τους υπολογισμούς θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του ποσού που έχει εισπράξει η κάθε επιχείρηση μέσω των υπόλοιπων προγραμμάτων στήριξης.

Οσο για τις επιχειρήσεις ,αυτές θα κληθούν να γνωστοποιήσουν εγκαίρως τις δαπάνες τους αλλά και τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020 καθώς το ζητούμενο είναι να δοθεί η οικονομική ενίσχυση εγκαίρως και να μην μείνουν ακάλυπτες οι εταιρείες που θα βρεθούν σε πραγματική αδυναμία. Τον ίδιο στόχο εξυπηρετεί και η επιστρεπτέα προκαταβολή, ωστόσο το ζητούμενο πλέον είναι να φτιαχτεί ένα απολύτως στοχευμένο πρόγραμμα ενισχύσεων το οποίο θα αφορά αυτούς που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημία.

Στην πράξη, αυτά που θα καλύπτονται από το μέτρο, είναι οι πάγιες δαπάνες. Τα ενοίκια που κλήθηκαν να καταβάλλουν οι εταιρείες μετά το «κούρεμα», οι μισθοδοσίες των υπαλλήλων που δεν μπήκαν σε καθεστώς αναστολής, οι λογαριασμοί τηλεφώνου και ΔΕΚΟ, οι πάγιες προμήθειες κλπ. Πρακτικά, τις μεγαλύτερες οικονομικές ενισχύσεις –με ανώτατο πλαφόν τα τρία εκατομμύρια ευρώ- θα λάβουν οι εταιρείες που κλήθηκαν να ανταποκριθούν στις δαπάνες τους με ίδιους πόρους χωρίς αυτές οι δαπάνες να έχουν καλυφθεί από κάποιο μέτρο στήριξης.

Τα 12 μέχρι σήμερα μέτρα στήριξης

Από το βήμα της Βουλής ο Χρ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στο σύνολο των μέτρων που έχει λάβει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση για τη στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων.

1. Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Από τους 5 πρώτους κύκλους του χρηματοδοτικού εργαλείου, θα διοχετευτεί στην αγορά ρευστότητα συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα, έχουν ενισχυθεί 482.271 μοναδιαίοι δικαιούχοι. Εκ των οποίων, οι 439.200 –δηλαδή το 91% των ωφελούμενων– έλαβαν συνολικό ποσό –ο καθένας– έως 20.000 ευρώ, που ήταν, κυρίως, μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα ακολουθήσει 6ος κύκλος, τον Μάρτιο.

2. Ταμείο Εγγυοδοσίας και ΤΕΠΙΧ ΙΙ

Συνολικά, μέχρι στιγμής, έχουν διατεθεί στην αγορά 6,6 δισ. ευρώ από αυτά τα δύο εργαλεία. Πιο αναλυτικά, από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ έχουν δοθεί, κατά κύριο λόγο σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, 1,9 δισ. ευρώ. Στο τελευταίο υποπρόγραμμα, ο μέσος όρος της χρηματοδότησης κυμαίνεται περίπου στις 60.000 ευρώ. Όσον αφορά το Ταμείο Εγγυοδοσίας, περισσότερα από 4,6 δισ. ευρώ έχουν χορηγηθεί στις επιχειρήσεις, εκ των οποίων 2,5 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

3. Επιδότηση τόκων για δάνεια επιχειρήσεων σε πληττόμενους κλάδους.

Στη δράση έχουν ήδη ενταχθεί 22.998 επιχειρήσεις (μοναδιαίοι ΑΦΜ), με συνολικό ποσό ενίσχυσης 312,2 εκατ. ευρώ, για την επιδότηση τόκων 54.686 υφιστάμενων δανείων.

4. Η αποζημίωση Ειδικού Σκοπού 

Μέσω του μέτρου διατέθηκαν συνολικά 494,3 εκατ. ευρώ στην αγορά.

5. Η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, για τις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημία λόγω της πανδημίας, έως τον Μάρτιο του 2021.Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2020, δόθηκε η δυνατότητα αναστολής πληρωμής δανείων από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων σε 405.473 δάνεια, συνολικού ύψους 28,4 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα, από τον Ιούλιο του 2019 έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2020, ρυθμίστηκαν επιτυχώς 396.621 δάνεια, στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά, συνολικού ύψους 21,2 δισ. ευρώ.

6. Οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέχρι τον Απρίλιο, και η ρύθμισή τους σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο.

7. Η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού μισθού, και των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενων στις εποχικές επιχειρήσεις.

8. Η μείωση, ή ακόμα και ο μηδενισμός, της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις, καθώς και η μείωση ΦΠΑ στις μεταφορές και στην εστίαση.

9. Η μείωση ενοικίου για τις επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με απόφαση του κράτους. Ειδικά για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο οι επιχειρήσεις αυτές απαλλάχθηκαν πλήρως από την καταβολή του ενοικίου, το 80% του οποίου καταβάλλεται, αφορολόγητα, στους ιδιοκτήτες των ακινήτων από το Κράτος (σχετική διάταξη την επόμενη εβδομάδα).

10. Η αναστολή πληρωμών αξιογράφων και η πρόβλεψη χορήγησης διευκολύνσεων στους κομιστές αυτών (σχετική διάταξη την επόμενη εβδομάδα).

11. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και της εισφοράς αλληλεγγύης

Μειώθηκαν για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία, κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Το μέτρο θα ωφελήσει πάνω από 2 εκατομμύρια εργαζόμενους, και εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις. Παράλληλα, καταργήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα.

12. Επιδότηση πάγιων δαπανών με διάταξη νόμου που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή.