Επί τάπητος τα μέτρα και οι αντοχές του προϋπολογισμού
Αξιολόγηση

Επί τάπητος τα μέτρα και οι αντοχές του προϋπολογισμού

«Λογαριασμό» των μέτρων για την πανδημία ξεκινούν να κάνουν από σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών στη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων που θα πραγματοποιήσουν με στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών και του Γενικού Λογιστηρίου. 

Από την τελική αποτίμηση του δημοσιονομικού κόστους των μέτρων που εφαρμόζει η Κυβέρνηση για την ανακούφιση επιχειρήσεων και νοικοκυριών που έχουν πληγεί από την πανδημία θα εξαρτηθεί τελικώς και το νέο πακέτο των μέτρων φοροελάφρυνσης που θα ήθελε να εξαγγείλει η Κυβέρνηση. 

Τα περιθώρια για το δεύτερο πακέτο μέτρων που μελετά η Κυβέρνηση το οποίο συνεπάγεται ένα δημοσιονομικό κόστος άνω του 1,6 δισ. ευρώ είναι σαφώς περιορισμένα καθώς ήδη τα δημόσια ταμεία έχουν αρχίσει να αισθάνονται το δυσβάσταχτο βάρος  από το παρατεταμένο lockdown. Στο νέο πακέτο δεν περιλαμβάνεται ο εμπλουτισμός του πακέτου των έκτακτων παρεμβάσεων στην οικονομία για την αναχαίτιση των επιπτώσεων από την πανδημική κρίση (αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, κουρέματα ενοικίων σε επαγγελματική στέγη, κύριες και φοιτητικές κατοικίες, επιδόματα και διαδοχικοί κύκλοι Επιστρεπτέας προκαταβολής.  

Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης θα πρέπει να πείσει τους δανειστές στο πλαίσιο της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, ότι μπορεί να «βγει η εξίσωση» με δεδομένη την υποχώρηση του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο και την μεγάλη αβεβαιότητα που επικρατεί για την ανάκαμψη της οικονομίας τα επόμενα τρίμηνα. Ταυτόχρονα η Κυβέρνηση φαίνεται ότι θέλει να χρηματοδοτήσει όλες τις αυξημένες δαπάνες και να καλύψει την υστέρηση των εσόδων, διατηρώντας ταυτόχρονα τα ταμειακά Διαθέσιμα του Δημοσίου στο επίπεδο των 30 δισ. ευρώ. 

Στο πακέτο των μέτρων που θα ήθελε να εφαρμόσει η Κυβέρνηση μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται το πάγωμα των τεκμηρίων διαβίωσης για ένα έτος, ο κόστος του μέτρου είναι πολύ χαμηλό καθώς δεν υπερβαίνει τα 150 εκατ. ευρώ. Μεγαλύτερη επιβάρυνση η οποία φθάνει το 1,2 δισ. ευρώ συνεπάγεται η κλιμακωτή μείωση της προκαταβολής φόρου και για το 2021. Στο μενού των μέτρων περιλαμβάνονται ακόμη: 

- Ακύρωση του πέναλτι του 22% για τους φορολογούμενους που δεν συγκέντρωσαν ηλεκτρονικές αποδείξεις οι οποίες πρέπει να αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματος τους. Το πέναλτι επιβάλλεται στη διαφορά, ανάμεσα στο απαιτούμενο ύψος των δαπανών και σε αυτό που συγκεντρώθηκε με ηλεκτρονικό χρήμα.

- Η μεσοσταθμική μείωση στον ΕΝΦΙΑ του 2021 κατά 8-10%. Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου υπολογίζεται στα 230 εκατ. Ευρώ. Βέβαια ένα μέρος αυτού θα μπορούσε να καλυφθεί από τα αυξημένα έσοδα που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία μετά από την νέα αύξηση των αντικειμενικών τιμών και η ένταξη 3.000 περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των ακινήτων.   

- Η εξατομικευμένη ρύθμιση οφειλών σε δόσεις ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την οικονομική κατάσταση του φορολογουμένου. Το ζητούμενο είναι σε ορισμένες περιπτώσεις ο αριθμός των δόσεων να φθάσει τις 120. Ωστόσο το συγκεκριμένο μέτρο θα τεθεί επί τάπητος με τους επικεφαλής των θεσμών στις συζητήσεις που θα ξεκινήσουν στις 26 Ιανουαρίου. Σε αυτό τον κύκλο των συζητήσεων θα τεθεί και η μεταρρυθμιστική ατζέντα. Κατά μείζονα λόγο η πρόοδος που έχει συντελεστεί με τους εφαρμοστικούς νόμους του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, την πρόταση του  διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα  για την δημιουργία bad bank, την εξέλιξη της αποπληρωμής των  ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες καθώς και την την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων.