Επιπλέον φόροι με το «καλή χρονιά»

Επιπλέον φόροι με το «καλή χρονιά»

Παρά το γεγονός ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν αυξηθεί, η κυβέρνηση μέσω της φορολογίας επιχειρεί να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, επιβάλλοντας νέες επιβαρύνσεις ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» τα εκκαθαριστικά σημειώματα του 2016 θα είναι τσουχτερά, καθώς μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ θα πληρώσουν αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να καταβάλουν 144,2 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον για τα εισοδήματα που εισπράττουν από τα ακίνητά τους, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν προκαταβολή φόρου που θα ανέρχεται στο 100% των εισοδημάτων τους, ενώ οι επιχειρήσεις θα φορολογηθούν με αυξημένο συντελεστή (29% αντί 26%). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στους ελεύθερους επαγγελματίες περιλαμβάνονται και χιλιάδες εργαζόμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών, οι οποίοι εισπράττουν ταυτόχρονα και μισθούς.

Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι που θα ξεπεράσουν το φράγμα των 30.000 ευρώ φέτος, με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης το 2016 θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο, λόγο της αναδρομικής αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2015. Επίσης, το 2016 θα γίνουν κι άλλες αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης και την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Επίσης, σχεδιάζεται η κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει.

Στον προϋπολογισμό του 2016 έχουν εγγραφεί επιπλέον έσοδα ύψους 144,2 εκατ. ευρώ από τα εισοδήματα που προέρχονται από τη μίσθωση ακινήτων. Τα ποσά αυτά θα πρέπει να καταβληθούν από τους ιδιοκτήτες ακινήτων το 2016 και θα αφορούν τα μισθώματα που εισέπραξαν το 2015. Για τα εισοδήματα αυτά θα θεσπιστεί νέα φορολογική κλίμακα στην οποία οι συντελεστές 11% (για ετήσια ποσά μέχρι 12.000 ευρώ) και 33% (για τα πέραν των 12.000 ευρώ ετήσια ποσά) θα είναι αυξημένοι.

Οι αγρότες το νέο έτος θα διαπιστώσουν περαιτέρω αύξηση της φορολογίας μετά τον διπλασιασμό της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από 27,5% σε 55% και μάλιστα αναδρομικά. Η κυβέρνηση αποφάσισε για τα αγροτικά εισοδήματα να προωθήσει νωρίτερα από το 2016 την αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 13% στο 20%. Το μέτρο περιλαμβάνεται στον κατάλογο των δημοσιονομικών παρεμβάσεων του νέου προϋπολογισμού και εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει τους περίπου 500.000 αγρότες με επιπλέον φόρους ύψους 32 εκατ. ευρώ.