Ένα αναπτυξιακό σχέδιο και ένα παράλληλο πρόγραμμα... υποσχέσεων

Ένα αναπτυξιακό σχέδιο και ένα παράλληλο πρόγραμμα... υποσχέσεων

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Την Πέμπτη 7 Ιουνίου, η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να καταθέσει στη Βουλή το περιβόητο πολυνομοσχέδιο με τις δεσμεύσεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2019-2022 και όλα τα προ-απαιτούμενα για την ολοκλήρωση της 4ης Αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, το αργότερο μέχρι τις 10 με 12 Ιουνίου, πρέπει να έχει κλείσει το θέμα των προαπαιτουμένων, να έχουν ψηφιστεί από την Κυβερνητική πλειοψηφία ώστε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου να οριστικοποιηθεί το «τέλος των Μνημονίων».

Επί 4 ολόκληρες ώρες προσπαθούσε ο Πρωθυπουργός να πείσει τους υπουργούς του ότι υπάρχει Σχέδιο Ανάπτυξης με «κρυφούς άσους» ώστε να δημιουργηθεί πολιτικός θόρυβος ικανός να καλύψει τη μείωση των συντάξεων και την νέα αύξηση των φόρων.  

Ο στόχος του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι μεγαλεπήβολος ούτε καν αισιόδοξος και εδράζεται στο εξής: Στήριξη της παραγωγής και επένδυση στα στρατηγικά και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας.

Ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα; Μα…. τα γνωστά, τα τετριμμένα. Αυτά που χαρακτηρίζουν σήμερα την Ελλάδα, δηλαδή, μεταποίηση, ελαφρά βιομηχανία, αγροτοδιατροφικός τομέα, τουρισμός, φάρμακο, logistics, υποδομές.

Όποιος έχει διαβάσει την έκθεση τουοίκου Mc Kinsey «Greece 10  years ahead» που έχει συνταχθεί το ...2010, θα διαπιστώσει ότι και τότε αυτοί ήταν οι πυλώνες ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας.

Ως καινοτόμα στοιχεία του Ολιστικού Αναπτυξιακού Προγράμματος ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε τις ….νεοφυείς επιχειρήσεις (start ups!!), την άρση των capital control (που η κυβέρνησή του έφερε στην Ελλάδα) και τη μείωση των «κόκκινων δανείων» (που επιβάλει η Φρανκφούρτη στις συστημικές τράπεζες).

«Μυστικό όπλο» για την επίτευξη αυτών των καθόλου φιλόδοξων στόχων είναι το …παράπλευρο τραπεζικό σύστημα που ονειρεύεται από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την Εξουσία αυτή η Κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός έδωσε θάρρος στους υπουργούς του. Τους μίλησε για μια Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα αλλά και για την ενεργοποίηση των συνεταιριστικών τραπεζών. Με απλά λόγια φαντάζεται ένα παράλληλο χρηματοπιστωτικό σύστημα που δεν θα εποπτεύεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα έχει «δικά μας παιδιά» αλλά και «δικούς μας» κανόνες αξιολόγησης και χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε το γνωστό «αριστερό» λάθος με το οποίο οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή. Πιστεύει ότι η Ανάπτυξη στην Ελλάδα θα έρθει από την κατανάλωση.

«Η αύξηση των μισθών είναι βασικό στοιχείο ώστε να αυξηθεί η ιδιωτική κατανάλωση και να διευρυνθεί ο κύκλος της οικονομικής δραστηριότητας» είπε ο Πρωθυπουργός αγνοώντας την βασική αρχή της οικονομίας: Πρώτα παράγεις πλούτο, μετά τον μοιράζεις.

Σε ολόκληρο τον πλανήτη οι αμοιβές ακολουθούν την παραγωγικότητα και ο πλούτος δημιουργείται από την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.