Ένας ακόμη… Πύργος της Βαβέλ το νέο υπερ-Ταμείο;

Ένας ακόμη… Πύργος της Βαβέλ το νέο υπερ-Ταμείο;

Του Γιώργου Φιντικάκη

Στη κυβέρνηση διατείνονται ότι συστάθηκε για να αξιοποιήσει τη δημόσια περιουσία, άλλοι ωστόσο εκτιμούν ότι συστάθηκε αποκλειστικά για να “ξεπουλήσει” τα πάντα. Υπάρχει όμως και μια τρίτη "ανάγνωση", διαφορετική από τις δύο προηγούμενες, και η οποία προέρχεται από ανθρώπους με πείρα στις επενδύσεις. 

Σύμφωνα με τη δική τους συλλογιστική, το νέο υπερ-Ταμείο, έτσι όπως έχει δομηθεί οργανικά, πληροί όλες τις προδιαγραφές για να μετατραπεί σε ένα νέο "Πύργο της Βαβέλ" για τη δημόσια περιουσία. Τέσσερα διαφορετικά επίπεδα διοίκησης (Γενική Συνέλευση Δημοσίου υπό τον υπουργό Οικονομικών, Εποπτικό Συμβούλιο, Διοικητικό Συμβούλιο, διοικήσεις τεσσάρων διαφορετικών θυγατρικών), το κάθε ένα με άλλη αντίληψη τόσο σε θέματα σχεδιασμού και στρατηγικής, όσο και από πλευράς πολιτικής, συνθέτουν έναν οργανισμό ικανό να οδηγηθεί μετά από λίγο διάστημα σε πλήρη… στασιμότητα.

"Δύο είναι τα σενάρια που μπορεί να συμβούν. Είτε το νέο Ταμείο, υπό την πίεση των δανειστών, θα φέρει επανάσταση στον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, είτε θα συσταθεί και μετά από λίγο καιρό θα βουλιάξει στην ακινησία", εκτιμά στέλεχος της αγοράς με εμπειρία από παρόμοιους οργανισμούς του εξωτερικού. 

Ο προβληματισμός δεν είναι αβάσιμος. Αν δυσκολευόταν το ΤΑΙΠΕΔ να πάρει μια απόφαση λόγω της εμπλοκής υπουργών και διοικητικών αγκυλώσεων του Δημοσίου, σκεφτείτε τι θα μπορούσε να συμβεί με το νέο υπερ-Ταμείο, όπου τα κέντρα λήψης αποφάσεων έχουν πολλαπλασιαστεί.

Χώρια που πίσω από τη γραφειοκρατική δομή του νέου Ταμείου, είναι πολύ πιθανό να προκύψουν διαφοροποιήσεις στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των πιστωτών πάνω σε στρατηγικής σημασίας θέματα.

Διαψεύσεις εν μέσω ονοματολογίας

Προς το παρόν πάντως, προτεραιότητα έχει η στελέχωση του 5μελούς Εποπτικού Συμβουλίου, του πανίσχυρου οργάνου του νέου Ταμείου. Ο χρόνος τρέχει αντίστροφα,  το αργότερο μέσα σε ένα μήνα, έως το τέλος Ιουνίου, θα πρέπει να έχουν βρεθεί τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το νέο όργανο, καθώς  συνιστά προαπαιτούμενο για τη δόση. Εκ των πέντε μελών του, τα τρία θα προέρχονται από την ελληνική πλευρά, και τα δύο από τους θεσμούς, εκ των οποίων και ο Πρόεδρος.

Ήδη, η ονοματολογία για το πανίσχυρο αυτό όργανο ξεκίνησε, δίχως ωστόσο να αποκλείεται τα σενάρια να αποσκοπούν απλώς στο να "καούν" οι φερόμενοι ως υποψήφιοι. Από τη πλευρά της η κυβέρνηση διαψεύδει τα ονόματα που κυκλοφορούν. "Δεν έχουν βρεθεί τα πρόσωπα που θα προτείνει η ελληνική πλευρά για το Εποπτικό Συμβούλιο του νέου υπερ-Ταμείου, δεν έχουν καν ξεκινήσει οι επαφές", έλεγε χθες στο liberal.gr πηγή του Μαξίμου. "Δεν έχουν γίνει κρούσεις για το λόγο αυτό σε στελέχη εντός ή εκτός ΣΥΡΙΖΑ”, διατείνονταν από την πλευρά τους και πηγές του Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος και εφέρετο σύμφωνα με δημοσιεύματα να έχει κάνει τις πρώτες επαφές.

Το σίγουρο είναι ότι η ονοματολογία έχει αρχίσει, δίχως αυτό να σημαίνει ότι έχει και βάση, αφού ως γνωστό σε παρόμοιες περιπτώσεις είναι αρκετοί που αυτοπροτείνονται. Το μόνο επομένως που μπορεί κάποιος να κάνει σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι να παραθέσει τα ονόματα που ακούγονται. Πρόκειται για τους : 

-Μπομπ Τράα, πρώην μόνιμο αντιπρόσωπο του ΔΝΤ στην Αθήνα, για τον οποίο λέγεται ότι έχει προταθεί από τους δανειστές για Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου.

- Λούκα Κατσέλη, Γιώργο Προβόπουλο, Νίκο Χριστοδουλάκη, Αριστείδη Συγγρό (πρώην επικεφαλής του Invest In Greece), για τους οποίους κυκλοφόρησε ότι είναι μερικά από τα ονόματα που έχει ρίξει στο τραπέζι η ελληνική πλευρά για τις τρεις θέσεις που "δικαιούται".