Ένταση μεταξύ Τσακαλώτου - Draghi στο Eurogroup

Ένταση μεταξύ Τσακαλώτου - Draghi στο Eurogroup

Οι πληροφορίες που έρχονται από το Eurogroup δείχνουν ότι η μη έγκριση της δόσης σε συνδυασμό με την περιορισμένη πρόοδο στα δύο βασικά προαπαιτούμενα - των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και του Ελληνικού - είχαν ως αποτέλεσμα να επικρατήσει ένα πολύ τεταμένο κλίμα. 

Όσο και αν από το υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να δείξουν ψυχραιμία χαρακτηρίζοντας «τεχνικής φύσης» τα δύο προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης, η ένταση που σημειώθηκε μεταξύ του Έλληνα υπουργού οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του επικεφαλής της Eυρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, κατά τη διάρκεια του Eurogroup είναι χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί. 

Ο Mario Draghi, φέρεται να ανέφερε ότι οι Έλληνες συμβολαιογράφοι θα πρέπει να αρχίσουν να υπογράφουν τoυς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς καθώς αυτό αποτελεί βασικό εμπόδιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο κ. Τσακαλώτος αντέδρασε πολύ έντονα στο σχόλιο του κ. Draghi προς έκπληξη των υπόλοιπων συμμετεχόντων.

Η «έκρηξη» του κ. Τσακαλώτου αποδίδεται στις παρεμβάσεις των Θεσμών, ενώ σημαντικό ρόλο στο όλο σκηνικό ενδεχομένως έπαιξε και το σχόλιο του Ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη για την άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων κατά την πρόσφατη έκδοση από το ελληνικό δημόσιο. 

Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν διατηρεί και τις καλύτερες των σχέσεων με τον Ιταλό, κάτι που φάνηκε και στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι κ.κ. Δραγασάκης, Τσακαλώτος, Χουλιαράκης στη Φρανκφούρτη, κατά την οποία ο «Super Mario» άκουσε με έκπληξη την ελληνική πλευρά να ζητάει «διευκολύνσεις» για μία «καθαρή» έξοδο. Οι θέσεις, ωστόσο, του Draghi, συγκλίνουν περισσότερο με εκείνες του Γιάννη Στουρνάρα, ήτοι υπέρ της ύπαρξης μίας προληπτικής πιστωτικής γραμμής.

Γι'' αυτόν ακριβώς το λόγο, το σχόλιο που επιδείνωσε το κλίμα ήταν αυτό για τα ομόλογα, αφού η έξοδος στις αγορές και τα επιτόκια δανεισμού θα κρίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την έξοδο από το μνημόνιο. Κατά συνέπεια, Draghi και Τσακαλώτος βρίσκονται σε μία φάση τεταμένων σχέσεων. 

Το βαρύ κλίμα μεταξύ των δύο ανδρών υποδεικνύει ότι μόνο εύκολα δεν θα είναι τα πράγματα για την ελληνική κυβέρνηση όσο πλησιάζει το τέλος του προγράμματος και οι πιέσεις αναμένεται να κλιμακωθούν, αφού ο Draghi δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι επικεφαλής ενός από τους Θεσμούς που αποφασίζουν για το ελληνικό πρόγραμμα. Κάτι που άρχισε ήδη να γίνει αντιληπτό μέσω των δηλώσεων της Christine Lagarde, του Pierre Moscovici και του Claus Regling, μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο. Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μίλησε για εποπτεία και μετά τον Αύγουστο, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Επίτροπου Οικονομικών και του επικεφαλής του ESM. 

Φωτογραφία: APImages