Σε δύο φάσεις θα ξεδιπλωθούν τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης τα οποία θα ανακοινωθούν το πρωί της Παρασκευής από τον υπουργό Ενέργειας Κ. Σκρέκα. Στην πρώτη φάση, η οποία θα κρατήσει μέχρι τον Μάρτιο, οι επιδοτήσεις τόσο για την ηλεκτρική ενέργεια όσο και για το φυσικό αέριο, θα επαναπροσδιορίζονται σε μηνιαία βάση ανάλογα με τις εξελίξεις στις τιμές της ενέργειας εντός και εκτός Ελλάδας.
Στην δεύτερη φάση, από την άνοιξη και μετά, θα ενεργοποιηθεί ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης ο οποίος θα ενεργοποιείται αυτόματα κάθε φορά που οι τιμές θα ξεπερνούν συγκεκριμένα επίπεδα τιμών.
Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, για την πρώτη φάση των επιδοτήσεων, και ειδικά σε ότι αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα, δεν θα ανακοινωθεί συγκεκριμένη τιμή επιδότησης όπως συνέβη για το διάστημα από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο αλλά ένα ποσοστό. Αυτό θα κυμαίνεται από το 60% έως και το 80% ανάλογα και με το αν ο καταναλωτής θα είναι δικαιούχος του κοινωνικού τιμολογίου ή όχι. Έτσι, το κράτος θα επωμίζεται το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς που θα προκαλείται από την αύξηση της τιμής χονδρικής του ρεύματος.
Σε σχέση με το τι έγινε το 2021, θα υπάρξουν και οι εξής βασικές διαφορές. Η πρώτη έχει να κάνει με το δεν θα επιδοτούνται όλοι ανεξαρτήτως οι μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας αλλά μόνο αυτοί που θα συνδέονται με την κύρια κατοικία.
Για την ορθή χρήση του κριτηρίου, θα χρησιμοποιηθεί η βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ. Το όριο επιδότησης των 300 κιλοβατωρών θα εξακολουθήσει να ισχύει ενώ είναι πιθανό να υπάρχει ένας έστω και χαλαρός εισοδηματικός κόφτης ώστε να μην επιδοτηθούν τα πολύ εύρωστα (βάσει οικογενειακού εισοδήματος νοικοκυριά).
Με αυτά τα δεδομένα, όσοι πληρούν τα κριτήρια, θα λαμβάνουν απευθείας στον λογαριασμό του ρεύματος μια οικονομική ενίσχυση η οποία θα είναι συνδεμένη με το ύψος της επιβάρυνσης από την ρήτρα αναπροσαρμογής.
Για παράδειγμα, αν η ρήτρα αναπροσαρμογής επιβαρύνει με 24 λεπτά την κάθε κιλοβατώρα, ο καταναλωτής θα επωμίζεται τα 8 λεπτά για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες και το κράτος τα 16 λεπτά δηλαδή περίπου 48 ευρώ τον μήνα. Η επιδότηση ανά νοικοκυριό αναμένεται να έχει ανώτατο πλαφόν στα 50 ευρώ ανά μήνα πάντοτε για τις κύριες κατοικίες.
Μέτρα στήριξης θα ανακοινωθούν και για το φυσικό αέριο. Επίσης προγραμματίζεται και η ενίσχυση των επιχειρήσεων αν και μέχρι χθες το βράδυ δεν ήταν σαφές αν τα μέτρα για το επιχειρείν θα συμπεριληφθούν στο σημερινό πακέτο ανακοινώσεων.