Επίσπευση εμπορικών συμφωνιών πώλησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο ζήτησε ο Ν. Αναστασιάδης

Επίσπευση εμπορικών συμφωνιών πώλησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο ζήτησε ο Ν. Αναστασιάδης

Την επίσπευση των διαδικασιών για εμπορικές συμφωνίες πώλησης φυσικού αερίου από το κυπριακό κοίτασμα «Αφροδίτη» στην Αίγυπτο, ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης από τα ανώτατα στελέχη των εταιρειών Shell, Nobel και Delek, με τα οποία είχε σήμερα συνάντηση.

Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, δήλωσε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν βέλτιστοι τρόποι αξιοποίησης του κοιτάσματος και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την επιθυμία προς τις εταιρείες, να συντμηθούν όσο γίνεται τα χρονοδιαγράμματα πώλησης του φυσικού αερίου, που σήμερα τοποθετούνται στο 2020 με 2022.

Συζητήσαμε τις προκλήσεις, που υπάρχουν, σε ό,τι αφορά τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και γενικότερα για την αγορά υδρογονανθράκων και έχουμε συμφωνήσει ότι θα προχωρήσουμε, να επιταχύνουμε και να βρούμε τους βέλτιστους τρόπους για αξιοποίηση και εκμετάλλευση του κοιτάσματος προς την αγορά της Αιγύπτου, σε συνέχεια βεβαίως και της χθεσινής επίσκεψης του υπουργού Πετρελαίου της χώρας, ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων της περιοχής, ο υπουργός απάντησε: «Στην κοινοπραξία πλέον έχουμε συμμετέχοντες, οι οποίοι είναι μόνο στην κυπριακή ΑΟΖ, οπότε δεν εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο. Το κοίτασμα “Αφροδίτη” θα αναπτυχθεί από μόνο του».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Noble κ. Ντέιβιντ Στόβερ, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η κοινοπραξία είναι «ένας πολύ δυνατός συνεταιρισμός ο οποίος προωθεί το έργο».

Πρόσθεσε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση ενημέρωσαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το πού βρίσκεται το έργο, καθώς επίσης και για τα μελλοντικά τους σχέδια με στόχο την προώθησή του.

Ερωτηθείς πώς μπορεί να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία, ο κ. Στόβερ είπε ότι υπάρχει αριθμός παραγόντων που πρέπει να συνδυαστούν για να γίνει κάτι τέτοιο, ένας εκ των οποίων είναι το κόστος του έργου.

Σε ερώτηση, αν η χθεσινή συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου είναι υποβοηθητική, ο κ. Στόβερ είπε ότι οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία μεταξύ γειτονικών κυβερνήσεων είναι υποβοηθητική, «διότι χρειάζονται τέτοιες συμφωνίες για να λειτουργήσουν αυτά τα έργα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ