Επτά λόγοι που κάνουν την ακρίβεια μόνιμη
Διεθνείς οίκοι

Επτά λόγοι που κάνουν την ακρίβεια μόνιμη

«Ο πληθωρισμός συνεχίζει να είναι υπερβολικά υψηλός και θα παραμείνει πάνω από τον στόχο για μεγάλη χρονική περίοδο». Με αυτή τη φράση, η Κριστίν Λαγκάρντ θέλησε να δικαιολογήσει τον πιο επιθετικό κύκλο αύξησης επιτοκίων στην ιστορία της Ευρωζώνης. Ταυτόχρονα, ωστόσο, παραδέχθηκε ότι το φαινόμενο της ακρίβειας δεν θα εξασθενήσει τουλάχιστον έως το 2024 που είναι σήμερα ο ορίζοντας προβλέψεων της ΕΚΤ. 

Μέχρι και αυστηρό μήνυμα προς τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έστειλε η Λαγκάρντ, καλώντας τις να μην διαθέσουν τεράστια ποσά σε επιδόματα και μέτρα στήριξης, που έχουν στόχο να προστατεύσουν τα νοικοκυριά από την ενεργειακή κρίση, γιατί αυτή η τάση ουσιαστικά ακυρώνει τις προσπάθειες της ΕΚΤ να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό. 

Τις εκτιμήσεις των αναλυτών που μεταφέρει εδώ και μήνες το Liberal, και θέλουν τον πληθωρισμό να επιμένει για χρόνια και την ακρίβεια να γίνεται σχεδόν μόνιμη, επιβεβαιώνει με νέα της έκθεση και η Oxford Economics. Οι κεντρικές τράπεζες και άλλοι οργανισμοί που εκδίδουν προβλέψεις ενδέχεται να υποτιμούν τον κίνδυνο ενός επίμονα υψηλού, σημειώνει ο οίκος και προσθέτει ότι ενώ η βασική εκτίμηση παραμένει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει το 2023, το outlook είναι εξαιρετικά αβέβαιο και υπάρχουν ενδείξεις για πολύ πιο σταδιακή εξασθένηση του φαινομένου. 

Επίσης, οι πληθωριστικές προσδοκίες δεν έχουν εντελώς σταθεροποιηθεί και η στήριξη του κόσμου στις κεντρικές τράπεζες αμφισβητείται. Στους λόγους που συνηγορούν σε μόνιμα υψηλό πληθωρισμό είναι και οι υποτονικές περίοδοι αποπληθωρισμού στο παρελθόν. 

Όπως τονίζει η Oxford Economics, όσο περισσότερο ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός τόσο πιο πιθανό είναι να παγιωθεί. Οι σχετικές έρευνες καταδεικνύουν μία αυξανόμενη ευαισθητοποίηση του κοινού στις αυξήσεις των τιμών, που συνοδεύεται από την αντίληψη ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι αφενός οι εργαζόμενοι ζητούν υψηλότερους μισθούς και αφετέρου οι επιχειρήσεις προτίθενται να διαμορφώσουν αναλόγως μισθούς και τιμές, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ενός ανοδικού σπιράλ μισθών-τιμών. 

Παράλληλα, έρευνες όπως η «Global Risk Survey» που διενεργεί η Oxford Economics σε επιχειρήσεις, δείχνουν ότι οι βραχυπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες τροφοδοτούν το επίπεδο του πληθωρισμού που αναμένεται προσεχώς. Οι μεσοπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες έχουν αυξητικές τάσεις από τότε που ξέσπασε η πανδημία, αν και σε διαφορετικά επίπεδα από χώρα σε χώρα. Σε πολλές περιπτώσεις, είναι πλέον υψηλή η πιθανότητα να παραμείνει υψηλός ο πληθωρισμός για πολύ. 

Η Oxford Economics χαρακτηρίζει «άστοχη» την αντίληψη ότι ο χαμηλός πληθωρισμός των τελευταίων δεκαετιών αντανακλά την αξιοπιστία των κεντρικών τραπεζών. «Έρευνες καταδεικνύουν ότι μεγάλο μέρος του κοινού είτε δεν γνωρίζει τους στόχους των κεντρικών τραπεζών είτε αμφισβητεί την ικανότητά τους να πετύχουν το στόχο για τον πληθωρισμό». Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η επιθυμία για χαμηλό πληθωρισμό - και τα πιο επώδυνα μέτρα που απαιτούνται για να υποχωρήσει ο πληθωρισμός – είναι σχετικά περιορισμένη.

Τέλος, ο οίκος σημειώνει ότι η σιγουριά των κεντρικών τραπεζών ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει προς το επίπεδο του στόχου που έχουν θέσει, βασίζεται σε υπερβολικό βαθμό στο γεγονός ότι οι πληθωρισμός ήταν χαμηλός τις τελευταίες δεκαετίες. Οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας υποδηλώνουν λιγότερες από 1 στις 20 πιθανότητες να διαμορφωθεί ο πληθωρισμός στη Μ. Βρετανία πάνω από το 4% μεσοπρόθεσμα, όμως τα μοντέλα της Oxford Economics δίνουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβεβαιωθεί ο επίμονος πληθωρισμός. 

Οι 7 λόγοι:

1.Το κοινό γνωρίζει σε μεγάλο ποσοστό ότι ο πληθωρισμός είναι υψηλός

2.Πολλοί εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα

3.Όσο περισσότερο παραμένει υψηλός ο πληθωρισμός τόσο πιθανότερο είναι να παγιωθεί

4.Οι εργαζόμενοι ζητούν υψηλότερους μισθούς, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανοδικού σπιράλ

5.Το κοινό σε μεγάλο βαθμό δεν γνωρίζει τους στόχους των κεντρικών τραπεζών

6.Η εμπιστοσύνη στην ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να ρίξουν τον πληθωρισμό είναι περιορισμένη

7.Δεν υπάρχει αρκετή στήριξη από το κοινό για μέτρα που θα μειώσουν τον πληθωρισμό